Un sistema elèctric i de telecomunicacions nacionalitzat permetria que l'Estat prioritzi les necessitats reals de la població sobre el lucre. Això inclou invertir en infraestructures, diversificar fonts d'energia, enfortir els nodes intermedis de telecomunicacions i garantir que els serveis essencials –com els hospitals, les escoles i els centres d'emergència– tinguin subministrament ininterromput. A més a més, un model estatal facilitaria una comunicació transparent i coordinada amb la ciutadania, reduint la incertesa i el malestar social en moments de crisi.
Lliçons de l'apagada - L'apagada no s'ha de veure només com una emergència puntual, sinó com una oportunitat per repensar el model energètic i de comunicacions d'Espanya. La nacionalització de l'electricitat i les telecomunicacions és un reconeixement que certs serveis són massa crítics per estar subordinats a interessos privats. Un Estat fort és l'únic capaç de protegir la població i garantir la continuïtat dels serveis essencials en temps de crisi.
Per avançar, el Govern espanyol hauria de considerar mesures concretes com la nacionalització del sector elèctric en l'àmbit estatal, assumint la gestió de la generació i distribució elèctrica, prioritzant la seguretat. També s'hauria de considerar la nacionalització de les telecomunicacions clau, assegurant que les xarxes mòbils i de dades estiguin sota control públic per garantir-ne l'operativitat en emergències. Un altre element fonamental és revisar la dependència estrangera, reduint la influència de capital forà en sectors estratègics.
L'apagada ha estat un recordatori que la seguretat i la sobirania no es poden delegar. Espanya ha d'assumir el control dels seus sectors estratègics i assegurar que l'electricitat i les telecomunicacions estiguin al servei del país. La pregunta no és si ens podem permetre nacionalitzar aquests sectors, sinó si ens podem permetre no fer-ho. Joaquin Castro a Periodismo alternativo.
A Europa, diversos països tenen empreses elèctriques amb participació estatal, encara que el grau de nacionalització varia. Alguns exemples inclouen França, Itàlia, Suècia i Països Baixos, on existeixen entitats estatals d'energia. Altres països com Alemanya i Portugal han privatitzat completament el seu sector elèctric.
Nada, nada, a esperar, a ver lo que dice Puchi de todo esto. Hasta ahora no ha hablado, algo nos dirá.
ResponEliminaPuchi, ¿Puigdemont o Putin? Cap dels dos diria que hi té res a veure.
ResponEliminaEn aquest país hi ha massa cordill per tancar els xoriços, com perquè es duguin a terme les coses que ja saben què haurien de fer: Desprivatitzar i reforçar les xarxes de transport energètic. Entre el xoriço i les mamarrutxades tipus "No a la MAT" no crec que trigui molt a arribar un altre desastre igual o semblant.
ResponEliminaL'incident del dilluns. té tota la fila de ser foc amic, un sabotatge, vaja.
Elimina