Encara que les passions són sovint incontrolables, és signe de maduresa saber distingir-les del pensament racional i entendre quan és el moment de deixar-se arrossegar per elles sense més agafador a la raó que un “ja veurem”, i quan convé deixar entreoberta una porta a allò raonable perquè faci una ullada al desgavell que poden produir els excessos passionals a deshora. Si els afectes són polítics, si l'esperança, el suport mutu, la cura de l'altre i d'una mateixa també ho són, fem malament deixar la cura en mans del primer que ens agiti la sang. De la mateixa manera que les passions s'alimenten d'amor, també ho fan de ressentiments, odis, pors i fantasmes.
Després del debat entre dos dels candidats a la presidència del govern, l'actual president, Pedro Sánchez i el líder de l'oposició, Alberto Núñez-Feijóo, s'havia instal·lat entre l'electorat de dretes, un aire de victòria esportiva molt desagradable . És lògic que si el teu candidat es maneja millor en un debat important ho celebris amb alegria o amb esperança, ens va la vida a la política, però no a qualsevol preu i no considerant que imposar-se és sempre una victòria. L'espectacle de mentides fàcilment contrastables disparades com una metralleta pel candidat de la dreta, Feijóo, les seves provocacions amb aquests constants "no es posi nerviós, està molt nerviós" que tan bé coneixem les dones, les interrupcions i la impossibilitat de complir amb la primera comesa de la trobada, que era debatre, no hauria de ser un motiu de celebració. La humiliació malintencionada de l'altre, els paranys fets sabent-ho, les argúcies de taverna habituals de l'assessor Miguel Ángel Rodríguez, que converteixen els seus aconsellats en matons buits de contingut, però plens de recursos violents, no haurien de ser part de la democràcia, ni del joc electoral, ni d'institució que es respecti a si mateixa i es tinga per madura. La vexació, la mentida i l'embarre del terreny són infantilitats que calen entre societats que demostren una profunda immaduresa social i política, entre persones sense amor propi, però inflades d'ego que no distingeixen quan deixar-se portar per les pulsions i quan comportar-se amb responsabilitat pel bé individual i comú.
Em nego a creure que la nostra societat, imperfecta i de vegades propensa a arrencades incomprensibles de violència, hagi tornat a aquest estat de tutela que va suposar el franquisme, el de ciutadans que eren tractats com a nens petits, als quals se'ls deia què devien pensar, a qui pregar, amb qui aparellar-se, quins llibres llegir, quines pel·lícules veure i davant de qui inclinar-se obedients. És estrany que la idea de "llibertat" que el pacte de les dretes de PP i Vox manegen estigui relacionada amb el control ferri de la ciutadania en aspectes que van des d'allò cultural i allò econòmic fins a l'íntim. Ningú que es tingui per lliure, per patriota, per un ciutadà de cap a peus hauria d'empassar-se amb semblant retòrica del control. Als mítings de Trump de tant en tant es colaven periodistes progressistes que preguntaven als assistents per assumptes bàsics que qualsevol ésser humà que no hagi estat criat per coiots dins una cova del Death Valley podria respondre amb facilitat. Es quedaven embadalits i amb la mandíbula fluixa davant del micròfon i acabaven trencant el silenci cridant "Make América great again" o "America First" amb una musiquilla matxacona. Aquesta barreja de populisme d'estadi esportiu i nacionalisme buit que ho refia tot a una nostàlgia inventada i als símbols, no té sentit en un país que ha fet passos endavant tan importants com el nostre. Aquesta cultura política del "lololó" és incòmoda de contemplar des de fora per algú que es tingui un respecte mínim i seria desitjable que qui es consideri conservador fes l'exercici d'aturar-se a analitzar-ho amb fredor, sense dir "i vosaltres què". Per què haurien d'inconsistències passionals com aplaudir soflames vàcues del tipus "que et voti Txapote", que a més de ser irrespectuoses amb les víctimes d'ETA, no signifiquen res, imposar-se a dades fredes com que la nostra inflació és la més baixa d'Europa gràcies a l'excepció ibèrica o que les nostres projeccions de creixement econòmic -cosa que sembla importar tant als que es pengen les medalles de la bona gestió abans de dur-la a terme- són les millors de la UE. - Alana S. Portero - Público.es
Mi querido FRANCESC, si lees a gente como esta articulista no me extraña que tengas la sensación que tienes del debate. Comienza diciendo que no deben cegarnos las pasiones y escribe ¿ esto? yo vi otro debate, te juro que vi otro y no porque defienda a Feijó que no lo merece, si no porque el que no dejó hablar en ningún momento, farfulló, soltó mantras y risitas despectivas, en todo momento rayando el cinismo ofensivo, se ofuscó y desde luego dio muestras de inseguridad y muy poca educación fue Sánchez sobre todo, si hasta los moderadores le pedían por favor que dejara hablar a su oponente ... Por eso no me gusta el post debate, cada uno cuenta una película que no tiene que ver con lo que vimos los demás .. los dos fueron malos, pero Sánchez, peor de largo. Y sí, cierto que la excepción ibérica fue un gran logro, respecto de la bonanza económica, esperemos a ver cuando llegue el otoño, ahí es cuando veremos si de verdad los datos son reales o como todos, manipulados y maquillados para la ocasión. Me ha puesto tan nerviosa este art. como el debate. La subjetividad en periodismo político empieza a ser una enfermedad.
ResponEliminaUn abrazo!
Es bueno tener opiniones diferentes sobre un mismo tema, suele ayudar a adoptar una posición intermedia, Dicho esto, viendo el historial de la autora del artículo, cuadra con el mismo. Pertenece al feminismo tóxico del que hablábamos ayer. Este tan nocivo para las propias feministas.
EliminaUn abrazo.
https://es.wikipedia.org/wiki/Alana_S._Portero
Lo que tengo claro es:
ResponElimina* Que entre quien entre hemos de pagar los intereses de la deuda que este año suben a 41 mil millones de euros.
*Que las autopistas NO pueden ser gratis, y mienten los dos, uno por negarlo, el encantado de conocerse, y el otro por no anclarlo, el de la barca del Charlinete, porque la EU O-BLI-GA a que se cobren a partir del 1 de enero del 24 para que con ese dinero se adecenten y adecuen a las nuevas normas de circulación.
* Que la mochila austríaca se impondrá por orden de MCE y los trabajadores tendrán que poner una parte de su jubilación en su cotización
* Que las pagas dobles lenta, pero acrecentadamente se irán suprimiendo en todos los contratos laborales, porque solamente en España es donde se cobran 14 pagas.
Que uno lo hará más rápido que el otro, el Pp sobre el Psoe, pero que no mandamos, y que nos guste o no, esto será la nueva economía a partir ya de enero.
Salut
Bien mirado, Feijóo tan listo no és, con el panorama que pintas, mejor sería no gobernar y que se coma el marrón Sánchez. Las autopistas se deberán de pagar de una manera o de otra, tengo entendido que a partir de 2024. Ya he comentado en alguna ocasión que no solo la Generalitat, sino el Gobierno de Madrid es una mera gestoría administrativa dependiente antes de Alemania y ahora de Bruselas,. Solo que parecía que Sánchez había dado un paso más.
EliminaSaliut.
Salut.
Ahora mismo estoy viendo en el canal 24 horas un debate a 6 y nada q ver con el de estos dos merluzos del otro día,, respetuosos , ordenados y muy claros, se les entiende... Pachi López mucho mejor q Pedro Sánchez ...no me gusta nada Rufián y me está sorprendiendo gratamente el candidato de Bildu ...por sorprendente q parezca de los más moderados y razonable...sigo viéndolo a ver cómo termina ;). ...Otro abrazo
ResponEliminaYa vi que estaban Espinosa de los Monteros y Cuca Gamarra. O debería llamarle Espinosa de los Morteros por su belicismo. A Cuca mejor no digo como la llamaría......
EliminaOskar Matute se llama el candidato de Bildu.. y Aina Vidal de Sumar, tb muy bien ..corto y cambio ...
ResponEliminaVer otro debate es de sado maso del duro. Aina Vidal me gusta, tiene un no se que de naif, Rufian es un patán, mira rima y todo. En cuanto a Oskar Matute no le conozco. Patxi López es un político de mucho oficio. QUIEN HABIA DE vox I PP?
EliminaUn abrazo.
Aina Vidal es muy serena , transmite paz y sí, tienes razón un poco naif jaja dijo algo así como "votad con alegría " de VOX Espinosa de los Monteros y Cuca Gabarra, no lo hicieron mal tampoco, aunq Espinosa en su línea "los q violan son extranjeros " y Cuca tiene un tono tan estridente q escucharla mucho rato irrita...en general un muy buen debate.Abraxo fuerte!
EliminaPues sí, Cuca enerva, te taladra el cerebro con sus improperios
EliminaUn abrazo sereno y alegre.