ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

AMB PLÀSTIC NO HI HA PROPINES



Aquests cèntims que et sobraven de l'esmorzar i acabaven al got de les propines… Sembla que parli d'altres temps, però abans de la pandèmia, aquestes petites quantitats extra anaven incloses al pack. Et prenies una cervesa i deixaves aquesta moneda de 5 o 10 cèntims a la barra. Cafè, biquini i moneda de 20 cèntims per a la casa. Ara ja no. El plàstic està aniquilant el sa costum de deixar els petits sobrants de xavalla en mans dels cambrers.

I no sembla que hi hagi marxa enrere. Cada cop paguem més amb la targeta, i no portem, no ja xavalla, sinó efectiu a sobre. Passa que els comerços en general tenen dificultats amb el canvi en haver tancat moltes oficines bancàries, per la qual cosa en aquest sentit cobrar amb la targeta per a ells és una ajuda, sobretot els que no reben propines. Potser caldria implementar en l'àmbit de la restauració la propina obligatòria que ja existeix a alguns països, o que el sou dels empleats fes que no necessitessin d'aquestes propines per tenir un sou decent.

Per acabar-ho d'adobar, el Conseller Argimón, vol prohibir que es fumi a les terrasses de bars i restaurants, mesura que em sembla molt bé, car els fumadors s'han fet els amos d'aquestes zones, i aixó no es just, clar que els restauradors estan que trinen, a més, es veu que Argimón no els ha consultat. El director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, ha qualificat aquesta mesura com a equivocada i irrespectuosa per al sector, que ocupa “més de 80.000 persones” a la capital catalana. L'empresari, en una entrevista a RAC1, ha detallat que "no s'ha consensuat" ni amb el gremi hoteler "ni amb els usuaris de lrd terrasses", sorprès per l'anunci de la normativa. Pallarols ha assegurat que no descarta arribar als tribunals: "Hi ha dubtes que l'Administració autonòmica tingui les competències en aquesta matèria". El Gremi de Restauració ha denunciat en un comunicat que el Govern català està creant “un problema artificial”. El document també critica la comparació entre prohibir fumar a espais d'oci a l'aire lliure com les terrasses amb els entorns escolars. Continuarà....


Publica un comentari a l'entrada

11 Comentaris

  1. Aquesta situació es va donar amb l´entrada en circulaciò del Euro. Com ningú s´aclaria en primer moment del valor de las monedes, tothom agafaba el cambi sense, sense deixar res

    I ara, amb la "plasticmania", torna la mateixa situaciò.

    Als EEUU es considera un mìnim del vint per cent del comte com propina obligatoria pels cambrers, i es tota una tradiciò, donat que els sous que cobran son miserables.

    ¿ La soluciò aquí ?, no sabria dir-te com ?.

    ResponElimina
  2. S'hauria de veure el sou dels cambrers si es adequat, o ja es compta amb les propines per arrodonir-lo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja et dic que no ho es. Hi ha molta explotaciò laboral sota contractes de horari reduit que a la práctica suposan vuit o deu hores diaries, una jornada sesnsera

      El govern va intentar establir un sistema de control, però es impossible si no es amb un sistema informatic regulat i verificat com si fos un taquimetre de camioner.

      Un altre sintoma de la miseria de "coll blanc" que tenim.

      Elimina
    2. Ja, complicat de resdoldre, per això es queixen els empresaris que no troben personal. Si paguen poc i fan treballar molt i no en bones condicions, es normal que molts no vulguin fer de cambrers.

      Elimina
    3. Als EUA, Joe Biden els va dir als empresaris que es queixaven de la manca de personal : "Pagueu-lis mes".

      Aquí volen personal eficient amb un salari de merda, i això es imposible.

      Hi han negocis en aquet pais que nomès son rentables degut als baixos salaris dels empleats.

      Si paguesin el que pertoca per dignitat, o pujaven tarifas o tindrian que tancar la porta.

      Hi ha molt empresari de pa sucat amb oli que entèn el negoci com la explotaciò dels treballadors

      Elimina
    4. Doncs aquests negocis hauran de plegar...

      Elimina
  3. Las terrazas son pequeñas, las mesas cada vez están más juntas, si te toca un fumador empedernido, te tienes que ir si no eres fumador.Aquí no (apenas las piso),pero cuando estoy en Córdoba, con su rica restauración y buenos precios, sale más barato comer en el bar que en casa. Me darían un alegrón la prohibición,se hizo para el interior y nos acostumbramos,pasaría igual.

    ResponElimina
  4. Soy antipropinas. Es el camarero el que ha de luchar por sus derechos, no el cliente quien ha de redondearle el sueldo.
    Y vamos a ver quien me lo argumenta de manera diferente:
    Voy al mercado. Todo tiene precio. Me quejo de lo que vale un kilo de patatas. Protesto por el precio del bacalao. Disiento de lo marcado por las judías. Pago protestando de lo de la carestía de la vida. Con el bolso medio lleno me siento en la barra del bar del mercado. No se que precio vale el cortado, pero me pido uno; no tengo idea del valor de un croassant, pero me apetece. Pago y dejo 20 ctmos de propina para redondear la cuenta. O sea, puteo al vendedor del mercado, pero en cuanto lo que me tomo lo pongo en el escandallo de lo lúdico, el bar, ya no sólo no protesto que ni pregunto precio y además dejo propina.
    Un saludo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si señor, somos así, pero tampoco está tan mal la propina, aunque no sé porque se da sólo en bares y restaurantes. Quizás como dices sea por lo lúdico.

      Elimina
  5. En Alicante y Mallorca ya no se puede fumar en las terrazas. Es un paso más, al que habrá que adaptarse como se hizo con las anteriores normativas anti tabaco.

    ResponElimina
  6. En "Mister Beam", ja fa temps que va solucionar el problema: Buscar per les butxaques algun caramel rebregat i propina solucionada!
    La propina obligatòria és un pegat i una excusa per a no afrontar salaris dignes

    ResponElimina