El matemàtic nord-americà Marvin Minsky, és, o era per a mi i suposo que per a molts de vosaltres, un perfecte desconegut. El 1956, aquest investigador, expert en ciències de la computació, va encunyar el terme "intel·ligència artificial". Minsky serà recordat com un dels més grans impulsors del desenvolupament tecnològic del segle XX. El 1959, va fundar juntament amb l'expert en ciències cognitives John McCarthy el Laboratori d'Intel·ligència artificial i Ciències de la computació de l'Institut Tecnològic de Massachusetts, que, en l'actualitat, és una de les institucions de referència a tot el món en biologia computacional, robòtica, teoria de la computació i sistemes d'aprenentatge.
Minsky considerava el cervell com una màquina les funcions podien ser estudiades i emulades per un ordinador. De fet, el 1956, durant una cèlebre conferència impartida a la Universitat Dartmouth, a Hannover (Nou Hampshire), va presentar el terme intel·ligència artificial (IA), que es faria mundialment conegut.
Amb els anys, Minsky es convertiria en un dels màxims defensors del transhumanisme, un moviment filosòfic i intel·lectual que considera que és necessari utilitzar la tecnologia per potenciar les nostres capacitats, evitar el sofriment i la vellesa i, en última instància, aconseguir la immortalitat.
El 1957, Minsky va patentar un sistema de visualització confocal de mostres que suscitaria grans avenços en microscòpia òptica. En les següents dècades, va participar en el desenvolupament d'ARPAnet, la xarxa sobre la que més tard s'assentaria l'actual Internet, i va concebre la Teoria de la societat de la ment, que va plasmar en un lliurar homònim. Aquesta considera que els sistemes cognitius que han evolucionat de forma natural no són més que una societat constituïda per una gran quantitat de processos individuals senzills. Junts, donen origen a les habilitats que atribuïm a la ment.
Entre d'altres guardons, Minsky va rebre el Premi Turing, el 1969, per les seves decisives aportacions al camp de la IA, la Medalla Benjamin Franklin, el 2001, o el Premi Fundació BBVA Fronteres del Coneixement, en 2013. Aquestes són algunes de les seves reflexions:
"Quan els ordinadors prenguin el control, pot ser que no el recuperem. Sobreviurem segons el seu caprici. Amb sort, decidiran mantenir-nos com a mascotes". A la revista Life (novembre de 1970).
"La nostra cultura concep les emocions com quelcom més complex i fosc que l'intel·lecte (..). En realitat, crec que en l'actualitat sabem molt més sobre l'emoció que sobre la raó". En Música, ment i significat (1981).
"Les 'lleis del pensament' no només depenen de les propietats de les cèl·lules cerebrals, sinó de la manera en què estan connectades". A La societat de la ment (1987).
"Quin és el truc màgic que ens fa intel·ligents? El truc és que no hi ha truc. El poder de la intel·ligència emana de la nostra vasta diversitat, no d'un únic i perfecte principi". A La societat de la ment (1987).
"¿Heretaran els robots la Terra? Sí, però seran els nostres fills". A la revista Scientific American (octubre de 1994).
"Les màquines podran fer qualsevol cosa que facin les persones, perquè les persones no són més que màquines". A la revista Muy Interesante (octubre de 1996).
"Encara ens mostrem propensos cap a les doctrines, filosofies i creences, que s'estenen a través de civilitzacions senceres. És difícil imaginar una manera infal·lible de protegir-nos de semblants infeccions. El millor que podem fer és educar els nostres fills en el pensament crític i en els mètodes de verificació científica". A la Màquina de les emocions (2006).
"Algun dia serem capaços d'aconseguir la immortalitat. Farem còpies dels nostres cervells. Potser els creiem en un laboratori o que, simplement, descarreguem el seu contingut en un ordinador". A la revista XLSemanal (juny de 2014).
"Què som les persones sinó màquines molt evolucionades?". Durant el lliurament dels Premis Fundació BBVA Fronteres del Coneixement (juny de 2014).
"Fins a la data, no s'ha dissenyat un ordinador que sigui conscient del que està fent, però, la major part del temps, nosaltres tampoc ho som". Atribuïda.
Una reflexió sobre la robótica
Quina relació hi ha entre Pigmalió, Alan Turing, Blade Runner i la hipòtesi del continu?
Les matemàtiques i els seus investigadors no paren. Als mitjans internacionals trobem la notícia que la capacitat d'aprenentatge mecànic ( «machine learning») pot ser un problema indecidible. Dit així segurament ningú entendrà de què va l'assumpte, llevat d'alguns matemàtics, i per descomptat els especialistes en lògica, de manera que tractem de desgranar una mica aquesta afirmació que a més no assegura res concret ( "pot ser", però potser no, no se sap)... LLEGIR MÉS
Puedo comulgar con todo, menos con lo de " las personas somos máquinas evolucionadas". Las personas no digo que tienen alma porque es entrar en terreno pantanoso, pero si puedo decir que tienen "espiritualidad", cosa que los humanoides, los robots o los androides carecen.
ResponEliminaLas máquinas no tienen "el poder de desear el bien, o el mal", tienen el poder "de hacerlo", que es muy diferente, carecen de deseo, un mal congénito del humano, y no asumen el sexo ni como placer ni tan sólo como moneda de cambio.
Los humanos no somos máquinas evolucionadas, lo que es evolucionado como máquina es la I.A.
No es válido cambiar los términos para formular hipótesis.
Un abrazo
Una máquina es un objeto fabricado y compuesto por un conjunto de piezas ajustadas entre sí que se usa para facilitar o realizar un trabajo determinado, generalmente transformando una forma de energía en movimiento o trabajo. Aquesta seria la definició, clar que l'hem feta els homínids, pensa que una persona funciona amb impulsos eléctrics i que desitjar el bé o el mal per part d'una màquina és questió de temps. Jo sostinc la teoria que nosaltres ocupem un cos que no es del tot nostre, que és una ocupació temporal i transitoria, que s'està allargant precisament perquè no hem aconseguit evolucionar prou, aixó explicaria l'existencia de l'ànima. I aixó si que no ho tenen les màquines - de moment -
Elimina"Algun dia serem capaços d'aconseguir la immortalitat. Farem còpies dels nostres cervells. Potser els creiem en un laboratori o que, simplement, descarreguem el seu contingut en un ordinador".
ResponEliminaAixò no té mèrit. L'interessant seria "editar la còpia" Així podríem convertir Trump en la Mare Teresa de Calcuta i a Biden en Robocop
O al FARY en Mick Jagger,
EliminaAhora si que te has liado,tienen las pesonas espiritualidad,pero no alma.Espiritud y alma es lo mismo,es un todo con el Espiritud Santo,que es Dios para los cristianos.
ResponEliminaLa inteligencia artificial y Meta,las dos,moveran mercado,están de moda.Dicen que son el futuro,también lo fueron las llamadas "matemáticas modernas",que le complicaron la vida a muchos alumnos de la Eso,pero no lo fueron.
Ahora incluso recibo propaganda de que invierta mis ahorros,en fondos donde su composición de acciones,la decide la I A.La palabra decidir,me resulta fuerte.El hombre decide y asume resposabilidad,pero si pierdo mis ahorros,me pueden decir que es culpa de la I.A,que se equivocó.
El alma según la mitología de algunas religiones entre ellas la cristiana es la parte espiritual e inmortal del ser humano separada del cuerpo tras la muerte de la persona. Lo que enlazaría con lo de la ocupación del cuerpo humano. La espiritualidad no tiene nada que ver con el alma, es una vida interior, algo que no es mente y cuerpo sino espíritu. Como mucho podriamos considerar que la espiritualidad es una sublimación del alma.
ResponEliminaTacatá. Pero entrar en estas profundidades y por escrito es complejo. Alma y espíritu tienen aspectos diferentes , al menos en el cristianismo. Es por ello que puse lo del terreno pantanoso, además por este medio es complejo llevar una conversación de este tema, lo digo por lo de rebatir y preguntar.
EliminaSalut
Alló tan antic de conversar cara a cara tot esmorzant.
EliminaOs habéis metido en un "jardin". . . . . .
ResponEliminaRecomiendo ante todo la teoria de Alan Turing sobre la inteligencia ( o no ) artificiál.
Os dejo el enlace con el "test" de Turing, "padre del primer ordenador operativo, que consiguió "reventar" el código Enigma de los nazis. Esta historia estuvo clasificada como alto secreto por los británicos hasta los años noventa.
https://es.wikipedia.org/wiki/Prueba_de_Turing
Gracies, a l'enllaç al final de l'escrit vas a parar a Turing i la resolució del codi matemàtic Enigma
ResponEliminaA TOTS: La I.A. només té Pare?
ResponEliminaHostia Santa! No es que os habéis metido en un jardín, no no... sus habéis perdido en la selva. 😂
ResponEliminaComo decía Jaimito (el de los chistes): El alma es eso que mi abuelo vendería para que se le pusiera dura.
No, tu vols dir Almax, per protegir l'estomac.
EliminaNo pas!
Elimina