ESMORZANT AMB DARWIN


Feia temps que volia quedar per esmorzar amb Charles Darwin, però no vaig tenir l'oportunitat fins a l'altre dia i aprofitant la bretxa espai-temporal d'un forat de cuc, vam quedar al Trocito del Medio, un local encantador a prop del Mercat Central. Volia conèixer l'opinió del pare de la teoria de l'evolució sobre l'esdevenir de l'esmorzar valencià a la darrera dècada. Sé que per a un naturalista tan metòdic com aquest flegmàtic britànic és poc temps, però per a periodistes i gent d'anar per casa a les sabatilles, deu anys són una eternitat. Creguin-me, i més al ritme al que van els esdeveniments internacionals. No se'ls ha fet etern aquest mes de març? A mi sí.

La meva primera pregunta per a Charles Robert Darwin va ser la següent: Per què ha sobreviscut el costum de dinar al nostre territori d'una forma tan intensa, i en altres latituds no?.

Darwin: “Mira Paco, això és per pura selecció natural. Totes tribus de la península parteixen d'un avantpassat comú que es dedicava a tasques primàries com ara recol·lectar, caçar, pescar o partir-se el llom en una pedrera. Eugenèsicament el valencià és l'espècie d'homínid més propera a la perfecció, bàsicament per la seua capacitat d'escaqueig i lisonja, però a més, té la rara habilitat de comprometre amb el seu comportament altres espècies menys evolucionades. M'explico, si un valencià convida a esmorzar a un subjecte de Conca, la voluntat del manxec immediatament queda anul·lada i passa a comportar-se com un aborigen natural de Borbotó. Des del moment que entra en contacte amb el valencià sentirà la necessitat imperiosa d'esmorzar cada dia i festes de guardar. És una hipòtesi que no he pogut consolidar malgrat el vast material que vaig recopilar al llarg i ample d'aquest món al meu periple de cinc anys al Beagle. Inèdita i curiosa aquesta sociopatia vírica dels valencians.”

Senyor Darwin, no tots els valencians són iguals. Ha observat diferències entre els individus quan dinen?.

Darwin: “A veure, els valencians han estat més afortunats que altres espècies a la seva lluita per la vida. L'entorn geogràfic, la benignitat del clima i els abundants recursos naturals els enlairen al cim de la piràmide com a raça més afavorida. El meu estimat col·lega Alfred R. Wallace, va observar una curiosa component en la seva estructura molecular que va batejar amb el nom "meninfotus", i que dota l'individu d'una capacitat per eludir els problemes sense importar-li res en absolut. Malgrat els privilegis que atresora l'"homo valenciannensis" hi ha una variant preocupant - la XXL - que posseeix tares genètiques destacades, com un crani de menor grandària i menor capacitat cognitiva, baveig continu, parla amb farfulla i gana desmesurada. Són capaços d'ingerir barres de pa farcides de patates fregides fins i tot després del migdia.

”Que interessant això que explica Sir Charles, però el que em crida poderosament l'atenció aquests darrers anys és l'evolució del cremaet a la ciutat de València. Fins fa ben poc, quan ho demanaves, el cambrer t'enviava a fer vent fresc. Alguna hipòtesi sobre això.

Darwin: “Potser amic meu, perquè desconeixien la manera d'elaborar-ho, potser per ser molt laboriós i no tenir temps per preparar-ho. No ho sé. Sens dubte l'hostaleria s'ha espavilat anant a Castelló o mirant tutorials a Youtube, no els quedava més remei. Un dia es van adonar que per poder acovardir, tenir beneficis i fins i tot optar al Cacau D’or, havien de posar en pràctica l'ancestral i purificador ritu del foc.”

Gràcies Darwin, a veure si un dia fem convoi amb Newton i parlem de per què augmenta la força de la gravetat quan beus cassalla. - Paco Alonso - lavanguardia.com.

13 Comentaris

  1. Tot Barcelona

    Está bien un poco de ironía.
    Una abraçada.

    Reply Delete 03 d’abril, 2022
    1. Francesc Puigcarbó

      Riure's d'un mateix és molt sa.

      Salut.

      Reply Delete 03 d’abril, 2022
  2. car res

    He disfrutado durante 6 años del almuerzo valenciano,terminado con un buen quemadito.Bocadillos con "negra" y "blanca",acompañado con algún huevo frito y aceitunas.No he llegado al bocadillo de bisteck de potro,que tanto consumen,pero de lo demás todas las posibilidades,que son muchas.Sobre las once de la mañana,con el estomago vacio,para que estuviera preparado.Bien acompañado,con buena conversación.¡Visca Valencia!

    Reply Delete 03 d’abril, 2022
  3. Francesc Puigcarbó

    S'esmorza molt bé a Valencia, i aquí també, cal anar pels pobles, però. Recordo a Gurb o Taradell, esmorzars antològics, amb cigaló incorporat. També al bell mig de la Vall d'en Bas.

    Reply Delete 03 d’abril, 2022
  4. Francesc Puigcarbó

    El que no tenim és la sornegueria tant semenfotista dels Valencians, que l'Ovidi representava com ningú.

    Reply Delete 03 d’abril, 2022
  5. Manuel Adlert Arcos

    L'última vegada que vaig ser a València, a la sortida de la la casa museu Joan Fuster, es varen cruspir una paella de pollastre i conill ... i cargols, vaig demanar un cremaet. Varen servir els cafés a tothom menys a mi ... el cambrer m'ho a aclarar: el cremaet lleva el seu temps

    Reply Delete 03 d’abril, 2022
Més recent Anterior