Aquest dimecres 6 de setembre torna a les aules l'alumnat d'educació infantil, primària i secundària obligatòria a Catalunya. (dia en què hi ha hagut vaga d'ensenyament convocada per la USTEC). Es preveu que siguin 1.052.623 alumnes. El curs escolar 2023-2024 comença amb menys població escolar, pel descens de naixements dels darrers anys, i amb un increment de la plantilla docent de prop de 1.200 places de professors i mestres. Aquest augment elevarà a 81.335 les dotacions de docents, la xifra més alta assolida fins ara. Una altra de les novetats del curs és la implementació de la campanya del val escolar de 100 euros per a la compra de llibres de text i material escolar. 357.456 famílies (el 80% del total) ja han fet servir aquesta ajuda. L'objectiu de la campanya és ajudar a pal·liar la pujada de preus de les despeses relacionades amb l'escolarització i atenuar així l'impacte de l'increment del cost de la vida a les famílies.

Biel té 4 anys, de 24 nens i nenes que hi havia a la seva classe de les tortugues l'any passat, només ell és "espanyol". Vol dir que si no fos per la immigració, el descens d'alumnes a les escoles encara seria molt més gran, o sia que, en comptes de criminalitzar els migrants, hauríem de fer que vinguessin, si és possible amb garanties de treball i nacionalització. Dit curt i ras, els necessitem, però seria d'agrair que vingueren en les degudes condicions, amb els seus drets i els seus deures.

Hi ha un altre problema que a França ja han afrontat i aquí encara no, estic parlant de la manera de vestir a les escoles, en aquest inici de curs, un total de 298 alumnes han acudit a l'escola el primer dia de classes vestides amb abaia (una peça prohibida en aquest país des d'aquest estiu a centres educatius francesos), segons ha anunciat aquest dimarts el ministre d'Educació, Gabriel Attal. En unes declaracions al canal BFM, Attal ha detallat que els centres educatius van iniciar "una fase d'explicació, de pedagogia, de diàleg, i una gran majoria es van conformar a la norma". En canvi, 67 de les escolars van optar per mantenir la seva posició, "van tornar a casa", encara que han de tornar els propers dies "perquè han d'estar escolaritzades, i s'hi veurà si es conformen a la norma o no", ha afegit. Attal ha detallat que ha signat una carta destinada a les famílies de les alumnes concernides per "explicar que la laïcitat no és una coacció". 

L'abaia és un vestit llarg tradicional que cobreix de cap a peus i el Govern francès ho considera un símbol religiós, utilitzat per les estudiants per identificar-se com a musulmanes. França va prohibir fa dècades l'ús de símbols religiosos a les escoles i l'ús creixent de l'abaia per part d'alumnes musulmans va portar el Govern a prohibir-ne l'ús al curs escolar que va començar ahir. 

El president francès, Emmanuel Macron, va defensar la prohibició de l'abaia davant d'una "minoria que desafia la laïcitat" de l'escola i va dir que el Govern vol "experimentar" amb la implantació dels uniformes. I, quan un Govern pretén uniformar als escolars,  está atiant una lluita de classes que poc ajuden a la integració.  Potser el problema del Govern francés no és l'abaia, o no ho hauria de ser.