La democràcia actual té poc a veure amb la res pública, és una democràcia de lliure mercat que es desdibuixa a passos de gegant davant de la burocràcia global i que assumeix les funcions que els mercats li marquen. El món camina cap a la centralització, cap a la concentració dels diners i del poder, en definitiva, cap a noves maneres de totalitarisme. Segurament el control no serà idèntic al del segle passat i és possible que ens esperi, com assenyala Imre Kertész, un feixisme discret amb abundant parafernàlia biològica, supressió total de les llibertats [per descomptat pel nostre bé, per la nostra seguretat] i relatiu benestar econòmic al món ric. Tampoc és descartable una guerra mundial que no pocs sociòlegs fa temps que anuncien encara que no es pugui saber encara els qui la lliuraran, els que seran els principals oponents. Les cares de l'odi, del racisme, del masclisme, del nacionalisme exacerbat cobren davant dels nostres ulls expressions terribles (llegim les paraules de fúria del discurs de Donald Trump en la seva presa de possessió com a president o de Marine Le Pen o de Benjamí Netanyahu o de qualsevol dels líders d'extrema dreta que avancen posicions a diversos països europeus) i torna a experimentar-se l'embriaguesa col·lectiva que tant ens recorda al que va passar a la dècada de 1930.
Potser algú pot pensar que aquest panorama és exagerat i catastrofista, una reacció habitual que recorda moltes altres de molt similars que s'han donat en la llarga història de la humanitat; sense sortir-nos de la nostra tradició occidental, tenim l'apocalipsi cristià, les reflexions sobre la caiguda de l'Imperi Romà, els terrors de l'any 1000 i la Gran Por de 1789, per esmentar-ne només alguns. L'apocalíptica anunciant grans catàstrofes ha gaudit de certa acceptació, si bé en alguns casos no s'ha limitat a l'anunci negatiu, sinó que també ha proposat solucions noves a aquests mals.
Aquest dossier incomplet, com no pot ser altrament ja que les causes dels nous totalitarismes són múltiples, ha posat la mirada en un vell conegut, el nacionalisme, que es nodreix contínuament de pretensions de totalitat i fam de transcendència. Nacionalismes d'unió sagrada que potser afloren per l'extrema dreta que per l'extrema esquerra i que alimenten els seus seguidors amb mites que s'aprofiten de la reserva emocional de persones afectades per una greu crisi a Europa que està sent desviada cap a l'egoisme de els rics (persones o nacions amb Estat o sense), la insolidaritat, el racisme i el masclisme, en definitiva contra els febles. També mira el dossier cap al paper que exerceixen en aquesta evolució cap al totalitarisme les noves tecnologies desenvolupades aquests darrers anys, i com s'insereixen (i possibiliten) un dispositiu de poder soci polític que uneix la seguretat i la prevenció en un escenari mundial de creixents riscos (supòsits o reals). Els perills totalitaris dels experts i tecnòcrates a les democràcies europees i el protagonisme econòmic i polític del capital financer, amb una destacada capacitat per imposar els seus interessos, són altres aspectes sobre els quals se centra aquest dossier. I cal reflexionar sobre la penetració dels dispositius del domini a cadascun de nosaltres, un domini que patim ja en el control del cos, però que acabem també exercint. Això és el que explora un altre dels articles, assenyalant que és fonamental el rebuig del domini des de nosaltres mateixos: decidir-nos a no exercir ni acceptar el domini pot i ha de ser la clau sobre la qual pivoti una alternativa revolucionària.
Hi ha possibilitats de fer front a aquests nous totalitarismes? Qui ho sap. En tot cas, un enfocament des de l'anarquia fa possible una altra mirada, potser un altre món, ja que allò que la caracteritza és justament el rebuig de tot principi absolut, l'afirmació del que és múltiple, de la diversitat il·limitada dels éssers i de la seva capacitat per pensar i construir un món sense jerarquies, sense dominació, sense mites que suposin dependències. Utopía...
LOS NUEVOS TOTALITARISMOS - LAURA VICENTE Y FÉLIX GARCÍA MORIYÓN
Hi ha possibilitats de fer front a aquests nous totalitarismes?
ResponEliminaSegún lo que pienso, no.
Y no porque somos nosotros mismos los que colaboramos a que existan. Lo hacemos ya de manera automática. Nos registramos en todo y para todo te piden los datos. Nonmbre y apellido, teléfono, mail, dirección e incluso el DNI. Todo se graba y en todo lo que haces dejas huella. Desde el paseo por la calle hasta el itinerario del coche.
¿Para que sirve todo esto? ¿Acaso para nuestra seguridad?, eso alegan, si, pero sirve pare que sepas que te controlan y para que sepas también que el control lo hemos admitido de forma natural.
¿A quien sirve el control ? Evidentemente al sistema, siendo este una cosa abstracta e inalcanzable, pero que intuimos es el que domina la jungla en la que vivimos.
Sistema son los poderes fácticos, en ellos está el estado y en el estado los gobiernos autonómicos. Después, la banca. Sabe cuando darte dinero y cuando no. Lo que tienes y como endeudarte para hacerte más sumiso.
Y detrás está las grandes multinacionales energéticas, las que te mandan los recibos ininteligibles y hacen jeroglíficos con tu factura y por ende tu dinero.
Por último , las empresas de publicidad , que son, al fin y al cabo, las que ayudan a vender el producto de las anteriores, dándoles una pátina de calidad y buen hacer.
Eso es el sistema, y en él colaboramos cada día dando nuestros datos de una manera u otra, y es evidente que quien domina el sistema se vuelve totalitario, pues no desea perder el poder que representa.
No hay nada que hacer. No se le puede hacer frente porque nosotros mismos ayudamos a que crezcan.
Salut
Un exemple: Alemania i alguns altres estats consumeixen el Gas rus, enriquint-lo i financiant la guerra. No hi ha res a fer. i l'anarquia ja no és possible.
ResponEliminaEstá claro,es una utopía,es el limbo.Ni siquiera los nacionalismos,ni las superizquierdas,ni las ultraderechas se pueden salir de la realidad del sitema compartido y global.Una guerra en Ucrania(no deja de ser un pais pequeño),desiquilibra el sistema(tan fuerte y tan débil a la vez).El desiquilibrio mundial,tiene sus efectos inmediatos,bajada del producto interior bruto,paro,subida del IPC y es tanto para Rusia(ultraderecha),como para un país como China(teóricamente comunista),todos quedan afectados.Es imposible(la palabra lo lleva implicito),la utopia,porque no se puede vivir aisladamente,todos dependemos de todos y da igual el sistema político.Curioso,los norcoreanos(pretenden vivir aislados),con todos los hechos que están ocurriendo,se sienten olvidados y se preparan para dejarse notar,a su forma,haciendo pruebas militares.
ResponEliminaLos norcoreanos son una excepción, una rara avis, y encima Caos de Benos armando sarao. Lo de Ucrania, viene a ser como la parábola del aleteo de las alas de una mariposa, que se puede sentir al otro lado del mundo, o sea, el caos...
ResponEliminaCorrecto. Y nosotros, ciudadanos de a pie, colaboramos. Y colaboramos porque formamos parte del mismo. Sin darnos cuenta pero imbuidos en él, porque vivimos dentro "del sistema".
ResponElimina¿Cómo pueden escaparse los antisistemas, por ejemplo, a ningún control?. Si para hacer una manifestación necesitan citarse, pasar por lugares, hablar por teléfono, por mail, por Telegram jajajaja, dicen que el Wasp apps está controlado...jajajaja ¿y el telegram? ¿ese no?...jajajaja
Por Dios...Ahora resulta que las llaves de los coches (te dan dos) dejan la huella de cada cuanto y el horario de cada cuanto utilizas cada una?...¿y esos datos? ¿quién los quiere y para qué?..
Control...control...control y sistema
Salut a los dos ¡
Un sistema como el actual,no podria existir sin el control digital,tal es así que todos los paises de una forma u otra tienen un ministerio hacía la transición digital,precisamente se ponen todos los medios económicos (aprobación prestamos europeos),para conseguirlo lo antes posible.Es lo que hay.
EliminaDe fet podriem dir que pertanyem a la Societat controlada. Consti que estàvem avisats per Oerwell o Huxley.
EliminaSi Carlos, nos tienen bien cogidos, empezando por que cobramos la pensión a través del Banco. A la Patrocinio, de mayor cuando vivía sola, se la llevaba casa una empleada de la Caixa.
Elimina