Paròdia dins la paròdia. Només quatre dies de vida –menys que una mosca– ha tingut una tal Joana Masdeu, suposada periodista que va aparèixer a Twitter per defensar la penosa actitud del diputat Dalmases i difondre acusa­cions sobre altres dirigents de Junts, allunyats del cercle de Laura Borràs. Aquest compte fals va ser esborrat després que Jordi Sànchez oferís la possibilitat d’una entrevista presencial a la professional que –sospito­sament– no era coneguda per cap dels col·legues que cobreixen l’activitat del Parlament ni per cap dels responsables de comunicació de la ins­titució.

Joana Masdeu ha experimentat amb intensitat el fragor de la batussa política a les xarxes. Segons Nació Digital, aquest trol està vinculat al mòbil d’un col·laborador de la presidenta del partit de Puigdemont. Que les formacions polítiques facin servir bots en les seves batalles digitals no seria notícia. També ho fan altres organitzacions, obsessionades amb el control de l’opinió pública. El trumpisme ha excel·lit en aquesta guerra de desinformació i rumors, amb la voluntat de fabricar una realitat alternativa dins la qual la veritat no pot penetrar. Els fanàtics no distingeixen entre trols i persones. La notícia, aquest cop, és la profunda divisió interna de Junts que el bot Joana posa en evidència descarnadament.

Amb tot, el més divertit d’aquest cas (i el més espantós) és l’estupidesa oceànica de l’ànima de càntir que s’inventa una periodista fake sense haver pensat que el cercle dels informadors parlamentaris són faves comptades i que, més aviat que tard, es descobrirà la maniobra maldestra. Per jugar a conspirador de les xarxes sembla que cal tenir una mica d’enteniment i haver aprovat el batxillerat. Amb personal d’aquest nivellet, la política esdevé una simple destrossa. El compte de Joana Masdeu era seguit per Aurora Madaula i Jaume Alonso-Cuevillas, a més de Borràs.

Malgrat aquest episodi grotesc, els trols continuaran presents a les xarxes per crear cortines de fum, alimentar falsedats i linxar persones i grups. Ni el ridícul ni la denúncia frenaran una tendència que és global. És massa temptador poder moure titelles virtuals per escampar porqueria des de l’anonimat. A més, com va dir una partidària del laurisme en saber-se que la Joana era un bot, “però ella tenia tota la raó”. Per cert, ha explicat avui a RAC1 l'exconseller Argimón. que va telefonar a Joana Masdeu i no li va agafar el telèfon. Tu rai Rai. Pocs i maldestres, ço és dividitsxcat - Frances Marc Álvaro - lavanguardia.cat