He deixat el títol original en anglès de l'article de Joe Lauria a Consortium News, per centrar més l'atenció sobre aquest. Voldria remarcar la importancia del canvi que s'ha produït en la situació estratégica al Donbass. I a sant de que ara parla aquest de la guerra? us preguntareu. Doncs per què ens afecta i molt, per què estem en guerra encara que sigui en una cantonada allunyada, i aquest canvi que s'ha produít s'ha de destacar, car pot canviar el devenir del conflicte.

"Al conflicte entre Rússia i Ucraïna, s'ha produït un canvi radical en la situació, i no és la mobilització de 300 mil reservistes. Ho comentava avui un tertulià a Rac1, no recordo si era Josep Martí o Joan Julivert. En anunciar referèndums a quatre regions ucraïneses i prometre defensar el nou territori rus amb tots els mitjans necessaris, Vladimir Putin ha propiciat un nou escenari bèl·lic radicalment diferent. Des de la perspectiva de Rússia, la guerra a Ucraïna, fins ara, ha consistit en una "operació militar especial" destinada a defensar les autoproclamades repúbliques independents de Lugansk i Donetsk. Durant vuit anys, Moscou va rebutjar la petició de reconeixement de les repúbliques de Donbass. Ara, Rússia està preparada per integrar-les com a part de la pròpia Federació Russa, juntament amb les regions de Kherson i Zaporozhye.

Dimecres, el president Vladimir Putin va anunciar des de Moscou que els referèndums per decidir si s'uneixen a Rússia tindran lloc en aquests quatre llocs a partir d'aquest divendres i fins dimecres que ve. Després, la Duma russa ha de decidir si accepta els resultats i annexiona formalment aquests territoris a Rússia. S'espera que així sigui, i que acabat el procés el joc al camp de batalla canviarà dràsticament. Des del punt de vista de Rússia, ja no estarà ajudant les milícies de les repúbliques independents amb unitats regulars russes, ara s'estarà defensant territori rus dels atacs d'Ucraïna. [El Ministeri de Defensa rus va anunciar la mobilització 300.000 reservistes i personal amb experiència de combat].

Putin no va amenaçar amb una guerra nuclear ofensiva, com s'ha proclamat a Occident tergiversant les seves declaracions, Putin va dir que Rússia defensaria el seu propi territori amb armes nuclears si fos necessari. No se sap quin nivell d'amenaça, contra allò que ara Rússia consideraria el seu propi territori, caldria per provocar aquesta resposta. Però segurament l'advertiment nuclear farà que els planificadors del Pentàgon, que decideixen les operacions de les tropes ucraïneses, s'ho pensin dues vegades abans de llançar grans ofensives per recuperar el territori ucraïnès a mans de Rússia..

Font: consortium news, via arrezafe.