{ads}

ÚLTIMS ESCRITS: ... UN DELINQÜENT AL SERVEI DE SÁNCHEZ - UNA 'PÀGINA VISCUDA' - ANARCOCAPITALISME POPULISTA - CICLISTES DE PEGA - ADD BLOCKERS EN UN MON RAR - ESPANYOLS DESPROTEGITS - PAGAR PER PIDOLAR - LA CÀPSULA DEL SUÏCIDI - QUE ELS DETINGUIN A TOS DOS - TARDOR A NOVA YORK...

EN MEMÒRIA DE LES ROGES DES MOLINAR

El president del Parlament de les Balears, Gabriel Le Senne, ha passat de veure sol·licitat el cessament per integrants del seu propi grup parlamentari Vox, durant el cisma intern que es va donar d'octubre a febrer d'aquest any, que ho facin ara des de l'oposició els socialistes del PSIB, el Govern central i els seus socis. Pel ple de derogació de la Llei balear de Memòria Històrica i trencar una foto d'Aurora Picornell, víctima del franquisme. Ell ha negat que hi hagués intencionalitat i justifica el que ha passat per l'"actitud provocadora" de la companya socialista de la Mesa, Mercedes Garrido. Le Senne no crec us interessi massa, pero si - crec - us pot interessar qui era realment Aurora Picornell. En aquest escrit del 2022 Ignacio Martínez de Pisón, analitzava el personatge de Picornell, més enllà de la mitificació de la víctima del franquisme.

4.11.22 - A ran de la troballa de les restes d'Aurora Picornell en una fosa de ManacorIgnacio Martínez de Pisón parla d'ella i del seu sobrenom que no és que sigui gaire adequat. Referir-se a Aurora Picornell com “la Passionària mallorquina” implica restar-li una mica de la seva identitat i li fa poca justícia si veiem com van succeir els fets i la seva relativa relació amb la Passionària.

No crec que resulti familiar a gaire gent el nom d'Aurora Picornell, dirigent comunista mallorquina dels anys trenta que fa uns dies va ser notícia perquè se n'han identificat les restes en una fossa comuna a Manacor. Quan el gener de 1937 va ser afusellada, Aurora Picornell tenia vint-i-quatre anys i una filla molt petita. La seva història s'assembla massa a la de moltes joves de l'època, incloses les quatre dones que hi van morir: noies que durant la Segona República van veure en la militància esquerrana la via ideal cap a una societat més igualitària i més justa i que poc després trobarien davant de la pareda d'afusellament o corrent cap a l'exili.

El grup d'Aurora era conegut com les Roges des Molinar pel barri de Palma on vivien; a Aurora, la més rellevant de les cinc, els mitjans de comunicació s'han referit com “la Passionària mallorquina”, cosa que té tota la pinta de ser una invenció acabada de fer per simplificar. En fi, així és com funcionen les coses: dues pioneres del comunisme, una molt més coneguda que l'altra, convertim aquesta en un succedani d'aquella i solucionat, per què donar-hi més voltes…? No obstant això, passa que acomodar el nom d'algú com Aurora Picornell a un sobrenom aliè, sigui quin sigui, implica restar-li una mica de la seva identitat, reduir-la una mica, empetitir-la, cosa que contradiu el lloable afany de recuperar les seves restes per retre homenatge a la memòria. Posem que la jove Aurora Picornell del 1936 se sentís afalagada que l'associessin amb la ja veterana Dolores Ibárruri, que acabava de ser elegida diputada. Sembla raonable que fos així, però això no és garantia que, en la convulsa història fratricida del comunisme espanyol, aquesta mateixa comparació li agradaria alguns anys després.

Qui més sap d'Aurora Picornell és el mallorquí David Ginard i Féron, especialista en la història del moviment obrer i la resistència antifranquista a les Balears i autor, entre altres biografies, de les de la mateixa Picornell i Heriberto Quiñones. Aquest, marit d'Aurora Picornell i pare de la seva filla (que van anomenar Octubrina Roja en honor de la revolució soviètica), és un d'aquells aventurers de vida apassionant que tant agraden als novel·listes sense imaginació. Després de moltes peripècies, aquest revolucionari professional nascut en algun racó de la Rússia tsarista va ser detingut per la policia franquista quan intentava organitzar el PCE de la clandestinitat. Les terribles tortures a què va ser sotmès van acabar deixant-ho paralític. Condemnat a mort, el van executar assegut perquè no podia mantenir-se dret. Tot seguit es va afusellar també els camarades que l'havien traslladat fins al lloc de l'execució lligat a una cadira.

Quiñones hauria format part del panteó dels herois del comunisme espanyol si no fos perquè va voler pensar per si mateix i el mateix partit el va repudiar, titllant-lo de traïdor, delator, menxevic i fins i tot agent dels serveis secrets britànics (fumava cigarrets anglesos!). Al súmmum del deliri, el van acusar fins i tot de treballar per a la policia franquista. Que el mateix franquisme l'hagués detingut ho explicaven com una manera de protegir el seu agent, apartant-lo de la circulació. Si el van torturar fins a trencar-li la columna vertebral ho van fer igualment per continuar protegint-lo, en dissipar possibles sospites. Ni tan sols el fet que finalment l'afusellessin va suavitzar les acusacions de la direcció del partit. “El feixisme no vacil·la a destruir físicament els seus propis agents quan ja han donat de si tot el que podien donar”, van dir, i el fet és que Quiñones va ser un pària per a la historiografia del comunisme espanyol fins que, juntament amb alguns camarades més que van passar per experiències semblants, va ser rehabilitat a mitjans dels anys vuitanta.

Dolores Ibárruri era la secretària general del PCE quan, el 1942, Quiñones esperava per ser executat. De la seva filla, Octubrina, només sé que, rebatejada pel franquisme com Francisca, va acabar vivint en un poble situat a trenta quilòmetres de Manacor. Em pregunto què li semblaria que la seva mare hagi passat a la història amb el sobrenom d'algú que, en el millor dels casos, no va moure un dit per salvar de la infàmia el seu pare.

D'aquestes incongruències, en parlava a la Memòria sectària, Jordi Pujol“Es pot xipollejar amb l’aigua, però no amb la memòria”. Aquestes paraules, carregades de significació política i històrica, les comentà l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol i Soley. 

Publica un comentari a l'entrada

15 Comentaris

  1. M'indigna l'actitud d'aquest troglodita Le Senne, però m'indigna igual que els meus paisans (per lloc de naixement) hagin pogut facilitar l'accés d'aquest mico fastigós a les institucions. Per molt indirecta que pugui ser la facilitació.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja diuen que la política condueix a estranys companys de llit, i els del PP mallorquí prou ho saben, i jo diria que ho pateixen.

      Elimina
  2. Interesante lo que cuentas,con una cantidad de datos cruzados,de historias y hechos de aquella época convulsa. Para mi,al verlo por la tele un hecho desgraciado,en el estilo de política que hoy se emplea.Humanamente,me impresiona ese rostro juvenil,lleno de vida,pensando en lo que le tocó vivir,desgraciadamente.
    Saludos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Un rostro juvenil, una mirada llena de vida, aunque se la cortaran pronto.

      Elimina
  3. La respuesta está en el enlace de tu entrada:
    "No estem exents de ballestrejadors variats, aqui tenim també els nostres desbarradors professionals com Miquel de Palol, ó Eric Bertran entre d'altres, que de tot hi ha a la vinya del Senyor. Deixo ja com a cas perdut Hèctor Bofill (suposat escriptor) que ha atacat desaforadament Martí de Riquer pel seu passat falangista. Déu meu, com es pot ser tan ignorant de la història, de la història real a ambdues bandes"

    Estoy con los dos comentarios anteriores, palabra por palabra, con los dos, pero añadir que siendo como soy admirador de Anguita, presiento que si hubiera gobernado lo hubiera hecho muy duramente (era intervencionista y el 155 se hubiera aplicado de facto), y que una cosa es hablar y otra tener que tomar decisiones que afectan; y por otro lado, los mismos "carrillistas", se hubieran encargado de derrocarlo interiormente, porque tristemente en los partidos de tendencia totalitaria, solo puede haber un lider, y todo lo demás sobra y se le fusila.
    Este personaje de "sas illes" no merece un minuto, y por lo tanto todo lo que se debe de escribir de él ya está escrito.
    Salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per això només l'he nomenat, no és important, és pura brossa política, com la majoria de VOX

      Elimina
  4. Cierta gente, y no son pocos, llevan el odio en la sangre. Y ahora han perdido el complejo. Cada vez veremos más manifestaciones de esta clase. La cultura está en crisis cuando se somete a los instintos primarios. Y la cultura cívica y política democrática en España es escasa cuando no ausente. Vendrán tiempos más ciegos. Ya están llegando.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La clave está ahí, esta gentuza ya estaba, pero se escondía, disimulaba y ahora se han desacomplejado.

      Elimina
  5. Es curioso que en nuestra guerra in-civil, y en Barcelona, hubiese tantos asesinados por partidos afines de ideología. Una de las causas de porque no se ganó esa guerra. Los comunistas se odiaban entre ellos, y aprovecharon la mínima oportunidad para eliminarse. Las chekas estaban dividas por tendencias: UGT, PSUC y POUM..(no pongo los burros de la CNT/FAI, porque esos iban a su bola, cargándose a los afines de los otros tres) y ahí los tienes: socialistas eliminando estalinistas y estos acabando con los trsoskistas...demencial. Demencial. Pepita, "La anarquista" siempre me lo comentaba.
    Salut

    ResponElimina
  6. El Santiago, el moderat, també ho comentava. L'esquerra sempre ha estat molt caïnita, i encara ho és.
    Salut.

    ResponElimina
  7. Miquel,como sé que te interesa,la mujer(Agustina) e hijos de Anguita, han cedido al archivo municipal de Córdoba, todo el archivo personal del político, para que todo el que quiera pueda consultarlo libremente.Es importante,porque no ha pasado por la censura del tiempo prudente,para estas cosas.
    Saludos

    ResponElimina
    Respostes
    1. Me la han pasado muy amablemente antes de ayer, Carlos
      Gracias ¡¡¡ mil gracias , porque si, me interesa, y no poco.
      Un abrazo

      Elimina
  8. Creo que fue la mujer más sabia del mundo, Mafalda, la que dijo que:
    Una guerra civil es la que finaliza un día, pero no se acaba nunca.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ops! no; no lo dijo Mafalda, pero lo digo yo, que no soy mujer ni sabio

      Elimina
  9. Hi ha qui deia que la pau és sinó una provisional no guerra, que mai descarta la preparació d'una nova guerra.

    ResponElimina

{ads}

DIGITALS - ESCRITS ANTERIORS