La sort ha donat a Carles Puigdemont una última oportunitat. Tan difícil d’abordar com saltar per sobre de la pròpia ombra, segons la descripció de Stefan Zweig de moments com aquest. L’home en la seva solitud aconsegueix de vegades vèncer la seva paradoxa. En el pitjor resultat en unes eleccions de l’independentisme, Puigdemont té la clau de la governabilitat a la butxaca. El destí juga als escacs sense manual. La història donaria per a una pel·lícula de Woody Allen o una novel·la de Paul Auster, dos genis obsessionats per l’atzar.

En les últimes quaranta-vuit hores hem vist com la vicepresidenta del Govern espanyol, Yolanda Díaz, es vestia d’autoritat per visitar-lo a l’exili de Brussel·les, es feia una foto somrient al seu costat i exhibia sintonia amb l’expresident català. I després hem escoltat que Puigdemont establia públicament el marc de la negociació per poder investir Pedro Sánchez. En la seva intervenció no ho va posar fàcil. És el que esperaven els seus, encara que per moments va incomodar els aliens. Va exigir l’aprovació d’una llei d’amnistia, el reconeixement del conflicte polític i l’abandonament de la via judicial en els contenciosos amb l’independentisme. El primer és possible, el segon és probable i el tercer no depèn només del Govern central en democràcia. I va demanar l’establiment d’un diàleg polític per explorar la convocatòria d’un referèndum, el que és un camí sense sortida i més amb la composició de l’actual Parlament.

Puigdemont té la clau de la Moncloa, però si fracassa pot perdre fins i tot el clauer. La seva carta als reis (és una expressió, no un reconeixement a la Corona) va incloure traspassos i un pacte fiscal. I un mecanisme de control dels acords. Si pensava en una intervenció internacional, resulta gairebé una quimera.

Segurament Puigdemont va ser massa explícit en el minut anterior a la negociació, que va començar l’instant després d’haver parlat en públic. El diàleg no serà fàcil, entre altres raons pel soroll que envoltarà les converses. En aquest punt tothom arrisca i té molt a perdre. Junts té la clau, però en unes pròximes elec­cions pot perdre fins i tot el clauer. El risc de saltar sobre la pròpia ombra no està en caure, sinó en trepitjar-la i que es difumini definitivament. - Màrius Carol a la vanguardia.cat