Per a algú que, com jo, aspira a passar a la posteritat com a literat d’upa, són importants els llocs de naixement i traspàs. En el primer cas no hi ha gran cosa a fer. Hom neix on neix i no hi ha manera d’alterar aquest fet. En el meu cas, el lloc és Barcelona. De manera que a la Viquipèdia el que consta, i constarà, és: “Barcelona, 1952”. Quim Monzó.

Essent això irreversible, l’única manera de resultar creatiu­ és trobar un bon lloc de defunció. Quan algú es mor i la gent no recorda gaire qui era, el primer que fa és buscar-ne el nom a la Viqui. Si hi consta que el tal senyor nascut a Barcelona ha estirat la pota també a Barcelona, la impressió és, no ho sé, una mica pobra. Com si no hagués sabut volar més enllà dels límits municipals.
Berlín estaria bé. És una ciutat de nom sonor, carregada d’història. Però també estan carregades d’història Roma o Nàpols i, potser per previsibles, no m’acaben d’interessar. Si ens cenyim a la toponímia italiana, Parma estaria bé. N’estic enamorat des de la primera vegada que hi vaig anar. Però de seguida hi hauria qui, apressat, en comptes de Parma hi llegiria Palma, i no seria el mateix.
A l’hora de dinyar-la, tria una ciutat que et prestigiï. Vázquez Montalbán la va encertar amb Bangkok. Havent nascut a Barcelona, de tornada d’un viatge a Austràlia –on havia anat a fer-hi conferències–, mentre esperava enllaçar amb un altre avió, a l’aeroport va tenir una aturada cardíaca. Per això, a les enciclopèdies, a la seva entrada hi consta: “Barcelona, 1939 – Bangkok, 2003”. 
D’-ok a –ok, Vladivostok quedaria guai. És a l’altra punta d’Euràsia, a tocar de Corea. Molaria. Però, es clar, si fas tot el viatge fins allà (amb el Transsiberià, per exemple) i hi arribes i hi passes unes setmanes i uns mesos i no et mors, haurà estat un desplaçament inútil, que no haurà servit per al teu objectiu, tret que decideixis posar-hi tu mateix remei i amortitzar d’aquesta manera­ els calés invertits en el viatge. 
Quim Monzó oblida un aspecte, i no s'hauria de preocupar per una fotesa com aquesta; ell no és un literat d'upa, encara que ho podia haver estat, però no va saber explicar-ho bé a tots els cretins, ell inclòs, i és una llàstima, és allò de què va poder i devia haver estat, i no va ser.