A Espanya 11 persones se suïciden cada dia. El Govern ha posat en marxa un telèfon d'atenció, el 024. El número 024 ha estat escollit per transmetre la idea que estarà en funcionament durant totes les hores del dia tots els dies de l'any, ha explicat la ministra de Sanitat. Carolina Darias ha assegurat que la presentació d'aquest recurs el 9 de maig, coincidint amb el Dia d'Europa, no és casual, i que els responsables de la gestió han deliberat extensament a l'hora d'escollir el lema que identifica la línia. Amb el lema 'Una trucada a la vida', el recurs pretén afrontar l'increment de la xifra de suïcidis a Espanya registrat a partir de la pandèmia.
A Barcelona el suïcidi és la primera causa de la mortalitat dels homes d'entre 15 i 44 anys i la segona causa entre les dones. El telèfon per prevenir suïcidis és el 900-925-555 i la intenció del projecte és ajudar als possibles usuaris, trencar el silenci públic i contribuir a desmuntar el mite segons el qual qualsevol visibilitat pedagògica pot empènyer qui estigui dubtant de prendre una decisió fatídica.
A Catalunya cada any mor el doble de gent pel fet de suïcidar-se que d'accidents d'automòbil. Els trens no atropellen gent, és gent que s'hi tira. Abans, semblava que el suïcidi estava reservat als artistes, als creadors purs que no suportaven seguir amb la seva existència. Quan es dona un cas com aquest tornen els vells fantasmes sobre la relació entre la creativitat i l'autodestrucció sobretot en el cas dels artistes, com quan la genialitat portava incorporat un xip amb la condició d'una ànima torturada. Aquesta percepció ha canviat, i avui en dia el suïcidi és considerat un acte sòrdid i covard davant del fracàs, lluny de poder ser considerat un exercici de llibertat personal o part del paisatge dels torturats genis creadors.
El suicidi com el sexe es tabú, no se'n parla, no existeix. Fixeu-vos que en el cas de l'exporter del Barça Robert Enke, alguns mitjans no parlaven de suicidi sinó d'accident, que de fet ho és un accident però no en el sentit que li volen donar pèr no reconèixer que una persona ha decidit treure's la vida per pròpia voluntat.
Semblaria que l'índex més elevat dels suïcidis hauria de ser a la tardor o a l'hivern, però en canvi, l'ésser humà que és ja una contradicció en si mateix, és precisament a la Primavera, quan tot brota de vell nou, quan la natura esclata en mil colors de la nova saba de la vida i els animals de tota mena i espècie s'aparellen, va l'ésser humà i és quan més decideix llevar-se la vida. Cioràn que havia escrit i teoritzat molt sobre el suïcidi, va morir de mort natural al llit als 84 anys, i en general els qui parlen de suïcidi no solen dur l'acte final a termini, malgrat hi ha metges que diuen que si, que els qui en parlen acaben duent l'acte a terme.
En molts altres casos no s'arriba a consumar el suïcidi, potser perquè malgrat tots els malgrats, aixó de viure és millor que el no res que els espera als qui en un moment d'ofuscació o reflexió opten per la solució definitiva. Un no res, i una covardia vers els qui resten aquí en aquesta vall de llàgrimes com diu el tòpic. Sembla que actualment se'n parla una mica més obertament del suïcidi, però molt entre cometes, amb l'aprensió que ens fa parlar d'aquests temes que hauriem d'afrontar amb més naturalitat. Però tot i així, sempre hi ha una esperança de sobreviure una temporada més abans de prendre aquesta decisió sense camí de retorn ni possibilitat d’esmena. Estic segur que els suicides en el darrer instant se'n penedeixen, només que ja no hi són a temps. 
La veritat és que aquests morts interessen més aviat poc. No ocupen un lloc prioritari a la llista del que ens preocupa diàriament. El mantell de silenci amb què es cobreix aquesta qüestió s'atribueix habitualment al tabú ia l'estigma que encara acompanyen les conductes suïcides. Però hi ha més motius. El fet que en el suïcidi convergeixin en la mateixa persona víctima i botxí ens fa sentir segurs, ja que tot queda reduït a un problema individual ja solucionat amb la mort de qui el pateix i que no va amb nosaltres.
Però, amb aixó de la vida, passa com amb la democràcia, que no sent un sistema perfecte és el menys imperfecte de tots, i que de fet, si som honestos, sovint succeeix que un problema que ens havia arribat a angoixar i preocupar molt, sol arreglar-se tot sol, i que treure's la vida si que no el soluciona. En el fons, tot i que és un dret que tenim ja que en no consultar-nos per dur-nos aqui, ja el tenim adquirit a decidir quan i com anar-nos-en, diria que seria aconsellable no exercir-lo, no soluciona els problemes i és un acte de valenta covardia.
Deia Fuster que la sola cosa reprovable del suïcidi és que gairebé sempre es tracta d'una mort prematura. I, ben mirat, ¿és que hi ha alguna mort que no siga realment prematura?.