Tal com mana l’atàvic costum, els glutis dels catalans continuen sent el tros de carn més sofert i que millor suporta una puntada de peu en qualsevol moment que l’atzar determini. És igual que sigui una puntada de peu o un cop de puny. Aquesta vegada ha tocat el segon a través del president andalús, Juan Manuel Moreno Bonilla, que per la dificultat d’explicar als andalusos la seva rebaixa d’impostos ha recorregut a l’espantaocells català. L’equació es resol d’aquesta manera al cap de qualsevol alquimista del palau de San Telmo: si és dolent per als catalans, és bo per als andalusos. Perquè aquesta estratègia tingui èxit, n’hi ha prou que els altres en mosseguin l’ham. Punt per a Juanma, a qui el que es digui fora d’ Andalusia li importa tant com a vostè i a mi el preu dels peatges al Senegal.
Populisme fiscal? Per descomptat. Almenys pel que fa a la presentació i argumentació de la bondat de les mesures. És el signe dels temps. També per a l’esquerra. Pedro Sánchez ja porta mesos amb les històries dels rics i els poderosos per explicar nous impostos que, sent raonables, mereixien ser explicats d’una manera proposicional i no pas com una vendetta . A Espanya és impossible anunciar una mesura fiscal sense acompanyar-la d’un apunyalament per justificar-la. Més que cap a un pacte de rendes, anem cap a una olla de grills.
Putin ha ordenat una mobilització parcial de la població i ha amenaçat que faria servir l’arsenal nuclear. Fukuyama i el final de la història han envellit malament. El mateix que els profetes que anunciaven la mort de les ideologies. Dreta i esquerra continuen existint i la política fiscal és un camp de batalla recurrent. Els governs són ideologia traslladada als butlletins oficials. Per què votar, si no? Que la dreta abaixi impostos i que l’esquerra els apugi forma part de l’ordre natural de les coses, fins i tot amb excepcions. Llàstima que uns i altres, en lloc d’explicar les bondats de les seves decisions, prefereixin treure a ballar el ximple de torn que ha de servir-los com a coartada. Els catalans, en el cas de Juanma Moreno.
A Catalunya s’hi paguen més impostos per dos motius. Un és, simplement, per qüestions ideològiques. Només cal mirar la composició del Parlament per corroborar-ho. L’altre respon a la incapacitat del PSOE i del PP –també dels partits que estan en condicions d’influir decididament en la governabilitat d’ Espanya– de complir amb les seves obligacions envers la reforma del finançament autonòmic, que porta nou anys caducada i el que queda. Aquí sí que no hi ha dreta ni esquerra que valguin. Només es pot escollir entre incapacitat, irresponsabilitat i covardia. O les tres coses alhora. Deixar fora del debat aquesta qüestió quan es discuteix sobre la càrrega fiscal que suporten els catalans és una estafa intel·lectual. Tot i que també ho seria oblidar que tenim un Govern de la Generalitat amb una marcada volença a ficar la mà a les butxaques de la gent. L’any passat, en plena factura de la covid, hi van colar un nou impost als automòbils.
Però sense obrir la qüestió del finançament autonòmic l’assumpte és un parlar per parlar. Un exemple per entendre-ho: el sistema sanitari català ha treballat els últims dos anys amb 2.500 milions de més gràcies als fons extraordinaris de la covid. L’Estat ja en va anunciar la seva retirada. Tot i que continuen sent imprescindibles per recuperar l’activitat assistencial endarrerida i fer funcionar el sistema. Tres solucions: impostos, dèficit o liquidar el sistema de salut. Què escollim? Sense atallar el finançament autonòmic, la ideologia –majoritàriament esquerrana a Catalunya– és un ornament, un complement que n’accentua les decisions. Però no pas el vestit principal. Aquesta és la realitat, amb independència del fet que cadascun de nosaltres prefereixi jugar amb les vermelles o amb les blaves. Perdó, amb les blanques o les negres. - Josep Martí Blanch - lavanguardia.cat
Vaya por delante,que todos los fondos que se están poniendo en manos de las comunidades,actualmente en España,son fondos europeos,por motivos extraordinaros como es el Covid.De qué manera,pues el estado emite Deuda a 10 años y 30 años.La segunda pregunta es quién los compra,la repuesta es,nadie.Por qué, por dos razones España no tiene garantía suficiente y porque la tendencia es que van a seguir subiendo los tipos de interés, que es el gancho de estos bonos .Quién los compra,pues todos el Banco Europeo.Se trata pues de emisión de papel moneda,creación de liquidez,con todas sus consecuencias inflacionistas y devaluación del euro.
ResponEliminaComo anecdota,está Moreno,que para crear una línea de comparacion de mentalidad entre lo que piensa el PP y los socialistas sobre los impuestos,se ha metido con los catalanes,mira por donde con poca o ninguna fortuna.Ya tenemos tema y desviación de lo principal,el endeudamiento de España sube y el problema de la inflación,que no se soluciona
Me olvidaba,el articulo es correcto,se lo ha currado,a mi parecer,claro
EliminaCorrecto y nada partidista, deja a cada uno en su sitio. Josep Martí me gusta como escribe y su visión del conjunto de las cosas. Fue secretario de comunicación del Govern de la Generalitat del 2011 al 2016, o sea que cuando habla de los de aquí, sabe de que está hablando y de que pie cojean.
EliminaLeña al mono que es de goma y a por ellos, eso siempre va bien, y al Gobierno ya le va bien también, como dices así se desvía la atención del endeudamiento y la inflación. Moreno Bonilla les ha hecho un gran favor, a unos y a otros.
ResponEliminaNo tiene importancia de donde venga el dinero para cubrir déficits, sigue siendo dinero, que, en el caso de los fondos europeos, alguien tendrá que devolver en su momento.
ResponEliminaLa cesión total de algunos impuestos a las autonomías fue una "cagada" cósmica.
Se tendría que haber cedido en su momento un porcentaje sobre estos impuestos (salvo Navarra y País Vasco, que ya tienen sus convenios y "cupos"), reservándose el estado el control sobre la aplicación de los mismos. Sería el mismo resultado, pero sin margen para abolir o subir.
Tanto que defienden los PePeros la "unidad de la patria", y cuando les conviene, provocan desigualdades a su medida.
Ya está bien de tanto cinismo.
Rodericus, als del Pp la patria els importa un rave.
EliminaCon CAR RES en: Ya tenemos tema y desviación de lo principal,el endeudamiento de España sube y el problema de la inflación,que no se soluciona
ResponEliminaCon FRANCESC en : su visión del conjunto de las cosas (sobre el articulista
Con RODERICUS en : La cesión total de algunos impuestos a las autonomías fue una "cagada" cósmica.
Y CONMIGO...porque soy guapo, soy alto y soy rubio y yo lo valgo...
Miquel, el deseado; volez vous duchar avec moi?
ResponEliminaohhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
EliminaLa unidad de España es como 17 tíos en fila, dándose por el c**o que es una forma como otra de estar "enganchaditos" Eso si, hay uno que solo da y otro que solo recibe. Adivina quienes son
ResponEliminaAra no hi caic, clar que ja diuen que qui té el cul llogat no s'asseu quan vol. Pero és que alguns semblen enganxats amb loctite.
EliminaSi home, el primer de la fila (començant per darrere, clar) és Madrid. Quan empeny per a endinyar-la, ho noten els 16 que hi ha davant. I l'últim de la fila (sempre començant per darrere o sigui el que aquesta davant de tot) és Catalunya que rep els embats, però no té on endinyar-la
Elimina