“Xoriço, sí! Paella, sí! Croquetes, sí!, sí! Tot plegat? Què has fet, M&S?”, es preguntava l'ambaixador del Regne Unit a Espanya, @HughElliottUK, sumant-se al joc de reaccionar davant de l'última provocació culinària d'un supermercat al seu país. L'alerta de sacrilegi va anar a càrrec del periodista anglomadrileny Simon Hunter (@simoninmadrid), que amb el seu “NO, NO, NO” va servir en safata un clàssic de la conversa gastronòmica al pati digital: assotar verbalment l'enemic a les batalles de receptes.
Es ven amb aires casolans (“Fet a mà a Espanya”) per 5,75 lliures, més d'un euro la unitat. El xef Omar Allibhoy, d'origen espanyol, les prova en un vídeo. Descriu el gust de xoriço i detalla com el paladar es va trobant amb allò promès: grans d'arròs entre la beixamel. Cremosa i resultona. Aprovades. “Les inclouria en un menú? No, però aquesta no és la qüestió. Compleixen molt bé un propòsit i no em sorprendrà si també es venen bé”, escriu al seu Instagram.
La croqueta de paella de xoriço és un exemple perfecte dels engranatges de les grans cadenes d'alimentació. Tota una indústria cuinant tests a la recerca de novetats rendibles que cridin l'atenció en una jungla tan complicada com un supermercat. Fa uns dies es va viralitzar l'acció d'Infojobs i Grefusa d'anunci de treball de tastador de snacks. I hi ha comptes d'Instagram i TikTok especialitzats a comptar els llançaments de supermercats.
La creadora de @novedades.mercadona té 600.000 seguidors només a Instagram; entre els seus últims posts, les espelmes amb olor de caramel toffee, que no es mengen, però en serveixen d'exemple. Entre els productes innovadors amb més penetració en supermercats espanyols aquest any hi ha el Cruapán (un híbrid de pa de motlle i croissant) o un torró tou de galeta i xocolata, segons el rànquing anual sobre el sector del gran consum de la consultora Kantar. En surten milers, pocs arrelen.
El que no s'explica en l'article de la vanguardia, és que aquestes croquetes les fabrica Nando Jubany a la seva empresa de Taradell, com va destapar la diva Bundó a Rac 1; un Nando Jubany amb qui va parlar Toni Clapes.
Els camins de la innovació alimentària poden semblar inescrutables. Qui pensaria que un gelat amb forma de peu triomfaria? “Quan un gelat funciona, el més normal és prolongar el seu èxit amb formes i sabors que no s'allunyin gaire de l'original. Després de la mà, la continuació lògica ens va semblar el peu. I la idea del Frigopie també va quallar entre els consumidors”, va explicar el seu creador, Joan Viñallonga. Potser en aquests moments a Mark & Spencer preparen el següent frankenstein. Amb una tortipaella, i a sobre de xoriço, tindrien un altre viral. i per acabar sempre ens quedarà la insofrible Paella típica valenciana on hi ha de tot menys el que hi hauria d'haver perqué no els hi cap. Quant de mal ha fet Ferràn Adrià, encara que a mi se me'n fot, dec ser de les poques persones al mon a qui no li agraden gens les croquetes.
Paella con socarrat, chorizo de Espejo, romesco de Sitges, buenas croquetas, si señorr
ResponEliminaEl Girona el mejor
Saludos
El Girona no, Stuani. Se lo podríamos cambiar por Lewandovski. Solo que en el Barça Stuani tampoco metería goles, porque el Barça es mucho peor que el Girona, y fíjate, mañana Barça Atlético de Madrid, y la otra semana Barça Girona. Vamos a morir!. Laporta demisión, y Xavi también.
ResponElimina¿Qui és aquest tal Lewandowski?
ResponEliminaUn que abans, o antes feia gols.
ResponEliminaRes és el que era abans, ni el xoriço, ni la paella, ni les croquetes.
ResponEliminaEl món se'n va a la merda i ni tan sols li cal un meteorit.
Nosaltres som el meteorit. Però és igual, els valencians fa anys que perpetren la seva paella i el món no s'ha acabat.
ResponElimina