Una enquesta realitzada entre un grup de científiques especialitzades en el canvi climàtic revela que dos de cada deu han renunciat voluntàriament a tenir fills o han tingut menys dels projectats per culpa del deteriorament del planeta. Tenen entre 40 i 60 anys, són de cultures diferents i van prendre la decisió a la seva joventut. L'alemanya Lisa Shipper, amb un fill, ara tem pel seu futur. “Fa 13 anys, quan vaig prendre la decisió de tenir-ho, pensava que la situació es podia estabilitzar. Avui no penso igual” confessa a The Guardian.
No és la primera vegada que la humanitat s'enfronta a aquesta mena de temors. Als anys 50 el terror nuclear va encendre a la societat occidental després de les bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki. Però la natalitat no es va enfonsar. La por del futur del planeta és l'expressió més extrema del rebuig a la reproducció en un període de la història ple de fets singulars: de la crisi financera el 2008, a la pandèmia de covid o les guerres d'Ucraïna o Gaza. La conseqüència d'aquests esdeveniments és la incertesa, que crea una mentalitat defensiva que indueix a ajornar al futur decisions importants.
Excepte en casos excepcionals (el dels palestins de Gaza), la caiguda de la fecunditat afecta avui tota mena de societats i cultures. El fenomen va començar amb l'anomenada transició demogràfica. Tenir fills va passar de ser una reacció defensiva de les famílies pobres a un luxe de les famílies més acomodades. El càlcul econòmic (tenir un fill és car hi hipoteca el futur professional) es va fer determinant en les decisions.
Tot i això, quan els països nòrdics (més avançats) han introduït polítiques de suport a la natalitat, aquestes no han revertit la caiguda de la fecunditat. La causa no és només econòmica. També és cultural. Si abans l'objectiu era aconseguir que elles tinguessin més fills, ara és simplement que en tinguin.
Quan se'ls pregunta avui a les més joves per què no tenen fills, entre les respostes, la més sorprenent és que no hi ha parelles per formar una família, sobretot als estrats més baixos. L'argument és coherent amb el nombre d'homes que no tenen fills (el 40% dels que avui tenen 45 anys a Finlàndia). No creuen en la paternitat. I ja no veuen el món com ho veuen elles.
La pel·lícula de Cuaron, Hijos de los hombres, ja anticipava aquest món que ens descriu Ramón Aymerich a la vanguardia, un món cada cop més proper i menys distòpic. Tot i que la causa que ens aboca a aquest món sense fills, entre Cuaron i Americh, no sigui coincident, el resultat final és el mateix.
Siempre fui reacio a tener hijos, no lo niego, no quería para ellos lo que pasé, y siempre fue complejo subsistir. Tuvimos uno después de seis años de casado.
ResponEliminaMi máxima siempre fue: prefiero uno calzado que dos descalzos.
Decir también que en casa siempre vivieron mis suegros (102/92 años) y mi madre (88), hasta que fallecieron.
Otra manera de ver la vida, y de vivirla, no sé si mejor, peor, o como clasificarla, no estoy arrepentido de nada y si contento de muchas de las cosas que hicimos, pero sí sé que otra manera.
Así que no me extraña nada de que las parejas se lo piensen.
En fin, es tan personal que ahora recuerdo que el Ojiblanca oliva extra virgen ya va a los 16´33 €. O sea, está clarísimo el porqué, entre otras muchas cosas.
Una abraçada
Oju, a Mercadona es veu que tenen l'oli d'oliva d'oferta a bon preu.
EliminaQuan als fills, ja se'n cuiden els migrants de portar-ne al món més que nosaltres. Sort n'hi ha.
Salut.
Pensando egoistamente, en quienes serán los que nos paguen la jubilación con su trabajo,la única esperanza es la natalidad resultado de la migración.
ResponEliminaLo que explicas sobre el miedo al futuro,siempre ha existido,por motivos diferentes,pero hemos seguido adelante.De todos los casos,el que me preocupa es que una mujer tenga miedo de tener un hijo,por inseguridad familiar,económica o por su pareja.
Saludos
Lo más grande de mi vida es, que vine solo a Cataluña y hoy día tengo una familia de tres hijos y 8 nietos.Solo pido que al menos conozca un bisnieto. Lo demás no me preocupa lo más mínimo,siempre he sabido ganarme la vida.
EliminaEs que es complicado, en la actualidad tener hijos para una mujer joven. Mira, me casé en 1970, vivíamos en un piso de 100 m2 que nos costó 700 mil pesetas con una hipoteca a 10 años. Ganaba 20 mil pesetas al mes y en 1973 ya teníamos dos hijas (Nuria tenía 23años) La gasolina andaba por 30 pesetas el litro y salir a comer fuera un domingo costaba 500 pesetas. Estas circunstancias no se dan en la actualidad, y además para las mujeres jóvenes de hoy, no hay necesidad de casarse para huir de casa, y muchas se ganan bien la vida y no tienen prisa para aparearse y tener hijos, ni tan siquiera pareja estable.
EliminaSaludos.
Biznietos dices, cuan largo me lo fiais,. Ayer vino mi nieta María,(es la mayor de 23 años) trabaja de relaciones públicas en BCN, y gana un buen sueldo. No la veo yo muy puesta para darnos un biznieto, quizás su hermana Laura se adelante, pero me parece que tampoco tiene mucha prisa. Y los nietos de 21, 17 y 5 tampoco andan con muchas prisas, -en este caso el mayor Marc-. Igual aún me da tiempo de ser bisabuelo, pero me va a ir justito.
EliminaSaludos.
Hace escasamente diez años, se avistaba un mundo distópico para muchos, apocalíptico para unos cuantos y sin duda "indeseable" para la gran mayoría. Pero el horizonte de avistamiento de ese paisaje se situaba a la distancia de unos cincuenta años adelante. Creo, sinceramente, que la desazón y el desánimo reproductivo se ha acrecentado especialmente porque ese horizonte ya se sitúa, no en cincuenta años, sino en la próxima década.
ResponEliminaPor cierto yo no lo llamaría "caída de la fecundidad" puesto que ese (fecundidad), sería un valor puramente de capacidad biológica, que dicho sea de paso, también está a la baja, aunque no es lo mismo.
Lamentablemente, yo lo más parecido a un nieto (nieta, para ser preciso) que voy a tener, es peludo y tiene cuatro patas. De edad equivalente a nuestros 84 años, se está despidiendo con una dignidad ejemplar.
Aquest món distòpic cada vegada és més a prop. Si no l'has vist, busca una pel·lícula que es diu Idiocracy, no té pèrdua, veuràs l'aprop que estem d'aquest nefast futur.
ResponEliminaTenir fills no és una obligació amb ningú, ni amb l'espècie ni amb la pàtria, és una tendència biològica natural a la qual es pot renunciar, ben pensat ells no demanen venir al mon, no tenim cap opció en aquest tema ni podem triar lloc ni família, dictadura biològica, al capdavall. No crec que sigui cap futur nefast, el passat ja ha estat prou bèstia, ben mirat.
ResponEliminaDepèn de com t'ho mitris, el nostre passat no ha estat gens malament. I el futur, sense -fer spoiler- no pinta gaire bé.
EliminaL'afició actual a les mascotes també em resulta sorprenent
ResponEliminaNo la veig com alguna cosa actual.
EliminaCon permiso, nos vamos a extinguir por gilipollas no por el cambio climático. La gente no quiere hijos porque es más cómodo no tenerlos y mandar fotos que a nadie le importan desde el guasap desde sitios exóticos donde pasan sin enterarse nada, entre otras memeces. A ver si cae ese meteorito y nos barre.
ResponEliminaUn saludo.
Hay quien sostiene que el meteorito somos nosotros.
EliminaSaludos.
Ben mirat i parlant de gilipixes, extingir potser no, però ben pensat si en comptes de 8.000M en fóssim 4.000M segurament, estaríem més còmodes. Més amples, segur.
ResponEliminaSobretot més amples. I menys personal a contaminar.
ResponElimina