Moshe Dayan al costat occidental del canal de Suez amb el general de comandament Ariel Sharon, l'octubre de 1973. Moshe Dayan era un personatge carismàtic. Per la seva perícia militar i pel seu ull de pirata, perdut combatent amb els aliats durant la Segona Guerra Mundial. En realitat, es va apropiar com a ministre de Defensa del mèrit d'un pla que havia ideat Yitzhak Rabin (qui després seria la gran esperança de la pau, assassinat per un fanàtic israelià). La victòria d'Israel va impactar a l'Espanya franquista, en què encara ressonava l'amenaça del “contuberni judeomasònic” i en què nens poc més grans que jo havien participat en la infamant litúrgia catòlica de “matar jueus”. Dayan, fill d'uns jueus de la Ucraïna del tsar, va ser el segon nen a néixer (1915) a la Degània Alef, un dels primers quibuts del futur Israel, situat a la vora de l'evangèlic llac de Galilea, en un terreny que uns perses de Beirut van vendre a l'incipient moviment sionista. Aleshores el territori no era dels palestins, com es diu: ho administrava l'imperi otomà. Al llarg de la seva vida, Dayan, que va aprendre l'ofici militar amb un general britànic, va passar per fases de falcó antiàrab i d'altres de colom pacificador. Ara bé, coneixedor de la fragilitat del seu país, envoltat de mortals enemics, va deixar escrita una frase que sintetitza el terrible destí estratègic d'Israel: “L'enemic ens ha de percebre com un gos boig, massa perillós per ser molestat”.
Les salvatges matances que les milícies de Hamàs van consumar l'altre dia en territori israelià demostren que el gos de Dayan està molt despistat (la divisió interna ha afeblit Israel). La crueltat de les matances també demostra que el malestar acumulat a la franja de Gaza, una mena de presó gegantina en què han estat malvivint dos milions de palestins, ha fabricat un odi molt pur. Una ràbia infinita, que ja només es pot calmar morint i matant alhora.
Les salvatges matances que les milícies de Hamàs van consumar l'altre dia en territori israelià demostren que el gos de Dayan està molt despistat (la divisió interna ha afeblit Israel). La crueltat de les matances també demostra que el malestar acumulat a la franja de Gaza, una mena de presó gegantina en què han estat malvivint dos milions de palestins, ha fabricat un odi molt pur. Una ràbia infinita, que ja només es pot calmar morint i matant alhora.
Ariel Sharon, d'acord amb el president George W. Bush, va eliminar les colònies jueves de la franja el 2005. Creia que estava oferint un regal enverinat a l'Autoritat Palestina de Mahmud Abas. L'artífex de l'evacuació hebrea, Dov Weissglas, va dir que seria “una pressió tremenda per als palestins”. Ho argumentava amb una ironia despectiva: “Per primera vegada disposen d'un segment de terra amb total continuïtat pel qual poden vagar d'un extrem a l'altre conduint els seus Ferrari. I tot el món els vigilarà, no nosaltres”. Concloïa: “Negociarem amb els palestins quan es converteixin en finlandesos”. Weissglas es va equivocar del tot. Ara Gaza és un parany. Si Israel la envaeix, serà un vesper o una massacre. Si no la envaeix, Israel deixa de ser per sempre el gos boig que recomanava Moshe Dayan. - Amb informació de la vanguardIa.
Qué tiempos. Nos tocó vivirlos y yo que había acabado la carrera ya tenia mi seiscientos, con el miedo de que la gasolina subía ,y subía, no paraba de hacerlo. El paro en Esplugues era terrible. La Benavent, la Corberó y muchas más fabricas del pueblo cerraron para siempre .Muchos andaluces emigrantes parados ,algunos se volvieron a sus ciudades.
ResponEliminaSaludos.
Es curioso, la crisis de 1973 no la noté, tenía un buen empleo, acababa de nacer nuestra segunda hija, francamente, me enteré de ella años después.
Eliminasaludos.
El "cinturón rojo", de Esplugues, junto a la Braun. Allí estaba CCOO y la UGT, al menos las delegaciones, en la carretera.
ResponEliminaEl que li deia a Carlos, en aquells anys ni em vaig enterar que hi havia una crisi. Ara, queda't amb la foto de Dayan i Sharon, sembla treta d'una peli nord-americana.
EliminaEfectivamente, no hay duda que Israel ha venido jugando a dar esa imagen de perro loco, babeante y ávido de sangre desde que se instaló en esos territorios y hasta podría tener cierta justificación cuando en 1948 se instaló donde está, su situación entonces era de extrema fragilidad, rodeado de enemigos e intentando hacerse un hueco para sobrevivir… hoy, 75 años después de aquello, es con mucho, el fuerte de la zona y abusa de ese poder…con justificación y sin ella, mientras occidente mira y ha venido mirando para otro lado mientras lo ha hecho, esa es la verdad.
ResponEliminaAbrazo fuerte!
Yo creo que ya no es el más fuerte de la zona, y ese es el problema que se les viene encima, El perro loco se ha vuelto viejo y se ha aburguesado. Hezbolà tiene un verdadero ejército de 30.000 soldados.
EliminaUn abrazo
A mí me preocupa que el perro no acabe peleándose con el otro perro, el iraní. Entonces ya no hará falta que nos lavemos los dientes, se nos caerán igualmente.
ResponEliminaCompte que no es barallin amb el Perro Sánchez.
Elimina