Pandèmia, primer; i guerra, després. La legislatura catalana està marcada per temes que van molt més enllà del procés sobiranista, que semblava engolir-ho tot a la darrera dècada. El debat ha quedat, en part, enterrat i amb això el suport a la independència s'ha desplomat fins a les xifres més baixes dels darrers dos lustres. Només un 38,8% dels catalans s'han manifestat a favor que Catalunya sigui un estat independent al darrer baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) publicat aquest dijous. El 53,3% està en contra, gairebé 15 punts de distància, la diferència més gran en els temps del procés.
Queden lluny els cinc punts distància favorables amb què comptaven els partidaris de la independència l'octubre del 2017, data del referèndum impulsat pel Govern de Carles Puigdemont i prohibit pel Tribunal Constitucional, i moment de més ebullició del conflicte territorial. Un 48,7% es deia a favor d¿un estat independent; un 43,6% en contra. I en poc més de quatre anys, l'independentisme ha perdut deu punts mentre els detractors han pujat una altra desena de punts percentuals. Els contraris a la independència van recuperar la iniciativa a l'estiu del 2019 i des de llavors sempre han estat majoria a les enquestes de la Generalitat. Avui ja estan per sobre del 50%, guarismes que no arribaven des del 2015.
Al detall, i consultats sobre quin model territorial ha d'adoptar Catalunya, l'opció preferida pels enquestats és mantenir l'status quo. Un 34% vol ser una comunitat autònoma d'Espanya (6,6% més que al CEO de l'any passat), als quals s'afegeix el 8,4% que manifesta la voluntat de ser una regió d'Espanya (+2,9 %). A l'altra banda de la balança, un 30,7% aposta per un estat independent (-4,4%), mentre que un 19,7% es posiciona a favor d'un estat dins una Espanya federal (-8,1 %).
Amb tot, tres de cada quatre catalans defensen que tenen dret a decidir el seu futur mitjançant un referèndum. Un 72,2% s'ha manifestat en aquest sentit, mentre que el 19,1% diu tot al contrari. El baròmetre concreta que la diferència s'eixampla quan es mira el lloc de naixement. El 83,3% dels nascuts a Catalunya es diuen a favor del referèndum, mentre que els detractors pugen fins al 38% entre els que no són nascuts a Catalunya.
L'enquesta també aborda altres temàtiques, com ara les competències autonòmiques. La meitat dels catalans creuen que el nivell d'autonomia aconseguit per Catalunya encara és insuficient i 7 de cada 10 es diu a favor que la Generalitat assumeixi el servei de Rodalides de Renfe. On encara hi ha més consens és al capítol d'inversions i és que el 86% dels catalans reclama al Govern espanyol que destini més recursos per a infraestructures a Catalunya.
De fet, estem tornant a les dades anteriors a 2012, unes dades que varen canviar gracies a la inestimable col·laboració de M.Rajoy, l'artifex de l'auge de l'independentisme. I tot perquè mica en mica gràcies a la desastrosa gestió d'ERC i Juntsxcat dels tempos, l'independentisme emocional s'ha pragmatitzat i els està donant l'esquena, com de fet està fent la mateixa ERC, cada vegada més Convergent i menys independent.
Quizá, y deja que haga de abogado del Diablo, a este siempre lo pongo con mayúsculas, nos haría falta que el independentismo hubiera ganado la partida, y que este estuviera asesorado, como así lo desearon y fueron a buscar, por rusolandia. Hoy, a cinco años vista, se nos olvidan muchas cosas, y otras ya no se desean comentar.
ResponEliminaYo si se que, en contra lo que decía la Anna Simó, no hubiera sido más feliç amb la república, porque entre otras cosas la felicidad es una idea que no me la pueden vender a peso, como intentaron.
Feliz me haría que supieran optimizar los recursos, pero eso es harina de otro costal, costal que está a años luz de la inteligencia de estos vividores del sistema.
Salut
Era imposible que es declarés la república, i el més fotut es que tots aquests sapastres ho sabien, del primer a l'ùltim, des del primer moment.
EliminaSalut.
Siempre hay un culpable de los hechos?. Primero Rajoy, para un hecho, luego ERC. Pues no, es el devenir de los hechos y es el pueblo quien decide, el que cambia, evoluciona.
ResponEliminaRajoy es el responsable de que el independentismos pasara de un 20% al 48%, y todo por las jodidas 876 cajas azules y su cerrazón,. Deberían erigirle un monumento en el Fossar de les Moreres.
EliminaUna enquesta no mes reflexa un estat d'ànim .... i els estats d`ànim són volubles. Les enquestes també són eines que sovint es fan servir per influir en l'opinió pública (o l'opinió publicada).
ResponEliminaCrec que el que passa és que molta gent se sent decebuda dels partits independentistes actuals. Cal fer una catarsi i buscar nous camins.
Més lluny, heu d'anar més lluny
dels arbres caiguts que ara us empresonen
i quan els haureu guanyat
tingueu ben present no aturar-vos.
I quan sereu deslliurats
torneu a començar els nou passos.
L'estat d'ànim actual és de desànim. I plegar, només ho ha fet Cuixart. La resta segueixen com si res, encara que alguns inhabilitats.
EliminaEstem en un carreró sense sortida? Tot plegat va ser un "joc" emocional provocat per "aprenents". El país està en millors condicions? NO. I encara ens entretenim que si tu que si jo, que si blanques que si negres. El que cal es "ALGÚ" que d'una "punyetera" vegada governi per aixecar aquesta Catalunya com a país federal, com a autonomia com el que es vulgui, però que l'aixequi. I aparcar els estira i arronsa, que semblen de pati de col.legi. Fer de polític no es això, és fer el que convingui per tirar endavant i menys purismes.
ResponEliminaI que als senyors els quedi clar que mentir a l'electorat té un preu i si no que es fixin en les estadistiques que són ben clares.
Salut.
Anna Babra
Com diria Jordi Pujol, son una colla de ximples, i mentiders.
EliminaSalut.