A la capital andalusa s'ubica #eCitySevilla, un projecte pioner que es desenvolupa al Parc Científic i Tecnològic Cartoixa i que promet ser un model de ciutat en ecosistema obert, digital, descarbonitzat i sostenible. Bona part del camí cap a aquesta aspiració ja està construït. De moment, 567 empreses, universitats i centres de recerca i al voltant de 40.000 visitants diaris conviuen en aquesta smart city que s'està avançant al futur i pretén complir en molt pocs anys els Objectius de Desenvolupament Sostenible d'energia i clima plantejats per al 2050.
Aquest projecte, liderat per Endesa juntament amb la Junta d'Andalusia, l'Ajuntament de Sevilla i el mateix Parc Científic i Tecnològic Cartoixa (PCT Cartuja), està sustentat per quatre pilars (eficiència energètica, energia renovable, mobilitat sostenible i digitalització) i té com a objectiu que el 100% de l'energia que es faci servir a l'Illa de la Cartoixa sigui sostenible. I això com s'aconsegueix? "A través de reptes d'innovació i emprenedoria", explica Juanma Rosauro, director de Relacions Institucionals d´Endesa a Andalusia, Extremadura, Ceuta i Melilla.
Un d'aquests reptes ha convertit la residència Odalys en un dels primers edificis d'Andalusia a generar la seva pròpia energia gràcies a les façanes ventilades fotovoltaiques ia una instal·lació solar ubicada a la coberta. "A més, aconsegueix aïllar del fred i la calor l'interior i l'energia que produeix, a banda d'utilitzar-se a l'edifici, es fa servir en dos carregadors de vehicles elèctrics", apunta Juanma Rosauro.
Cartoixa Qanat: dissenyat per estalviar energia. Aquest compromís amb l‟eficiència s‟estén a tot el PCT Cartuja, on cada iniciativa busca optimitzar l‟ús de l‟energia. I un lloc que supera aquest repte amb nota és Cartuja Qanat, un espai urbà a l'aire lliure pensat per gaudir dels ciutadans. Dissenyat amb un model innovador de climatització, Cartuja Qanat pot presumir de tenir un consum denergia nul i generar zero emissions. “Estem davant d'un projecte de transformació urbana innovadora amb molta participació ciutadana”, explica Alfonso Vargas, membre del comitè tècnic de #eCitySevilla. El seu objectiu no deixa cap dubte: “crear un confort ambiental i aconseguir instal·lacions sostenibles”.
Cartuja Qanat, un projecte liderat per l'Ajuntament de Sevilla, amb la participació de sis socis: Emasesa, Gerència d'Urbanisme, el PCT Cartuja, Universitat de Sevilla, Institut Eduardo Torroja del CSIC i Fundació Innovarcilla, es configura com un entorn sostenible al que es genera un microclima mitjançant un qanat, una infraestructura que capta i condueix aigües subterrànies per refredar l'espai. Hi trobem un amfiteatre bioclimàtic, un soc construït sota el nivell del sòl i zones enjardinades.
Les iniciatives que es desenvolupen dins de #eCitySevilla són capaces de resoldre molts dels reptes que planteja un futur sostenible, com ara la transformació de la xarxa de distribució per fer-la més flexible davant les noves formes de generació distribuïda i consum d'energia. Per això, a #eCitySevilla, Endesa ha digitalitzat el 100% de la xarxa de distribució elèctrica de l'Illa de la Cartoixa per augmentar-ne la versatilitat. Ara la cadena de l'electricitat no és lineal, no es produeix en un punt, es transporta l'energia i es consumeix en un altre punt, sinó que tot s'entremescla i els clients poden ser productors d'energia i compartir la que li sobra amb els seus veïns. Per tot això, ha d'estar preparada la xarxa elèctrica”, segons explica Alfonso Vargas.
#eCitySevilla ha digitalitzat el 100% de la xarxa de distribució elèctrica de l'Illa de la Cartoixa per augmentar-ne la versatilitat
Un altre repte és que els recursos energètics basats en l'energia renovable no sempre estan disponibles. És a dir, no sempre bufa el vent o brilla el Sol. Què cal fer per obtenir l'energia que necessitem en aquests casos? El nou edifici de l´Escola Politècnica Superior de Sevilla, l´edifici CATEPS, entitat adherida a #eCitySevilla, ofereix una resposta molt vàlida. A les seves dependències s'ha desplegat el projecte Microgrid Living-Lab, que utilitza la intel·ligència artificial per integrar energies renovables i oferir flexibilitat a la demanda. Això ha dotat l'edifici d'una capacitat important de generació de renovables i d'emmagatzematge d'energia que es gestiona segons les necessitats de consum.
El projecte Microgrid Living-Lab empra la intel·ligència artificial per integrar energies renovables i oferir flexibilitat a la demanda. "Aquí tenim" ens explica Carlos León, director de l'Escola, "generació fotovoltaica a través de plaques, generació microeòlica a través de dues turbines i emmagatzematge a través d'un conjunt de bateries". I juntament amb tot això, un sistema tecnològic basat en la IA que exerceix de guia per a l'ús i l'emmagatzematge d'aquests recursos. Com? La tecnologia és capaç de predir “quan s'han de produir aquests recursos, quan es poden emmagatzemar o quan es poden injectar a la xarxa perquè tot funcioni”, assenyala Carlos.
#eCitySevilla funciona com un laboratori. Tot el que es desenvolupa al PCT Cartuja podria ser escalat a un entorn, a una població molt més extensa. L'objectiu és que totes aquestes xarxes construïdes gràcies al talent i l'esforç humà, l'aprofitament dels recursos naturals i la tecnologia, siguin replicades en un futur pròxim. Un futur en què, d'això no hi ha cap dubte, l'energia continuarà sent aquesta companya silenciosa que fa possible la nostra vida. Un futur que inspirant-se en l'èxit de projectes com #eCitySevilla, promet ser eficient, digital i sostenible. lavanguardia.com.
Veremos, a estas alturas todo me cuesta creérmelo.
ResponEliminaSalut
Ara rai, amb el nou President ho tenim tot pagat i arreglat.
EliminaEstá bien, hay que estudiar el tema, ya lo hacíamos en los sesenta en la escuela de ingenieros, ha llovido, hoy día se dispone de más medios.
ResponEliminaSaludos
No es la única smart city de España, pero parece que van por el buen camino, y eso hay que pregonarlo.
ResponEliminaSaludos.