Al barri madrileny de Lavapiés, on queda el Museu Reina Sofia, hi ha 'La Casquería', una llibreria que ven llibres al pes. La botiga ven llibres de segona mà amb la intenció de democratitzar l'accés a la literatura i treballar de manera compromesa amb l'entorn del barri. “Per nosaltres només tenia sentit muntar això a Lavapiés. Si marxem a un altre barri deixaria de tenir-lo o en tindria un altre de molt diferent. Els que hem viscut sempre hem estat lligats sempre a l'entorn polític del barri, als moviments socials, al moviment d'ocupació, la lluita per l'habitatge. Som persones que fa molts anys que habitam el barri i intentem que el barri sigui un lloc vivible. I La Casquería en forma part. La gent del barri sap que som aquí, que som un referent”, expliquen els amos. El local es troba al Mercat d'abastaments de San Fernando, a la mateixa ubicació on solia funcionar una carnisseria. De fet, encara conserven la balança de la carnisseria, però ara la utilitzen per pesar llibres, molts dels quals arriben a través de donacions dels veïns.
Quins són els preus? 100 grams de llibres costen un euro, i aquest és el preu mínim per obra, essent 8 euros el preu màxim. El local compta amb una gran varietat d'obres velles, descatalogades i difícils de trobar. La Casquería no segueix la lògica de les grans cadenes de promocionar els autors més populars. “Per nosaltres, és tan important un Premi Nobel com un autor de novel·la romàntica. És a dir, per a algú pot ser molt més interessant Ken Follett que Jorge Luis Borges. Nosaltres lluitem contra això, contra l'establiment de gustos elitistes”.
Fa anys, a Terrassa, a tocar de la Rambla hi havia una llibreria de vell de segona mà, els llibres estaven escampats pel erra en piles sense cap ordre, però el llibreter de vell, sabia on estaven tots, tu li deies el títol i ell t'indicava la pila on el podies trobar i mai fallava. Els drapaires d'Emaús tenen també una bona col·lecció de llibres de segona mà a preus més que econòmics.
A voltes amb els llibres, un article, quasi conte d'Irene solà: La vida eterna
"M’he descarregat una aplicació al mòbil que et permet saber el nom dels ocells que canten al teu voltant. Ara vaig pel món de puntetes, aixecant el telèfon sota els arbres i fent senyals a qui m’acompanya perquè abaixi el to i camini amb delicadesa. Vora casa meva refilen sobretot pardals, merles, cornelles negres, gafarrons, pinsans, tallarols de cap negre, pit-rojos, pica-soques i rossinyols.
Una vegada, un ornitòleg gallec em va explicar un conte que m’agrada molt i que més o menys feia així, i dic més o menys, perquè com els passa a la majoria d’històries, amb el pas del temps i els rampells i els capricis del record, estic segura que l’he transformat:
Una vegada hi havia un monjo anomenat Virila, que un matí de primavera, tot passejant i reflexionant sobre la vida eterna, es va allunyar del monestir on vivia. Aleshores va sentir el refilet d’un rossinyol, i embadalit es va asseure sota un arbre per escoltar-lo. La melodia era tan dolça i embolcalladora que va tancar els ulls, extasiat, i es va endormiscar un moment. Quan es va despertar el sol era al mig del cel. L’home va estirar els membres entumits, es va espolsar l’hàbit i se’n va tornar al monestir, però quan hi va arribar, li va semblar canviat. Com si amb aquell mig dia l’haguessin ampliat. Bajanades!, es va dir. Va entrar i es va adonar que els dos monjos que guardaven la porta eren nous. Se’n va sorprendre, i es va presentar, però els dos novicis li van dir que no hi havia cap germà amb aquell nom que visqués allí.
Ningú altre el va reconèixer, ni el nostre monjo va ser capaç d’identificar cap habitant. Finalment, el van dur a la biblioteca i van descobrir el seu nom a l’arxiu del cenobi, al costat d’una nota que explicava que el monjo Virila havia desaparegut al bosc un matí de primavera feia tres-cents anys i no havia tornat mai.
Quin món em trobaria jo si m’endormisqués i transcorreguessin tres-cents anys. Primer imagino quin món em trobaria jo si m’endormisqués sota un arbre amb el mòbil a la falda gravant els sons dels ocells i transcorreguessin tres-cents anys. Després decideixo no pensar-hi gaire per no ficar-me en un malson distòpic més pessimista del compte. Del poc que puc estar segura és que la roba que duc estaria terriblement passada de moda i que tindria a les mans un tros de tecnologia com una totxana, sense bateria i totalment obsoleta".
Todo lo suelo comprar en una librería de segunda mano, Davila se llama, y está en la calle Hospital.
ResponEliminaEn solc comprar als encants del diumenge, es troben autèntiques joies.
EliminaHay lugares icreíbles en el mundo de las librerías, casi siempre que voy a una ciudad, siempre que puedo me reservo una tarde para descubrir librerías, en Madrid mis librerias favortitas que siempre son parada segura es la preciosa librería de Miguel Miranda, no tan bonita como la librería Lello de Oporto que esa es de cuento absolutamente y la de San Ginés, que es tipo esta de La Casquería ( que no conozco, a ver si puedo ir un día) solo que no compras los libros al peso, pero encuentras en la calle y por todos los rincones libros amontonados de segunda mano, ediciones perdidas o libros descatalogados, es como una confitería donde te lo levaría todo solo por el olor.. si apareciéramos después de 300 años, moriríamos de la impresión… no hace falta que sean tantísimos años, en 50 años aquí no vamos a reconocer nada de nada, pero vamos que yo no tengo ningún interés en verlo, me temo que no me iba a gustar nada ; )
ResponEliminaUn abrazo lleno de hojas, lomos, portadas y contraportadas ; )
No se si conoces el pueblo de los libros: https://blocfpr.blogspot.com/2020/04/hay-on-wye-el-poble-dels-llibres.html
Eliminao las siete (nueve)de Calonge:https://blocfpr.blogspot.com/2023/04/les-set-9-de-calonge.html
En Vic había una librería que ya cerró, en ella trabajaba un bloguero conocido, bueno, exbloguero: https://blocfpr.blogspot.com/2018/05/aquest-mati-he-anat-vic-per-feina-i.html
Un abrazo de portada de tapa dura.
Como el abad Virila, que se durmió en el bosque, y cuando regresó a su monasterio de Leyre, no lo reconocía ni el hermano portero.
ResponEliminaEs una buena iniciativa, y se pueden encontrar rarezas salias de alguna limpieza de piso. En Barcelona os recomiendo una librería de viejo que aún sobrevive en la parte baja de la calle de Aribau.
Tiene un cartel en el escaparate que reza: "No se compran enciclopedias". El signo de los tiempos, me temo.
Saludos.
Enciclopèdies, dius. Jo encara en tinc una del pare, hi hagué un temps en què hi havia gent venent enciclopèdies per les cases. Temps era temps.
EliminaHola, voldria saber si a Calonge hi ha alguna llibreris de vell, de llibres antics. He mirat les que surten en el teu article i crec que cap d'elles ho és, Hi ha alguna cosa més? Moltes gràcies.
ResponEliminaXavier Querol ( biblioaprenent.com )
No ho crec, són totes noves, o relativament noves i especialitzades. De vell n'hi ha a Barcelona, però no sé quines ni on són. T'ho puc mirar. Júlia Costa o Miquel Cartisano ho deuen saber.,
ResponEliminaMoltes gràcies.
ResponElimina