Així s'anomena un tipus de cèl·lula nerviosa superespecialitzada, que emmagatzema al nostre cervell el record d'una sola persona. Ho he descobert gràcies a que ho comenta Noxeus al seu bloc. Descoberta el 2005 pel neurocientífic argentí Rodrigo Quian Quiroga, de la Universitat de Leicester (Regne Unit), la neurona Jennifer Aniston és una cèl·lula nerviosa situada a l'hipocamp, l'àrea cerebral encarregada de la memòria i la formació de records. L'investigador la va trobar mentre estudiava la reacció de pacients epilèptics en veure fotografies de gent i llocs coneguts. Concretament, a l'estudi van participar 14 persones amb epilèpsia severa. Tenien elèctrodes implantats per identificar la ubicació del cervell on van sorgir els seus atacs. Els dispositius també van permetre als investigadors identificar neurones individuals que codificaven records.
Als subjectes se'ls van mostrar al voltant de 100 imatges de celebritats, incloses Jennifer Aniston, James Brolin, Clint Eastwood, Halle Berry, Julia Roberts, Tiger Woods i llocs famosos com la Torre Eiffel, la Torre Inclinada de Pisa i la Casa Blanca. Per sorpresa seva, va comprovar que una neurona s'activava intensament (amb entre 20 i 30 "trets" o impulsos per segon) quan mostrava als voluntaris el retrat de l'actriu nord-americana Jennifer Aniston, però no responia a cap altre estímul.
Això implicava que les cèl·lules del cervell es poden vincular a un concepte específic i que, possiblement, cada persona que veiem regularment –la nostra parella, amics, parents, famosos...– té la corresponent neurona superespecialitzada. En altres paraules, probablement també comptem amb una per a l'àvia, una altra per a Luke Skywalker i una altra que només respon davant del tennista Rafael Nadal, per exemple. L'experiment també funcionava amb llocs com la torre de Pisa o la torre Eiffel.
Aquesta troballa suggereix que la massa grisa no només emmagatzema els nostres records en xarxa, sinó que algunes de les seves cèl·lules individuals s'associen directament amb un o, com a màxim, dos ítems. Observant el seu comportament fins i tot es podria endevinar el que algú està pensant, i fins i tot protectar-ho en una pantalla, com ha proposat el mateix Quian Quiroga.
"Aquest estudi entra al cor del codi neural que subjau a un dels aspectes més fonamentals de la cognició i la memòria humanes, és a dir, la formació d'associacions", diu el neurocirurgià Dr. Itzhak Fried del Centre Mèdic Ronald Reagan UCLA i la Facultat de Medicina Geffen a Universitat de Califòrnia, Los Angeles.
"La sorprenent troballa va ser que aquest codi bàsic és tan explícit a nivell de neurones individuals al cervell humà", afegeix Fried, i assenyala que els investigadors van poder registrar l'activitat d'"una cèl·lula solitària en una multitud de milers de milions de neurones a el cervell."
El neurocientífic Rodrigo Quian Quiroga, del Centre de Neurociència de Sistemes de la Universitat Britànica de Leicester, diu que les troballes podrien ser importants per ajudar les persones amb malalties neurològiques com l'Alzheimer.
"Per comprendre i tractar aquestes patologies, sempre és bo entendre com funciona el procés normal del cervell de formar i codificar nous records per després tractar de comprendre què pot sortir malament a la patologia i com tractar-la potencialment", va comentar Quiroga.
No tots tenim neurones de Jennifer Aniston, ni hi ha una neurona l'única feina de la qual sigui reconèixer Jennifer Aniston. (Quiroga diu que probablement hi ha moltes neurones que s'activen en resposta a l'actriu, i que aquesta neurona probablement també va respondre altres conceptes que no va provar). Però el descobriment d'una neurona vinculada a un concepte en particular és molt important fita en la comprensió de com funciona la ment.
Estic segur que d'haver participat en la prova, la meva neurona s'hauria activat amb la imatge de Halle Berry.
El vídeo és una aportació de Maria, des de Galícia.
Entiendo poco o nada de las neuronas. Para mi es algo muy complejo. Se que cuando veo algún libro de Ortega me pongo en alerta y, sino lo tengo o no lo he leído, deseo comprarlo. No se si es comparativo.
ResponEliminaSalut
Un libro de Ortega Smith, ¿supongo?
Elimina😂 😂 😂
EliminaVaig tenir el plaer de poder entrevistar al Quiroga per una revista especialtizada, aprofitant que compartim universitat. Un científic molt interessant i el seu model, més enllà del reclam de la "neurona Aninston" (que des del punt de vista del màrketing és impecable), és francament revolucionari.
ResponEliminaTu saps Salvador l'important que és per un científic saber comunicar, i aquesta neurona Aniston és impecable de nota.
EliminaM'agradaria molt que em fessin un estudi, per a veure quantes vegades per segon, se'm dispara la neurona Pilar Rahola. Em fa, que el meu hipocamp deu semblar una discoteca...
ResponEliminajajaja lo que no cuentas es si es por simpatía o antipatía, a mi no se si se me iluminaría mi neurona especial con ella, lo que dudo es que ella tenga alguna ; )
EliminaRicard, la neurona Rahola ha de ser la hostia en patinet.
EliminaOkanuh, me sigue susurrando al oído (izquierdo):
Elimina—Calladito estás más guapo—
Francesc: És una neurona amb "pitrera acanalada" Jajajaja!!!
EliminaPitrera si que en té la de la Grossa.
EliminaComo si fuera la enviada especial en Galicia de tu periódico jaja ¡oye! me gusta ; )
ResponEliminaMe interesó mucho este asunto porque yo tengo una memoria muy peculiar, siempre digo que tengo memoria de pez porque lo olvido todo, pero en realidad no es verdad, recuerdo cosas que todo el mundo recuerda y lo que nadie recuerda yo sí, paso por un lugar cien veces y siempre me parece nuevo, me presentan gente e incluso hablo con alguien varias veces, lo veo delante y nunca los reconozco, como si mi cerebro borrara las imágenes, pero recuerdo cómo es su sonrisa o su tono de voz. Me pasan una llamada, me dan todo tipo de explicaciones, nombre, asunto que le he llevado, mil detalles y ni idea, no sé de quien me hablan y es escuchar su voz al otro lado del tlf. y como por arte de magia lo recuerdo todo. Quiroga, en este video habla de que el proceso memorístico es diferente si el estímulo entra por la vista, que por el oído, de donde deduzco que mi memoria se me activa con el oído. Eso me llamó mucho la atención. Igual que a mi me cuesta mucho recordar definiciones exactas de cosas, sin embargo soy muy buena realcionando conceptos, esto es lo que me ha salvado la vida en mil ocasiones, una cosa me lleva a la otra y sin darme cuenta llego a donde otros, sin recordar concretamente nada.. creo que debo de tener muchas neuronas del tipo Jenifer A, por eso se me activa con conceptos en abstracto aunque olvide todos los detalles, en fin, es un mundo fascinante el del cerebro, el mío no es que valga mucho pero es muy peculiar jaja por eso me encantó ese video. Mil gracias!
Desde Galicia un fuerte abrazo, tu corresposal se despide hasta nuevas conexiones jajaja
Te sucede como a mi mujer, que no reconoce a nadie, en cambio, yo he llegado a reconocer en cruzarnos por la calle a gente que no veía hacía 40 o más años. Me quedo mucho con las caras de la gente. Parafraseando a Jose María García: Saludos cordiales a mi corresponsal favorita.
ResponEliminaUn abrazo.
Nota: L'enllaç "Inici" del menú superior no porta al "home", solament recarga la página a la vista. (Que lo sepas...)
ResponEliminaOn ha d'anar si no?, aquí m'he perdut.
EliminaHa d'anar a la pàgina inicial del blog. Es a dir: https://blocfpr.blogspot.com/ (En el widget de menú, no cal posar-la entera. Si solament poses una barra inclinada com a destí de l'enllaç ( / ) serà suficient.
EliminaJa està, havia oblidat de posar l'enllaç. Gracies.
Elimina