Juguem aquests dies a imaginar-nos cornuts. A disfressar-nos amb l’abillament de l’assaltant més famós del congrés americà i a teoritzar sobre com n’és de probable que a Espanya acabin passant coses semblants a les que han passat primer als EUA i tot just al Brasil. Josep Martí Blanch, ens recorda una evidencia que des del que en queda del procés es nega sistemàticament, el paral·lelisme de l'assalt als parlaments dels EUA o Brasil, amb l'assalt al Parlament de Catalunya del 2011, quan Artur Mas i la llavors presidenta del Parlament, Núria de Gispert, van haver d’arribar al Parlament en helicòpter per poder iniciar la sessió d’aprovació dels pressupostos. Els manifestants pretenien impedir la celebració del ple. Els congregats van procurar tota classe de cortesies a ses senyories. Des de sacsejos a pintar una esvàstica a la jaqueta d’una diputada. El 2012 l’extrema esquerra –encara no naturalitzada pel sistema– va convocar una manifestació que inicialment s’havia de desenvolupar sota el lema d'Assalta el Congrés. El plantejament inicial es va moderar fins a acabar a “Rodeja el Congrés”. L'1 d’octubre del 2018, el president de la Generalitat, Quim Torra, llançava consignes d’ànim als manifestants independentistes perquè “apretessin” al carrer. Un dia després, els més enfadats intentaven prendre per assalt el Parlament de Catalunya amb els mossos d’ esquadra parapetats a l’interior.
Estem parangonant aquests tres episodis amb el que ha passat als Estats Units i el Brasil? No però sí. Potser el que més s’hi assembla i permet la comparació directa és l’últim, ja que s’ha encoratjat directament des d’un càrrec institucional. Els altres dos, com que anaven disfressats de protesta social, són més difícils de relacionar. Però sí que comparteixen, per estar induïts per organitzacions polítiques, l’ autoconvenciment que la democràcia ha estat usurpada, que els que formalment diuen que representen la voluntat popular han deixat de fer-ho i que el “poble”, conseqüentment, ha d’impedir-los de fer la seva feina. Aquests antecedents, relativament recents i que, hi insistim, no admeten el paper de calcar amb el que s’ha vist a l’altre costat de l’Atlàntic, sí que permeten advertir que la pulsió antidemocràtica no nia només a la ultradreta. Qualsevol ideari, portat a l’extrem, comparteix tàctica i objectiu: uniforme per als propis i assenyalament per als altres.
El "Rodeja el Congrés" permeten advertir que la pulsió antidemocràtica no nia només a la ultradreta.
ResponEliminaSin olvidarse, que los que hoy detentan el poder convocaron una manifestación para rodear el Congreso de Madrid con éxito.
Dejo hemeroteca y unas fotos en ella que son muy sugestivas y que en nada difieren de lo de EEUU o Brasil
https://es.wikipedia.org/wiki/Rodea_el_Congreso
Clar, pero els del procés i els de Podemos neguen que sigui similar al que va passar als EUA i Brasilia.
EliminaAls jovenets atacants del nostre parlament els van riure les gracietes, fins i tot les víctimes, cosa habitual, en general. Els nostres sempre ho fan 'amb bona intenció'.
ResponEliminai amb un somriure, però a Montserrat Tura li varen pintar una svàstica a l'esquena de la gabardina.
EliminaNo me gustaron los de Trump, ni los de Podemos, ,ni ningún otro. Estas cosas suelen acabar mal, sino inmediatamente a largo plazo se legitima todo. ¿Si uno de derechas puede salir y quemar el congreso por un tema, como uno de izquierdas no va a poder también?. Resultado, el Congreso quemado, un coste para el contribuyente, crispación y odio. Si en país como España con una democracia, (democracia a mi gusto muy imperfecta, pero democracia) se legitima el acoso a las instituciones, el acoso a los parlamentarios, el incendiar cosas para reivindicar otras mal vamos.
ResponEliminaUna cosa es que la gente se manifieste, que me parece muy bien y sano, y otra muy diferente el acoso. Que tiene dos definiciones diferentes, si es un acoso de grupos llamados de izquierda se llama Revolución, si el acoso es de un grupo de derechas se llama Golpe de Estado, aunque yo no acierto a diferenciar el resultado final pues los medios son los mismos y el resultado igual.
Un saludo
A veces no hay peor ciego que el que no quiere ver, y la izquierda y los del procés en este tema son ciegos del todo.
Elimina" Los violentos son los otros, lo nuestro es violencia democrática, un tsunami democrático".
ResponEliminaEstoy de la malversación de la democracia hasta los "tsunamis".
Ai Rodericus, oblides que estem parlant de la revolta dels somriures (que ha acabat amb somriures.... sardònics)
EliminaMuy cierto lo que desliza el texto y todos los comentarios. A la democracia se la dispara desde todos lados, izquierda, derecha, centro, nacionalismos o centralismos y se la arrastra por la fuerza autojustificándolo siempre en post de no sé que mal llamado "bien común o superior" porque nos faltan los fanatismos religiosos... en fin, la pobre democracia debe tener mas agujeros que un colador...
ResponEliminaMuchos besos y feliz primer viernes del año ; )
Eso, feliz viernes, que el próximo lunes es el dia más triste del año.
EliminaUn abrazo.
¿Por qué?
EliminaNada, otra tonteria de esta sociedad postmoderna. En inglés, claro.
Elimina