Eudald Carbonell, el famós arqueòleg català conegut per les seves investigacions sobre els orígens de la humanitat i per ser un codirector de les excavacions d'Atapuerca, no és gaire esperançador sobre el futur que ens espera. Així ho explica aquest dimarts 30 de gener a la nit al programa de TV3 'Sense ficció', que estrena el documental 'Eudald, quant temps ens queda?' "El meu pronòstic és que ja anem malament. Ho hem fet com el cul i quan fas una cosa com el cul, va com el cul.
La gent diu que la intel·ligència artificial ens destruirà, jo dic que no cal, amb la intel·ligència natural ja en tenim prou", explica rotund al reportatge el també catedràtic de Prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona. 
La sisena extinció - L'arqueòleg està convençut fermament que la humanitat està arribant a un punt de no retorn i que estem abocats a la denominada "sisena extinció", una de les amenaces més grans a què s'enfronta la humanitat, i la primera que no seria per causes naturals. "La globalització és l'invent més catastròfic que ha desenvolupat l'homo sapiens", ha comentat Carbonell durant la promoció del seu documental a 'Els matins' de TV3. "La uniformització ens farà desaparèixer com a espècie", ha sentenciat al programa. A punt de jubilar-se, en complir els 70 anys ha publicat un llibre que pretén remoure les consciències dels que encara no estan convençuts del mal camí que s'està seguint globalment i proposa passar de la perspectiva individual a la consciència col·lectiva, que s'acceleri la feminització de l'espècie i que es transformi l'estructura de líders per passar a la gestió col·lectiva dels problemes. Abillat amb el seu inseparable salacot, Carbonell reflexiona sobre les amenaces que planen sobre els humans a "la catedral dels neandertals", com defineix ell el jaciment de l'Abric Romaní de Capellades. Aquí es reuneix amb científics, col·legues i amics per abordar conjuntament els problemes que qüestionen la pervivència de la vida tal com la coneixem. "És molt difícil planificar solucions com a espècie", comenta també al documental David Bueno, doctor en Biologia i professor de Genètica. "Som una espècie global, però continuem tenint un pensament tribal", afegeix.
Elizabeth Kolbert ja ens parlava de la sisena extinció al seu llibre del mateix títol. Els humans som testimonis d‟un esdeveniment dramàtic: l‟extinció en massa d‟un gran nombre d‟espècies. No és la primera que s'ha produït a la Terra —es coneixen cinc anteriors, les «Cinc Grans»—, però la sisena extinció ens afecta especialment, no només perquè té lloc en el moment present, sinó perquè en som responsables. Segons els càlculs de Kolbert, a finals del segle xxi haurà desaparegut més del 20% de totes les espècies vives que poblen la Terra.
 
English French Spain

Sabadell, a 1 de Febrer de 2024