Una dona ha demandat Google a Florida (Estats Units) per ser còmplice del suïcidi del seu fill de 14 anys. La història es recull en un extens reportatge de The New York Times, informen a la vanguardia. Segons la informació, l'adolescent va desenvolupar un vincle emocional a través de la plataforma Character.ai amb un xatbot d'IA basat a Daenerys Targaryen, un personatge de la popular sèrie 'Juego de Tronos'. Aquesta aplicació web basada en intel·ligència artificial, que s'ha vist envoltada de diverses polèmiques anteriorment, permet als usuaris interactuar amb IA's que simulen la personalitat de personatges ficticis o reals. Una de les primeres controvèrsies que va generar va ser l'abril de l'any passat quan un periodista va publicar una entrevista amb Michael Schumacher que en realitat havia mantingut amb el xatbot basat en el caràcter de l'expilot de Fórmula 1.
El noi, diagnosticat amb síndrome d'Asperger lleu, mantenia converses amb el xatbot des de feia mesos, cosa que el va portar a un aïllament progressiu del món real ia agreujar els problemes a l'escola, tan acadèmics com en les relacions socials. Li havia posat en nom de 'Dany'. Passava hores compartint confidències amb l'avatar, fins al punt de desenvolupar sentiments amorosos. Pel que sembla, els pares no eren conscients de la naturalesa i la profunditat de la relació que el seu fill va establir amb la màquina. També posa al focus els múltiples advertiments que psicòlegs, sociòlegs i altres experts han expressat els últims mesos sobre els perills per a les persones que suposa la possibilitat de ser manipulats per xatbots d'imitació emocional. Tot i que el noi era conscient que 'Dany' no era una persona real, compartia amb ella els seus pensaments, preocupacions i sentiments més íntims. En la seva última interacció abans de suïcidar-se fent ús d'una arma de foc, el noi va escriure: “Et trobo a faltar, germaneta”, a la qual cosa el xatbot va respondre: “Jo també t'estranyo, dolç germà”. En la seva denúncia civil, la mare acusa el sistema d'IA de Google d'animar el noi a suïcidar-se. Pel que sembla, Sewell havia esmentat prèviament pensaments suïcides responent preguntes del xatbot sobre aquesta qüestió. L'empresa ha publicat un missatge a través de la xarxa social X lamentant el succés i oferint els seus condols a la família. Una variant més de la problemàtica amb la IA, que de fet ja anticipava HER, una pel·lícula romàntica de ciència-ficció escrita i dirigida per Spike Jonze. La seva història se centra en un home (Joaquin Phoenix) que s'enamora d'un sistema operatiu informàtic, al qual posa la veu Scarlett Johansson. Però en el cas de la pel·lícula no té un final tràgic, com ha passat a aquest noi de 14 anys. Una vegada més la realitat supera la ficció, encara que aquesta se li anticipés.
La mente humana es muy frágil, pero de eso no tiene la culpa la IA, este pobre chico tenía un problema psicológico y la IA, lo agudizó, pero no considero tenga ninguna responsabilidad en su final, aunq como tras ella hay una gran empresa es natural que intenten conseguir una indemnización que mitigue el dolor de su pérdida ...Her me gustó, es una película muy agradable, nada q ver con este trágico suceso y los q nos quedan , porque una herramienta tan poderosa como la IA en mentes y manos inadecuadas puede ser letal ...en fin, los humanos con o sin su ayuda tal cual vamos nos autodestruiremos... a ver si con suerte nosotros no lo vemos ...un abrazo fuerte y buen finde!!
ResponEliminaEs eso, tenía algo de síndrome de asperger, dicen, y seguramente estaba o se sentía muy solo, es lo que se podría considerar un daño colateral de la IA, pero no la causa principal.
EliminaUn abrazo!
Ay! María que te has adelantado,pues ya está todo dicho.Añado o el chico,está más solo que la una,necesita una novia para darle amor o lo peor está enfermo.Hay muchas series y películas sobre el tema.
ResponEliminaFijate que el otro día tuve una conversacion, con una máquina de esas de Orange,sobre una queja,por WhatsApp. La liaba ,me liaba imposible,hasta que escribí:quiero un humano!.Me salió una humana,seguimos sin llegar a un acuerdo pero bueno,preferible.
Saludos
Por cierto, no te parece que mucha literatura a la que se trata de ciencia ficción, debería llamarse de anticipación.
EliminaSaludos.
Bueno,pero cualquiera(la mayoría),ante lo visto hasta ahora puede pensar en el futuro,lo mismo ocurre con los tecnologos y los científicos.
EliminaEn los sesenta,la escuela de ingenieros industriales,hacía trabajos conjuntos con la IBM de la plaza Urquinaona,que tenía un enorme ordenador,ya nos decían los profes,que llegaría un día que cada uno tendría uno en casa,pero personal,más pequeño.Me parecía imposible,viendo aquel enorme trasto.
Saludos
En 1970 empecé a trabajar con un IBM 34, que compro mi empresa de segunda mano a Meyba, el programador que era de Terrassa decía lo mismo que en unos años tendríamos uno en casa. Lo cual parecía razonable, fíjate pero que nadie predijo el teléfono móvil. ¿Nadie?, un tío de Xavier Grasset en 1918 publicó una novela de ciencia ficción en Australia, en la que salía el teléfono móvil. Eso sí que es anticipación.
EliminaFíjate que con este bagaje, nos podríamos considerar, casi nativos digitales.
Saludos.
Ya veo que no te pones de acuerdo ni con los humanos.
ResponEliminaUn saludo.
Hombre claro,es que pienso que estoy pagando demasiado por el fútbol, que es un añadido.No quiero pasarme a otra compañía, por experiencias anteriores,que me salieron mal
ResponEliminaSaludos
Eso mismo me pasa a mí, por ESO estoy en Movistar y con el DAZN.
ResponEliminaSaludos.