El comissari europeu de Mercat Interior i Serveis de la CE, Thierry Breton, va dir que “el 5G permetrà serveis innovadors per a les persones i oportunitats de creixement per a les empreses europees. El cel ja no és un límit quan es tracta de les possibilitats que ofereix la connectivitat d'alta velocitat i d'alta capacitat”. Brussel·les doncs, permetrà parlar pel mòbil als vols, gràcies a una reserva de bandes per a la nova telefonia 5G. No serà gratis, així que caldrà pagar per aquests serveis, l'apagat dels quals podrà ordenar el pilot quan les circumstàncies no siguin favorables. A banda que aquesta última precisió no convida a la tranquil·litat, haver de volar durant hores amb un passatger al seient del costat parlant sense parar amb el director general, l'amant o el veí de l'àtic pot ser una tortura. L'AVE Barcelona-Madrid va permetre les trucades pel mòbil i ha hagut d'acabar assignant vagons del silenci per als que no vulguin saber les grandeses i misèries dels viatgers que no saben viure sense arreglar el món des del telèfon intel·ligent.

Les mesures als avions són sovint surrealistes, des de les hostesses emprant el llenguatge de signes per com utilitzar el salvavides, fins quan a mig avió es podia fumar i a l'altra mitja part no, sense que hi hagués cap mena de separació. De fet, el millor d'un vol amb avió és que es pot llegir tranquil·lament el diari o un llibre. El silenci amb el murmuri dels motors de fons és una invitació a la pau interior, temps em falta per dormir-me així que pujo a un avió.

Més enllà de l'avió, hi ha una sèrie de petits plaers de la vida, un és llegir el diari a l'hora d'esmorzar, per després resoldre els mots encreuats, o sortir a passejar sense el mòbil, dedicant-se a badar sense més ni més, o com a molt portar-ho per escoltar la ràdio allunyat del soroll del carrer. Cioran afirmava que arribar a no apreciar més que el silenci equival a fer l'expressió essencial de viure al marge de la vida. O com diu sovint una amiga de la meva dona; si no tens res important a dir, calla, guarda silenci.