LA PRECUELA DE LA PREGONERA



Fa algunes dècades, els habitants de pobles i ciutats estaven acostumats a rebre missatges d’interès general a través de vehicles que circulaven amb proclames necessàries per al dia a dia. Aquest dimecres, l’Ajuntament de Montcada i Reixac (Vallès Occidental) ha recuperat el servei de pregoner amb una furgoneta reciclada de la flota municipal. Batejada amb el nom de ‘La Pregonera’, els serveis que prestarà seran la comunicació de missatges d’interès per a la ciutadania, especialment per la difusió d’informació pública en cas de situacions d’emergència i per la sonorització d’actes municipals que es facin al carrer. El projecte deriva de l’esclat de la pandèmia, quan es va fer ús de megafonia mòbil per informar els veïns, i que ara permetrà traslladar activitats com el programa de Carnaval, primera ocupació del renovat vehicle. DIARIDESABADELL.

I fa més décades hi havia l'agutzil, a cada poble n'hi havia un. Vindria a ser com una precuela de La Pregonera, el twitter de la postguerra.

EN SIDRO, L'AGUTZIL DEL MEU POBLE. 

 
foto d'un agutzil de ves a saber d'on és

I és que els temps cambien que és una barbaritat. Al poble on vaig nèixer, abans de la democràcia hi havia lo senyor Alcalde i un parell de senyores a l'Ajuntament per remenar la paperassa, i en Sidro, que era agutzil, municipal, pregoner, encenedor i apagador de llums al carrer, urbano de trànsit els diumenges i enterramorts quan pertocava.
Ara l'ajuntament té tretze regidors, més l'Alcalde, personal, administratiu, municipals, cotxes patrulla bojos (la roda de recanvi del 4x4 tapa la "L" de Policía local i es llegeix "Policia Loca - si no ho han corretgit -) i motos tambè, i són mes o menys els mateixos habitants a la vila, (tres mil i escaig) de la qual per cert han fet nou l'Ajuntament amb un gust més que dubtós.
L'Ajuntament, tècnicament és de disseny, tot i que la percepció personal i de bastants vilatans és que qui el va dissenyar, 1) no era vilatà, 2) tenia alguna dèria personal amb el poble, 3) anava molt fumat, amb el greuge de la connivència de l’alcalde Sr. Pineda, que es qui aprovà l’engendra amb els diners dels vilatans, cosa que els alcaldes sovint obliden.
Semblava s'havia d'haver fet retrocedir la façana perquè la plaça guanyes en amplada, i a més a més la part del darrere que ara es un mig aparcament per a vuit o deu vehicles, en un poble on no cal agafar-lo per desplaçar-se, podia haver-s'hi encabit l’edifici i es guanyaven vuit o deu metres de fons que ben bons eren. A banda, i atès que la resta d’edificis de l’entorn son d’estètica antiga, intentar mantenir la mateixa semblava el més raonable per tal no cantes tant el submarí groc en que ha quedat l’engendra actual. Han caigut en el mateix error que va passar a l’excinema Imperial a Sabadell, on van mantenir una espècie de mala imitació de la façana principal del cinema més antic d'Espanya i al darrere hi ha amb uns quants metres mes d’alçada una edifici de vidres fumats que canta mes que els porros que es va fotre el fumeta que va parir la idea.
-
No! Disseny, disseny i disseny = cagada, cagada, cagada, Si en aquest país hi hagués justícia més d’un Ferran Adrià de l’arquitectura hauria d’anar a la presó per criminal del totxo.
En resum, que ja hem perdia, l’ajuntament és un nyap, amb un balconet ideal pel tripartit, puig hi caben poc més de tres persones, (vegis l'imatge dels tres reis de l'Orient a l'esmentat balcó saludant a la mainada).
Sort que l’equip de futbol no guanyarà mai la Champions, puig ja em direu des d’on ho celebrarien.
S'ha de dir però que a la façana de l'Ajuntament hi ha un original rellotge de sol.


Posem que parlo de Sant Feliu de Codines.(2010).  Com a dada curiosa, La foto de Can Rodó (La casa familiar de Laureano López Rodó) esta feta des de la casa on vaig nèixer fa una temporadeta.


*

Publica un comentari a l'entrada

5 Comentaris

  1. Para empezar te diré que me gusta mucho este nuevo formato de tu blog, mucho más fácil de localizar la entrada y mucho más despejado el blog ; ) para continuar, me parto con lo de "policía loca" jajaja, lo del ayuntamiento de diseño, es un esnobismo muy de nuevo rico en todos los pueblos, al aldo de donde vivo, frente a un ayutamiento de piedra antiguo y precioso han plantado un montón de hierros a modo de pérgolas "de diseño" que además de taparlo todo, le pegan como a un santo tres pistolas...lo de la pregonera jaja como los cochoneros y los afiladores aquí jaja en fin, lástima que no nos enseñaras tu casa, recuerdo una entrada tuya en la que la describías perfectamente por dentro - cuando le diste una patada a un balón de chocolate ¿ recuerdas? - A MIGUEL le va a encantar tu reloj de sol "de diseño" ; )

    Muchos besos y buenas noches!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Miquel ya conoce el reloj de sol, a este no se le escapa nada, no ves que se fija en cualquier pequeño detalle . Lo de la policia loca es cierto, fué un error del que rotuló el nombre en la parte trasera. En cuanto al diseño de la plantilla precisamente he buscado eso, la sencillez, al fin y al cabo lo importante es, o deberia ser el texto, Noxeus tambien anda en esto, digamos que los dos hemos llegado a la misma conclusiónl aunque el llegó antes.

      Un abrazo.

      Elimina
  2. Joan Girbau fue el autor de los dos cuadrantes complementarios del reloj de Sol de la fachada del Ay untamiento de Sant Feliu de Codines.
    Ha muerto este dos de febrero.
    Hoy todo es de diseño, todo, y aquello que no lo es está considerado como antiguo y desfasado.
    Por otro lado no hay Ay untamiento que no haya ganado en burocracia, cuando en realidad, con todos los adelantos técnicos, tendría que ser a la inversa, menos personal dado que todo lo llevan los ordenadores.
    Pongo por ejemplo, un Ay untamiento muy cercano al de Barcelona, el de Montcada, donde la primera empresa ya no es la Titanlux o la Aismalibar, empresas punteras en su sector, y que contaban con más de tres centenares de empleados cada una, hoy la primera empresa es el Ay untamiento, de la que sólo se sabe que en el año 2009, si, el 2009 tenía 281 empleados y que se calcula que al día de hoy superan los 350 porque no hay datos. Eso se llama trasparencia.
    Aquí, en El Prat, pueblo de 63.000 habitantes, tenemos una pléyade de cobradores que dan que pensar, os dejo una hoja para que hagaís valoraciones:
    https://sueldospublicos.estrelladigital.es/texto-diario/mostrar/167554/alcalde-prat-llobregat-icv-cobra-70300-euros-brutos-ano
    Así que no os extrañeís de lo del diseño, hay que demostrar que se trabaja y se hace algo, yel diseño es la puerta para ello.
    salut
    Así que ya pueden diseñar cosas y hacer ver que trabajan, que en todas partes cuecen habas.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Farien Falta més Sidros i més Conxites y menys tecnòcrates. En aquells temps l'alcalde de Sant Feliu de Codines, poc passaba per l'Ajuntament, era pages i tenia altra feina - deia -. Pero ja sabem que en política s'han de pagar els favors i col·locar als teus, i així estem saturats amb càrrecs municpals.

      Elimina
    2. LAjuntament de Sabadell diu que té 1.700 empleats, i encara deriva tasques a la Diputació de Barcelona.

      Elimina