La Mediterrània va tornar a convertir-se aquest dimecres en un parany per a mig miler d'emigrants sense papers. La que ja és la pitjor tragèdia registrada davant de les costes gregues els últims set anys deixa almenys 79 morts i centenars de desapareguts. Un vaixell pesquer sospitós, que havia salpat del port libi de Tobruk, va ser detectat dimarts a la tarda per Frontex, la força europea de control de fronteres. Quan una dotació de guardacostes grecs se li va acostar, encara en aigües internacionals, va comprovar que la coberta estava plena de gom a gom d'immigrants irregulars. Aquests, però, haurien rebutjat alterar els seus plans d'assolir la costa continental italiana, segons fonts gregues. Es calcula que a l'embarcació hi anáven 750 persones.


Les condicions meteorològiques eren bones, pero per motius desconeguts, l'embarcació va bolcar i es va enfonsar al cap de poca estona. Durant ahir, l'armada grega es va bolcar en el rescat amb una fragata, tres patrulleres, set vaixells, un helicòpter i drones. Un iot de la familia mexicana Baillères i diversos pesquers es van unir a l'esforç i van rescatar de les aigües cent sis supervivents. Vint-i-quatre estan sent tractats a l'hospital de Kalamata, a la península del Peloponès, on va acudir la presidenta grega, Katerina Sakelaropulu. Les operacions de cerca continuaran aquest dijous i s'espera que donin un nombre molt superior de víctimes. Només es tractaria d'homes –a diferència d'altres naufragis– de vint-i-tants i trenta-tants anys, procedents sobretot del Pakistan, Egipte, Síria i el Sudan.

La Mediterrània, el vell Mare Nostrum, el mar de les nostres viles, dels nostres paisatges i records, s’ha convertit en els últims anys en una de les fronteres més violentes del món, en una fossa comuna. Per fer front a aquesta situació, diverses activistes pro drets humans (DDHHs) es van organitzar a Catalunya per crear la plataforma Stop Mare Mortum. Segons la base de dades Missing Migrants de la Organització Internacional de les Migracions (IOM per les seves sigles en anglès), l’any 2019 128,536 persones van intentar arribar a Europa a través de les rutes migratòries de la Mediterrània. D’aquestes, 1.885 persones (un ~1,5%) no ho van aconseguir: van perdre la vida al mar a causa de la manca de vies legals i segures per emigrar. De fet, des del 2014 han mort unes 20.000 persones al Mediterrani, però des del 2000 han perdut la vida més de 40.000 persones a les fronteres europees. I tot això només segons dades dels casos que s’han pogut registrar, que no són tots. Dades que obviàment poc preocupen els governs a banda i banda de la riba Mediterrània. La Mar morta.

Alguns dels nàufrags rescatats arriben al port de Kalamata a bord del iot dels Baillères, - 

 Uncredited

  • “Per una Europa d’acollida i respectuosa amb els Drets Humans i la dignitat de les persones: obrim les fronteres” -  Stop Mare Mortum
  • “Perquè aquest mar sigui una zona segura per a tu, la terra ha de ser un infern” - Òscar Camps, Proactiva Open Arms