Aquesta notícia de el punt avui, és del 23 de juliol passat. Ara, alguns mitjans grocs de Madrid com el Debate, diuen que l'herència de Mir està relacionada amb la financiació de Carles Puigdemont, i sostenen que ho està investigant la Generalitat. Poc ressò he trobat als mitjans oficials d'aquí i de Madrid, però quelcom hi deu haver, no sembla un cas de lawfare, però sí més no és un xic estrany. Com diria el pare del cantant que no cantava, raro, raro, raro. Caldrà estar emetent a les notícies que vagin sortint sobre el transsumpte de l'assumpte.
Justícia investiga el destí de l’herència del principal mecenes de la ciència a Catalunya
El cas del llegat del mecenes Pere Mir i Puig tindrà una deriva penal, a banda de les actuacions de caràcter administratiu que ja ha posat en marxa el Servei i Protectorat de Fundacions, avançades ahir per El Punt Avui. La informació que ha servit per bastir el contingut de l’escrit presentat davant del Departament de Justícia, amb el detall de les suposades irregularitats comeses pels marmessors del testament de Mir –Jordi Segarra, Josep Maria Tabernero i Joan Francesc Capellas–, serà posada a disposició de la fiscalia en forma de denúncia.
Aquesta nova estratègia es va acordar dimecres a Barcelona en una reunió al despatx de l’advocat d’Àngel Surroca, qui va ser l’home de màxima confiança en les empreses de Mir, i que ja el 2022 va apuntar en un llibre un conjunt d’irregularitats.
Entre la documentació que es traslladarà a fiscalia hi ha dos informes sobre el patrimoni i societats de Segarra i Tabernero encarregats a un conegut despatx d’investigadors privats de Barcelona.
Un dels eixos d’aquesta investigació és la relació d’empreses que controla Segarra a països estrangers amb importants moviments de diners, entrants o sortints, des de la mort de Mir. Una d’aquestes és Pinar, en la qual es va dissoldre l’empresa Cellex, propietat de Pere Mir i des de la qual es nodria de diners la fundació del mateix nom per dur a terme les tasques altruistes.
Segons l’informe d’investigació, “un cop realitzat el control de l’estructura fiduciària s’ha començat a vendre i liquidar les inversions mobiliàries, a vendre el patrimoni espanyol i a deixar de donar diners a la Fundació Cellex i Pere Mir”.
Les dades econòmiques de balanços de la Fundació Cellex, que es poden consultar al Departament de Justícia, detallen una evolució a la baixa en tots els paràmetres que, a criteri dels denunciants, no s’adiu amb el voluminós patrimoni mobiliari i inversions deixades per Mir.
El 2014, el resultat de l’exercici de la Fundació Cellex era de quasi 8 milions i el total patrimonial, de 18. Tres anys més tard, coincidint amb la mort del mecenes Mir, el resultat de l’exercici va ser de 16,7 milions d’euros i el total patrimonial superava els 19 milions. A partir del 2018, els paràmetres comencen a baixar i el 2021 es tanca amb 1 milió d’euros en negatiu el resultat de l’exercici, mentre que el total patrimonial havia baixat a 2,2 milions d’euros, la xifra més baixa de què hi ha constància.
Un altre element crida l’atenció en la lectura d’aquests números. Fins a la mort de Pere Mir, la Fundació Cellex tenia una persona contractada, a partir del 2018 passen a ser-ne dues, tot i que el destí de la fundació és la seva desaparició, segons s’explica en un llibre editat per la mateixa Cellex aquell any.
A partir de la mort del mecenes passen coses de difícil comprensió. Començant pel fet que el cadàver va ser incinerat l’endemà mateix de la mort, sense que els seus familiars directes, dues nebodes pel costat de la vídua, Núria Pàmias, se’n poguessin acomiadar. La mort, produïda la tarda del 10 de març del 2017, no va transcendir als mitjans fins al diumenge 12, quan aparèixen les primeres notícies.
Les nebodes Pàmias són de les poques que han tingut coneixement directe del testament del seu oncle. Va ser per la lectura que se’ls va fer d’aquella part que les afectava a elles directament, consistint en una assignació mensual que se’ls ha estat pagant, a través de l’empresa Simex. L’assignació fa dos anys que l’han deixat de cobrar.
Un aspecte per aclarir és el motiu pel qual el doctor Tabernero va adquirir la propietat d’una casa a la Val d’Aran i que era propietat de Mir. En vida del mecenes, Tabernero va ser el seu metge particular i qui va certificar la seva defunció. Fonts de la fundació asseguren que, en vida, Pere Mir va fer una reserva del seu patrimoni que ja va preveure l’assignació a les nebodes i el traspàs de la casa a Tabernero.
!!!!!!! Florenciiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ¡¡¡¡¡
ResponElimina¿Un altre cop ?
En principi s'està investigant, o sia que és un presumpte Florenciiiiiiiiiiiiiiiiiiii
EliminaEs igual,todos amnistiados, un padrenuestro y dos salvesmaria,al cielo.
ResponEliminaSaludos
Amén
Elimina