Aquests cèntims que et sobraven de l'esmorzar i acabaven al got de les propines… Sembla que parli d'altres temps, però abans de la pandèmia, aquestes petites quantitats extra anaven incloses al pack. Et prenies una cervesa i deixaves aquesta moneda de 5 o 10 cèntims a la barra. Cafè, biquini i moneda de 20 cèntims per a la casa. Ara ja no. El plàstic està aniquilant el sa costum de deixar els petits sobrants de xavalla en mans dels cambrers.

I no sembla que hi hagi marxa enrere. Cada cop paguem més amb la targeta, i no portem, no ja xavalla, sinó efectiu a sobre. Passa que els comerços en general tenen dificultats amb el canvi en haver tancat moltes oficines bancàries, per la qual cosa en aquest sentit cobrar amb la targeta per a ells és una ajuda, sobretot els que no reben propines. Potser caldria implementar en l'àmbit de la restauració la propina obligatòria que ja existeix a alguns països, o que el sou dels empleats fes que no necessitessin d'aquestes propines per tenir un sou decent.

Per acabar-ho d'adobar, el Conseller Argimón, vol prohibir que es fumi a les terrasses de bars i restaurants, mesura que em sembla molt bé, car els fumadors s'han fet els amos d'aquestes zones, i aixó no es just, clar que els restauradors estan que trinen, a més, es veu que Argimón no els ha consultat. El director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, ha qualificat aquesta mesura com a equivocada i irrespectuosa per al sector, que ocupa “més de 80.000 persones” a la capital catalana. L'empresari, en una entrevista a RAC1, ha detallat que "no s'ha consensuat" ni amb el gremi hoteler "ni amb els usuaris de lrd terrasses", sorprès per l'anunci de la normativa. Pallarols ha assegurat que no descarta arribar als tribunals: "Hi ha dubtes que l'Administració autonòmica tingui les competències en aquesta matèria". El Gremi de Restauració ha denunciat en un comunicat que el Govern català està creant “un problema artificial”. El document també critica la comparació entre prohibir fumar a espais d'oci a l'aire lliure com les terrasses amb els entorns escolars. Continuarà....