EL COL·LAPSE

La sorpresa, la por i els recels encara impregnen l'ambient a la residència Peñuelas, del grup Aralia, de Madrid on, l'11 d'abril passat, una resident va morir escanyada mentre estava lligada al llit.
El succés l'ha avançat aquest dimarts El País i el relat dels fets indica que els operaris del torn de nit ja havien començat la ronda amb un mal presagi. En un primer moment, passades les 03.00 hores de la matinada, es van trobar amb la víctima, encara estable, a punt de caure del llit a terra i amb "la subjecció abdominal a prop del coll".
Després de reincorporar-la i ajustar-la en una posició més natural i còmoda, van continuar amb la seva ronda fins que, passades tres hores, van observar que la pacient tornava a estar descol·locada al punt que la subjecció li estava oprimint el coll fins a causar-li la mort.
El succés va ser tractat internament com un accident fatal que la família de la víctima havia autoritzat l'ús de subjeccions a instàncies del quadre mèdic que el va recomanar per l'estat de salut de la pacient. I malgrat que altres familiars van sospitar del que havia passat, no va mediar cap denúncia pel que va passar. Cosa que, com recull el citat rotatiu, no és tan inhabitual atès que "sovint es produeixen un nombre indeterminat de morts per subjeccions a les residències d'Espanya, que és considerat el país desenvolupat que més abusa dels lligams".

Lligar una persona, a més de vulnerar els seus drets i ser considerat pels geriatres un tipus de maltractament, en té també les conseqüències. Com ahir va avançar El País, una dona va morir asfixiada a la residència Las Peñuelas, al districte madrileny d'Arganzuela, amb la subjecció que la mantenia lligada al seu llit. Cap a les 3.20 h de la matinada, segons aquest relat, una auxiliar, a la seva ronda, va comprovar que la dona s'havia mogut tant que el seu cap havia arribat a la meitat del llit i la subjecció abdominal era a prop del coll. La van reincorporar i van continuar la feina visitant altres dormitoris. Tres hores després van tornar i van veure el cos descol·locat de nou. Aquest cop van trobar que el lligam li havia oprimit el coll. Ja no respirava.
“Els lliguen perquè no hi ha prou personal per atendre'ls; per al resident és una tortura”, diu Vázquez
No és el primer cas que es coneix. Fa un any, una interna d?una residència de la localitat madrilenya de Villa del Prado va morir penjada per les corretges que la mantenien subjecta al llit. El succés va passar també a la nit.
“Les subjeccions són un fracàs del sistema. Els lliguen perquè no hi ha prou personal per atendre'ls. Com posar-los bolquers perquè facin les seves necessitats davant la impossibilitat de poder canviar-los. Per al resident que n'és conscient és una autèntica tortura”, assenyala Miguel Vázquez, president de la Plataforma per la Dignitat dels Majors de Residències.

Un dels episodis més angoixants de la serie de Filmin 'el col·lapse' és el sisé,  és un dels episodis més durs emocionalment, atès que està ambientat en una residència de la tercera edat gairebé dos mesos després que el sistema s'hagi desplomat i el subministrament de recursos s'evapori. Però, almenys, en la tasca del cuidador interpretat per Bastien Ughetto, cal trobar un raig de llum esperançadora malgrat les difícils decisions que es veu obligat a prendre. Una llum que al geriàtric de 'Las Peñuelas' s'ha apagat. 

15 Comentaris

  1. Tot Barcelona

    Tampoco hablaron de ello, el encantado de conocerse y el de la barca de Charlinete.
    Los viejos lo tenemos mal, muy mal.

    Reply Delete 12 de juliol, 2023
    1. Francesc Puigcarbó

      Ells tenen altra feina que perdre el temps em aquestes minúcies.

      Reply Delete 12 de juliol, 2023
  2. Júlia

    El diari en parlava, el problema de les residències i la manca de personal interessa poc, als que manen i a la majoria de la gent que no viu el problema. Quan al meu barri demanen equipaments no es parla mai de residències assequibles ni de cuidadors preparats, encara sort de molta gent que prové de les migracions, dones la majoria, i cobren poc i encara gràcies. Tal i com estan molts centres i alguns ingressats sovint no queda més remei que subjectar-los, mentre les coses no millorin. Les morts a residències durant la pandèmia s'han denunciat però ni se'n parla ni interessa gaire.

    Reply Delete 12 de juliol, 2023
    1. Francesc Puigcarbó

      S'han disparat sobretot a la comunitat de Madrid, pero com dius no interessa, menys pensions a pagar deuen pensar.

      Reply Delete 12 de juliol, 2023
  3. Júlia

    Si no en van parlar és perquè ningú els pregunta sobre el tema.

    Reply Delete 12 de juliol, 2023
    1. Francesc Puigcarbó

      El problema rau en el fet que moltes d'aquestes residències d'avis són d'empreses privades multinacionals y el que priva és el negoci per damunt de la seguretat dels clients. Uns clients que prou diners paguen per ser mal assistits, Recordo denuncies a la Comunitat de Madrid per la mala qualitat del menjar que els hi donàven-

      Reply Delete 12 de juliol, 2023
    2. Francesc Puigcarbó

      Si no varen parlar de res, llevat d'ETA i VOX, com vols que parlessin del geriàtric. A banda que pel que he escoltat, els dos moderadors poc varen intervenir.

      Reply Delete 12 de juliol, 2023
  4. Júlia

    Aquí a residències s'ha assassinat i violat i se n'ha parlat poc. Per cert, moltes residències, també a Catalunya, son sota la grapa dels negocis del senyor Florentinu, fa poc m'ho explicava una noia d'un poble del Bages. No som tan diferents de Madrid, ja ens agradaria. Ja amb les municipals es va parlar poc o gens d'aquests temes o dels que dormen al carrer, tots tenim una mica de culpa per no insistir, ni que sigui per les xarxes.

    Reply Delete 12 de juliol, 2023
    1. Francesc Puigcarbó

      Com si servis de res parlar-ne a les xarxes. De les residencies de Madrid, on diuen varen morir més de 7000 residents. I s'ha denunciat del dret i de l'inrevés, però no s'ha mogut nio un dit per esbrinar que va passar. Si fins i tot un conseller de la Ayuso, que per cert avui a avortat, va denunciar el protocol que evitava que els avis anessin a l'hospital i per això en varen morir tants a les residències. Fins i tot n'-ha escrit un llibre. I ni cas..
      https://www.elsaltodiario.com/residencias-mayores/madrid-comunidad-donde-mayores-murieron-covid-dentro-residencias

      Reply Delete 12 de juliol, 2023
  5. Júlia

    Protestem molt i fem poc.

    Reply Delete 12 de juliol, 2023
    1. Francesc Puigcarbó

      Jo diria que protestem poc i fem menys, però és que arriba un moment en què com no et fan cas, deixes de perdre el temps. Si no fan cas a mitjans com el Diario.es, el Plural o Público, quin cas ens han de fer a uns mindundis com nosaltres.

      Reply Delete 12 de juliol, 2023
Més recent Anterior