Posi-me’n força i del que tingui. Aquesta és la manera de fer del periodisme. La caldera de la informació exigeix combustible permanentment i no admet cap treva. La indústria de l’entreteniment informatiu és el cap de cuina dels plats que han de servir-se a diari a les audiències. I aquestes tendeixen a engrapar voraçment i sense mastegar, com feien Gargantua i el seu fill Pantagruel.
El succés és el carburant que millor crema i més prestacions proporciona al motor de la notícia. L’aliment que més calories dona a l’audiència. Sucre directament injectat a la vena. L’esdeveniment inesperat, com més dramàtic millor, dona compte de la nostra fragilitat humana i de la incapacitat que ens acompanya per anticipar, controlar i viure en un món ordenat i previsible. I això ens posa.
Sorpresa, por, indignació, depenent del succés, són emocions intenses que ens segresten el cervell i fan del succés el subjecte idoni per monopolitzar la nostra atenció. El fet extraordinari, o més aviat normal però explicat com si no ho fos, ens enlluerna igual que les llums d’un cotxe el conill immobilitzat al mig de la carretera. Però, com amb les drogues, a mesura que passa el temps necessitem dosis més grans per assolir els mateixos efectes. Per això cada cop resulta més necessari engroguir la informació per seguir captant la nostra atenció. En els inicis de la televisió privada a Espanya ho va resumir bé un directiu que estava posant en peu el seu projecte audiovisual: “Dues persones que discuteixen serenament en un banc no tenen cap interès; si ho fan amb un acalorament perceptible però mesurat, qui passeja mirarà de reüll sense deixar de caminar; si s’escridassen fort i arriben a les mans, tothom s’aturarà i no deixarà de mirar mentre duri la batussa. S’ha d’apostar per això darrer per fer una televisió d’èxit”. Afegim-hi que li ha anat de meravella.
Només era qüestió de temps que aquesta manera de fer impregnés tots els caixons de l’actualitat. Donar-li una capa de succés a qualsevol fet noticiable millora les audiències i és el camí que s’ha transitat amb ràpida determinació. Pràcticament res ha quedat al marge d’aquesta tendència. Tampoc la informació del temps, que ha sucumbit de manera bastant generalitzada a la temptació de convertir-se dia sí, dia també, en un permanent anunci de l’apocalipsi. Noteu, en particular els amics d’anar a la caça del negacionista, que no ens referim a la informació climàtica –aquesta és una altra qüestió–, sinó a la meteorològica, la que fa anys protagonitzaven homes i dones del temps que presentaven amb la mateixa cara i to de veu un diluvi universal, un huracà o un dia de 45 graus a l’ombra a tota la Península i que havia de servir per saber si agafar l’abric o no abans de sortir de casa.
Homes i dones del temps s’han convertit en portaveus de l’apocalipsi. El groguisme meteorològic ha arribat al cim aquest estiu certament asfixiant. Un carrusel non stop presentat en forma de cataclisme diari. Hecatombe i devastació quotidiana. La norma que impera és presentar-ho tot com una cosa anormal, inusual, extraordinària. Si s’acaba una onada de calor, cal avançar-se informativament a les dues properes i afegir que a la tardor baixarem en zòdiac pels carrers de l’Eixample per culpa dels aiguats. Però per damunt de cap altra cosa cal explicar-ho tot com si res d’això hagués succeït amb anterioritat, com si estiguéssim a les portes de l’extinció en els propers dies o ves a saber si minuts.
Tot això no tindria importància si no afavorís a l’alça innecessàriament els efectes de l’ecoangoixa. The Lancet, una veu de referència entre les publicacions mèdiques, va publicar fa uns mesos un estudi en el qual el 45% dels enquestats afirmava que la preocupació pel clima afectava negativament la seva vida quotidiana. No es tracta de negar els efectes del canvi climàtic. Però sí seria raonable que s’abandonés l’estafa informativa que suposa presentar qualsevol informació meteorològica acompanyada de l’automatisme de vincular-la directament al seva vida quotidiana. No es tracta de negar els efectes del canvi climàtic. Però sí seria raonable que s’abandonés l’estafa informativa que suposa presentar qualsevol informació meteorològica acompanyada de l’automatisme de vincular-la directament al canvi climàtic amb la falca tramposa del causa-efecte. Mereixem més respecte i un esforç dels que més en saben per ajudar-nos a separar el gra de la palla. No per poder despreocupar-nos del futur, senzillament per deixar-nos viure amb un punt de calma en el present. El que tenim entre les mans ja és suficientment greu. No és necessari afegir-hi pes barrejant naps i cols. A la climatologia el que és de la climatologia i a la meteorologia el el que és de la meteorologia. Josep Martí Blanch - la vanguardia. I sobretot recordar que no hi ha res que no hagi succeit abans i que afecta a les persones no al planeta, que aliè a les nostres malvestats va fent sense pressa.
Ya lo dijo Jose Manuel Lara padre, el fundador del Grupo Planeta. "Lo que interesa es muerte y entretenimiento", queriendo decir de una manera fina que es lo que se "vende".
ResponEliminaOtro detalle, las féminas del "tiempo" en algunas cadenas, vestidas como para un "sarao" de discoteca "pija" y con unos tacones de veinte centímetros que deben destrozar los pies. Espectáculo.
Voto porque pongan a "Lo Cartanyà" a dar el parte meteorológico, puestos a no tener una precisión fina en los pronósticos, al menos reírnos un buen rato.
O al Molina i el seu miniyó, que tenia el seu qué....
Eliminahttps://www.youtube.com/watch?v=Y-7g4dfmnpQ
Desde décadas la Meteorología ha sido una afición. Los cual, ojo! no significa que me considere un experto ni mucho menos. Pero creo tener algún criterio sobre los fenómenos que suelen relacionarse con el cambio climático, que es un hecho incuestionable por mucho que aún nos acompañen una "jartá" de negacionistas.
ResponEliminaLos meteoboys (& meteogirls) que tenemos en "la nostra" (TV al cubo) dejaron de existir cuando falleció Castejón. Luego empezaron las "estrellas" (nada que ver con el Cosmos) y actualmente después de pasar por Picó, Molina, etc. ya solo les falta lo que dice Rodericus, vestirse de pasarela.
Es espíritu de la meteo tv. murió cuando se abandonó la tiza y la pizarra. Ahora simplemente se trata de llenar un espacio en los noticieros y si no hay material, pues nada! a tirar de fotos de cuatro ingenuos que se venden a su madre por ver su nombre en la pantalla.
Abans explicaven els temps, ara pretenen anticipar-lo però de manera tremendista. Jo crec que als presentadors masculins del temps els hi haurien de posar tacons de pam, també.
ResponEliminaAyer, el cielo se ennegreció, nubarrones, cayó agua pero no tanto, para el aspecto de la tormenta(en mi pueblo).Le dije a mi mujer: los pobres de la playa, habrán salido corriendo, por el viento ,la arena en los ojos y las sombrillas por los aires. Sólo le recordé nuestra experiencia, de nuestros veranos en Sitges, de antes. Hoy, veo imágenes (como si fuera un fenómeno nuevo),de la playa de Barcelona, con unas tomas que parecía el fin del mundo. Pero que exagerados somos en todo, en el Covid(fin del mundo),ahora con la inflación y cualquier hecho. Como si todo eso ya no hubiese ocurrido antes. Que miren gráficos de hechos anteriores. No hay nada nuevo. Eso sí, ahora tenemos un culpable:el calentamiento y nos quedamos tan tranquilos.
ResponEliminaNada nuevo lo de ayer, que parece se repetirá hoy. En general en verano suele hacer calor y se dan a menudo tormentas como la de ayer. Ha habido veranos más calurosos y más secos que este. Te acuerdas de cuando el Conseller Baltasar se fue a rezar a la Moreneta para que lloviera. En los pantanos habia menos agua que ahora. Y era el año 2008.
Eliminahttps://www.publico.es/actualidad/agnostico-conseller-baltasar-encomienda-moreneta.html
Sí que me acuerdo, de aquella sequía y las soluciones tan pintorescas, como traer barcos con agua construir un tubo para traer agua, no sé si de un rio francés .Lo más joio, prohibieron regar los jardines ,incluidos los particulares, así que para que no se me quemasen mis macetas, por la noche con una regadera sin hacer ruido, no sea que algún vecino me denunciara. Con lo sencillo, que es decirle a la compañía:!solucione el problema,que para eso cobra!.Aguas de Barcelona,tiene aquí,en Esplugues un depósito enorme subterraneo(que he visto cuando lo construian),tiene pozos ,desde Cornellat has cerca de la playa,será por agua.Ahora las plantas que utilizan la presión osmótica inversa,para quitar la sal del agua marina.
ResponEliminaSiempre os quejáis!!! En El Prat tenemos río propio con caudal moderadamente relajado.
ResponEliminaSemos muy serios y gastamos poco. En casa por ejemplo nos duchamos una vez a la semana y aprovechamos el agua para lavar la ropa.
Si os ducharais una vez al mes aún ahorraríais más agua.
EliminaSe empieza así y se acaba bebiendo Wodka cuyo color puede pasar por agua con la excusa de que hay que ahorrar el líquido elemento. Al final tendremos que hacer como los astronautas y reciclar la orina, para poder cocinar las "mongetes".
EliminaDutxar-se amb Vodka no està gens malament, s'hauria de provar.
EliminaNo os preocupéis por la sequía, las tormenta de ayer fueron el prólogo de lo que se avecina para este final de verano. El agua del Mediterraneo está cinco grados por encima de la media, y toda esa energía acabará disipándose en forma de tormentas, así que cuidado con las rieras.
ResponEliminaCom passa cada any a finals d'agost, primers de setembre. I a la riera d'Arenys de Munt i la de Mar se seguirà emportant l'aigua els cotxes aparcats a la riera, com cada any. En fa dos, fins i tot un de la Policia Municipal.
ResponEliminaAhir em vaig estar mirant hemeroteques, hi ha hagut estius com aquest als anys trenta, als cinquanta i fins i tot als noranta, amb temperatures com les d'ara i llargues sequeres, però el cas és tenir-nos acollonits.
ResponEliminaRecordo els estius de 2003 i 2009, i atres anteriors que ja no recordem pero que varen ser igual que aquests.
ResponEliminaUna amiga em va enviar molt espantada una foto de Sevilla enguany, amb un termòmetre a 49 graus i a La Vanguardia del juliol de 1995 surt un termòmetre amb la mateixa temperatura, retratat, també expliquen que han mort unes quantes persones per la calor. M'empipa tanta ximpleria i que, a sobre, creguin que ets 'negacionista' que avui és una cosa molt i molt dolenta, he, he.
ResponEliminaAquests termómetres del carrer sempre marquen de més, a la farmacia davant de casa ara marca 35º i el mòbil em diu 33º. No es tracta de ser negacionista sinó realista i no alarmista. Recorda a Neil Postman... Divertim.no's fions a morir... de calor. Ja ho deia Manolo Garcia fa anys.. que soc de Barcelona i em moro de calor.
ResponEliminaSempre mirant "el país petit" Nois! Se m'en refoten les hemeroteques. El que aquí (clima mediterrani) hàgim tingut episodis semblants anteriorment no és un argument per a estar en desacord amb la inquietud per un canvi climàtic o escalfament planetari que és un puta fet inqüestionable. Perquè a més de la Catalunya o tirant llarg les Espanyes, hi ha més món i passen coses. Pregunteu-li als de Londres si en les seves hemeroteques troben un juny i juliol com el que han tingut. I és, només un exemple.
ResponEliminaAltre cosa es que quatre pixatinters o gratapantalles, no facin be la seva feina.
Calma, de canvi climàtic n'hi ha des de sempre. I el que passa a Londres es queda a Londres, on tampoc han tingut temperatures que fossin res de l'altre món. Soi busquessin bé segur que en trobarien algun d'igual.
Eliminajajajajajaja..... pixatinters ¡¡¡¡ aquesta és bona¡¡¡
EliminaA les hemeroteques també he llegit coses semblants d'altres llocs Londres i París inclosos, i no tan sols del país petit, si hi ha dubtes, consulteu amb atenció. Però vaja, cadascú que cregui el que li sembli.
ResponEliminaUna mostra per no fer-me exhaustiva ni pesada... 2003
ResponEliminahttps://elpais.com/diario/2003/08/13/internacional/1060725611_850215.html
ResponEliminaEl que deiem, no hi ha res que no hagi succeit abans. En general la gent té molt poca memoria per aixó del temps.
Elimina¿Calma? Val, tot dit.
ResponEliminaEs que t'esveres Ricard, i amb la calor no ve gens de gust discutir...
Elimina