El negoci de la neteja és ingrat perquè és molt intensiu en personal i requereix una gestió complexa. Per això, constructores com ACS, Ferrovial, Sacyr, FCC i OHLA han venut les divisions de serveis o ho estan fent per enfocar-se en àrees més rendibles com les concessions. Fonts del mercat indiquen que Acciona també es podria plantejar la venda de la seva filial.

Un informe recent de Scope Group mostra que les grans constructores espanyoles han venut actius per 7.000 milions els dos últims anys per reduir deute i centrar-se en negocis amb marges més elevats. D'aquest import, la major part correspon als serveis, amb la neteja i les escombraries a primera línia.

És en aquest punt on entren els fons d'inversió. Fonts d'un banc d'inversió expliquen que aquestes firmes estan molt interessades en les filials que rebutgen les empreses perquè també els dóna accés a infraestructures de reciclatge i als projectes d'economia circular. Es tracta de comprar-los a bon preu i després agrupar-los en una nova societat, com ha fet Portobello amb Serveo, conformada amb actius de Sacyr i Ferrovial.

Els canvis de propietari impliquen també el trasllat d'un exèrcit de treballadors, els contractes dels quals queden subrogats en les mateixes condicions. L'operació de Sorigué, que també afecta Lleida i Tarragona, farà que 1.500 treballadors canviïn d'uniforme. Valoritza, venuda a Morgan Stanley, ocupa a tot Espanya gairebé 20.000 persones.  

Valentin Carrera a La Nueva crónica parla de la màfia. No em refereixo a la màfia local, que estem en horari infantil, sinó a la màfia napolitana i siciliana, la de Vito Corleone i El Padrino; i més concretament, a un assumpte que ens hauria de preocupar tots els ciutadans i no només els ecologistes: la relació entre la màfia i les escombraries, i Carrera ens fa una pregunta: Per què a la societat actual les escombraries, en lloc de disminuir, creixen cada dia més i més?: La resposta és senzilla: perquè és un negoci, un immens negoci, a les mans de la màfia. I com més escombraries es produeixi, més gran serà el negoci. És la màfia ―a Sicília, per descomptat, aquestes coses aquí no passen― la que controla les milionàries concessions municipals, els monopolis de recollida d'escombraries, la venda de contenidors, les escombraries i les incineradores de residus, l'últim cercle d'un Infern digne de Dante.

La pregunta que ens fa Carrera és una, però la que em faig jo és una altra: hi ha alguna diferència entre les empreses napolitanes i les espanyoles.