El pitjor insult que li po­dien assignar a un independentista fins fa poc era el de botifler (traïdor), actualment el menyspreu més habitual és dir-li autonomista, així que en alguna cosa hem avançat. No és que el terme autonomista no incorpori l’accepció de deslleial o renegat, però almenys no figura formalment com una ofensa al diccionari. Màrius Carol.

Dimarts, Mònica Sales, la diputada de JxCat, li va dir al president Pere Aragonès al Parlament que havia pactat els pressupostos amb diputats autonomistes, la qual cosa suposava la derrota de l’independentisme. Després va pujar a l’estrada Eulàlia Reguant (CUP) i va insistir a dir-los autonomistes als republicans al Govern, que haurien acceptat “introduir totes les merdes de la patronal Foment del Treball en els pressupostos de la Generalitat”. Reguant li va posar el llistó molt alt a Judit Martín, el seu alter ego a Po­lònia.

Al Govern, els postconvergents el qualifiquen en públic i en privat com el “tripartit autonomista”, oblidant que governen la Diputació de Barcelona amb els socialistes i que Xavier Trias somia ser alcalde de bracet del PSC. Però la memòria és un gran cementiri i la realitat resulta el més semblant a un país de zombis.

L’interessant d’aquesta polèmica és que ERC no es posa nerviosa: consideren que Carles Puigdemont té atrapat el seu partit en el metavers català de Waterloo, per on deambula aquesta mena de parlament a l’ombra que és el Consell de la República. Els seus membres duen ulleres de realitat virtual, malgrat que la ciència ha demostrat que són perjudi­cials si se n’abusa.

En aquest context, un sector de l’empresariat català, on figura la Cambra de Comerç de Barcelona, controlada per persones afins a l'ANC, ha decidit ressuscitar la reclamació del pacte fiscal, que va constituir l’avantsala del procés. La seva presidenta, Mónica Roca, ha ressaltat que, encara que la secessió resulta l’única via per aconseguir un bon finançament, és important tornar a situar el dèficit fiscal en el debat públic. Allò que abans l’independentisme considerava pantalles passades, ara són pantalles de 8K, més actuals que mai. Estan a un pas que els cridin pel carrer: Autonomistes!