En aquest sentit el moviment Vesna (Primavera) organitza protestes, facilita cartells i anima a la ciutadania russa que mostri la seva disconformitat amb el Kremlin i amb la guerra amb un simple llaç verd o amb qualsevol altre tipus de missatge. A través del seu canal de Telegram 'Protestas visibles', el grup difon les fotos que rep de tots aquells que han fet alguna acció. Molts gosen donar la cara, però el grup dóna algunes “regles bàsiques” sobre com protestar en silenci contra la guerra sense acabar sent detingut per les forces de seguretat:
- “No participeu en campanyes amb estranys, no aneu a reunions de xats no verificats, no informeu dels seus plans en ells.
- Penseu en la ruta per no passar per sota de les càmeres i cobriu el vostre rostre tant com sigui possible perquè les càmeres no el reconeguin.
- Utilitzeu roba neutra i discreta que en dificulti el reconeixement.
- Feu la pintada a la nit, torneu a casa per una ruta diferent i romangui en guàrdia.
- Apagueu el telèfon, no utilitzeu el cotxe i tingueu a mà els contactes d'activistes de drets humans“.
Una altra acció impulsada per Vesna, batejada com a “piquets individuals”, busca “dificultar la feina de la policia, reduir els riscos per als participants i arribar a una audiència el més àmplia possible”.
L'acció consisteix a ubicar-se en solitari a qualsevol parada de metro a les set de la tarda amb un cartell antibel·licista o en un lloc concorregut de la ciutat si no hi ha metro. “No et quedis drets massa temps”, aconsellen, “a les hores punta, 15 minuts són suficients perquè et vegin centenars de persones”.
L'art és una altra de les armes amb què es demana la pau a Rússia. El 10 d'abril, una activista va passejar pels carrers de la ciutat russa de Kazan amb una reproducció del Guernica sota el braç. El quadre de Picasso és un homenatge als civils atacats a la ciutat basca, que va ser bombardejada per les tropes alemanyes i italianes durant la Guerra Civil. La propaganda feixista va tractar després de convèncer la població que l'atac havia estat perpetrat per l'exèrcit republicà.
El mitjà rus independent OVD-Info informa que ja s'han obert almenys 20 casos penals de vandalisme a causa d'aquest tipus de pintades contra la guerra a tot Rússia. També s'han obert diverses causes per “desprestigi de les forces armades” per altres protestes simbòliques i allò que consideren difusió de “notícies falses”.
Una de les últimes detingudes per aquestes accions és Sasha Skochilenko, activista de Sant Petersburg portada a judici per canviar les etiquetes dels preus en un supermercat per altres contra la guerra. Si és declarada culpable, podria enfrontar-se a una pena de fins a 10 anys de presó.
En els adhesius, els preus de les etiquetes van ser substituïts per xifres que fan al·lusió als civils morts a la guerra, i la descripció dels productes per les accions de les tropes del Kremlin. Segons informa el mitjà rus independent Mediazona, l'acció “va ser un èxit” i aviat van començar a aparèixer als supermercats. Però les forces de seguretat van detectar la protesta i van començar les multes i els arrestos.
El que hem dit al principi, cal tenir-los ben posats per protestar a Rússia, i aquesta subtil manera de fer-ho em recorda una mica com en temps de Franco es recorreva a subterfugis semblants per la premsa per eludir la censura.
Mujer de negro con rosas blancas en protesta contra la guerra de Ucrania que ha dado lugar a un hermoso escrito.
Siempre hay grietas para protestar en un sistema dictatorial.
ResponEliminaEn 1.974, los militares portugueses utilizaron una canción popular, "Grandola Vila Morena" para dar la señal a través de la radio del arranque de la revolución contra la dictadura.
Aquí en la España de Franco, a los pocos días de la revolución portuguesa, el disco con la canción se vendía bajo cuerda como rosquillas, y escucharlo significó un respiro para algunos, y quizás el anticipo de lo que vendría con el tiempo.
Ja, però convindrás amb mi que no és igual protestar a Portugal que a la Rússia actual.
ResponEliminaNo, si y me referia a que escuchar "Grandola" aquí en público era un guiño contra la dictadura de Franco.
EliminaDesde luego que protestar ahora en Rusia es jugártela, te pueden caer diez años como mínimo por "actitud subversiva". La lista de periodistas asesinados o encarcelados en el mejor de los casos es interminable.
Todo mi respeto por los que se pasean por Moscú con un "Guernica" bajo el brazo.
deu anys o que t'emmetzinen
EliminaHay que tenerlos muy bien puestos. En Rusia , además de la paliza que te llevas, te vas derecho a Siberia sin que nadie sepa nada.
ResponEliminaA Siberia, o a l'altre barri.
EliminaAixò de les monedes i bitllets és xulo, però no sé jo si aquí, per exemple, seria molt efectiu perquè cada vegada es paga mes amb targeta de crèdit (o de descrèdit)
ResponElimina