He volgut recuperar aquest escrit de fa nou anys, perquè té a veure amb la diada de Sant Jordi, i que es refereix a la meva primera signatura de llibres un Sant Jordi llunyà. I consti que estava avisat del que m'esperava. Cal fer cas a Sánchez Piñol que el dia de Sant Jordi en comptes de signar llibres es queda a casa escrivint. I és que com ell diu, Sant Jordi és una gran diada.... si no ets escriptor. Ramón Folch i Camarasa, ho resumia molt bé en el 'Manual del perfecte escriptor mediocre'.
Aquest escrit en principi s'hauria de publicar diumenge vinent, pero com del que es tracta és de prevenir als escriptors novells i mediocres en general del calvari que els espera, el publico hui. Avisats estan...
"Una advertència: si sou un escriptor novell, mediocre o no; no aneu mai a una signatura de llibres (feu-me cas), us pot agafar una depressió de cavall, i menys encara ho feu per Sant Jordi. Dit aixó, anem al meu cas. Per Sant Jordi de l'any 2001 presentava "El Marmessor de la Ignorància", havia sortit una petita ressenya al Diari de Sabadell el dia anterior i a la Plaça Sant Roc, per megafonia anaven anunciant de tant en tant que jo era allí assegut i preparat per signar el meu llibre.
Al meu costat tenia en Lluís Subirana, i a l'altre en Ton Creus, i més avall l'Ibañez el d'en Mortadelo (*) (almenys és el record que tinc). Havia avisat a tothom a qui podia avisar que hi seria a la plaça de l'Ajuntament signant el llibre per la tarda, però no devia avisar gaire bé o el personal es va fer l'orni. En Lluís i en Ton varen signar força exemplars dels seus llibres i l'Ibáñez ja us podeu imaginar la cua que tenia formada davant seu. I jo allí veient com passava la gent, i quan semblava que algú s'acostava, a última hora anava a parar al company del costat, i hom com un "capullu" de braços creuats sense que vingués ningú.
Aleshores quan ja m'estava angoixant va aparèixer la Montse que de fet ja el tenia signat de dos o tres dies abans, el meu pare, el Santiago, que també el tenia signat i el Domènec Vila...., aquest el que feia era venir a fer que li signés el llibre, se n'anava i al cap de vint minuts tornava, o sia que el seu llibre duia tres o quatre dedicatòries, però almenys feia una certa sensació de moviment. Mentrestant a l'Ibañez li devia fer mal el canell de tan signar. En resum que em vaig frustrar molt, més que res per que anava de novell.
Malgrat el consell que us he donat, dos anys més tard, en publicar "Fins que cal dir-ser adéu" vaig reincidir i coincidir també amb en Lluís Subirana i Ton Creus, però aquesta vegada anava ja preparat, o millor dit resignat, i així i tot va anar una mica més bé que la primera, vaig signar deu o dotze exemplars, que vista la primera experiència va ser tot un èxit." El més trist és que ni en Lluís Subirana ni Ton Creus podran signar més per Sant Jordi, i no perquè hagin deixat d'escriure, sinó per què malauradament ambdós han deixat de viure. Sant Jordi és el gran dia dels lletraferits, però no el dels escriptors. Tampoc en Domènec Vila ni el Santiago podrien venir a signar cap llibre. Últimament, mor massa gent que no hauria de morir, i cada vegada s'agreuja el problema.(*)Quan dic que signava Ibáñez, ho poso entre parèntesis, per què a vegades els records et traiexen i m'estranya que vingués a signar a Sabadell. Clar que tot està per fer i tot és possible. Però Júlia Costa si que signará.
Aquell dia millor que els escriptors no coneguts i no mediàtics es quedin a casa a no ser que mobi8litzin coneguts, parents i saludats per tal que, al menys, els passin a veure cinc minuts. El que no m'agrada del llibre, per altra banda excel·lent, que menciones, és això d'escriptor 'mediocre', hi ha molts mediocres absolutament exitosos i amb cues esperant la seva firma.
ResponEliminaBé, mediocre ho diu amb ironia. A Ramón Folch i Camarasa el vagi conèixer, vivia a Palau Soltà, era un senyor educat, senzill, afable, potser aclaparat per l'ombra de son pare,
EliminaSalut.
De tota manera estaré una estoneta a la parada de Stonberg i al barri, sense expectatives, he, he.
ResponEliminaTu signaràs, coneixes i et coneix molta gent, i a més gent militant, com tu. Que et vagi bé.
EliminaSuposo que el pare era un pes pesat, eren molts germans, jo havia anat a xerrades del metge i pedagog. Ramon Folch era bon escriptor i va guanyar uns quants premis però el tema de l'èxit és atzarós, tot va a modes, a promocions i també està lligat a la casualitat i a la sort. La gent, avui, compra molt pocs llibres. Ahir mateix va venir el Manel Elias a la biblioteca i el director, d'entrada, ens diu que te els seus llibres allà i que els podem demanar en préstec. Jo vaig protestar dient que potser que se'ls compressin, he, he. Més d'una vegada alguna persona amiga també m'ha dit que demanari el meu a la biblioteca ja que a casa no li cabien. Però, vaja, com que és una afició com una altra no te'n pots estar, de llegir i escriure.
ResponEliminaja que a casa no li cabien..... Júlia, he vist millor excuses que aquesta de la persona amiga.
EliminaI veient les promocions televisives i els aparadors ja veus què es vendrà, aquest any. El pitjor és que surten llibres molt bons que la gran majoria no sap ni que existeixin.
ResponEliminaSalvador Macip en recomana alguns al seu bloc:
Eliminahttps://bloguejat.blogspot.com/2023/04/les-meves-recomanacions-de-sant-jordi.html
Ya había leído la entrada y la comparto.
ResponEliminaAuguro mucha venta a la Anna Obregón; mucha, a la biografía de Laporta; mucha, a los sucesos de Shakira; mucha venta , también, a la historia del maléfico estado opresor contra la sra Borrás...Hay editoriales que saben cuando un escritor/a está a punto de florecer .
Aquests són precisament els qui han prostituït la diada de Sant Jordi, els escriptors mediàtics.
EliminaSoc molt i molt anti recomanacions, a no sé que me la faci a títol personal algú que em coneix, el Macip també s'ha tornat força mediàtic, per cert.
ResponEliminaCuando me ha pillado una feria del Libro a mano he acudido por aquello del show y la curiosidad; Madrid y Barcelona baten récords de exhibición y exhibicionismo; mis sensaciones siempre han sido contradictorias: tanta cola para algunos (y hay que ver qué algunos) y tanta soledad para otros me han suscitado rechazos y penas, así que siempre he salido de las ferias descreído del todo y Sánchez Piñol es un paradigma a la contra, sin duda.
ResponEliminaSiempre voy a dar una vuelta, pero por Sabadell, aún conserva algo del encanto de la celebración de antes, además que conozco a algunos de los escritores que firman y hay que ser solidario.
EliminaSaludos.
Ho he vist al correu, i per això ho he posat. Quant al Salvador Macip, és que no para. També té un grup musical amb altres escriptors.
ResponElimina