El debat filosòfic sobre la naturalesa humana, determinant de la teoria i la pràctica polítiques, continua dominat en la història de les idees per la contraposició entre dos pensadors separats per més d’un segle: Hobbes i Rousseau. Recordeu el batxillerat: per Hobbes, els humans són dolents per naturalesa, i per això fa falta un contracte social sota una autoritat que permeti viure en pau. Per Rousseau, som bons per naturalesa i és la influència d’una societat desigual i injusta la que ens perverteix. Per la qual cosa el contracte social hauria de restaurar la bondat original mitjançant l’educació.
La història sembla donar la raó a Hobbes, amb la seqüència de guerres atroces. Va ser precisament l’experiència de la guerra civil anglesa la que va influir les idees de Hobbes. La nostra memòria històrica, mundial, europea, espanyola, és una galeria dels horrors, de la violència dels més forts, de la perversió dels febles quan es fan forts i al seu torn practiquen la violència sobre els altres així que poden, com exemplifica de manera espantosa el genocidi palestí practicat per l’Estat sorgit dels supervivents de l’Holocaust jueu.
I en el pla individual, què ens diu la neurociència? Que la consciència es forma a partir de la identificació individual que som aquell individu, únic i benvolgudíssim perquè som nosaltres. Basat, com tota espècie, en els instints bàsics de supervivència (jo primer) i de reproducció de l’espècie (o sigui, la família, un jo projectat en el temps).
Si no hi ha límits conscients de les concessions necessàries per viure en societat en una pau relativa, allò de “qui pugui fer que faci” es converteix en norma. I quan les regles de convivència es poden transgredir per a benefici individual, es busca la manera de fer-ho (per exemple, no pagar els impostos deguts a la convivència). Només el temor de la sanció o una moralitat adquirida per educació ens deté.
Aquí tenim la base de l’anomenada corrupció, és a dir, funcionar amb altres regles per apropiar-se de més valor que no pas els ximples que compleixen les regles. En economia parlem d’“avantatge competitiu”.
Vivim en un sistema, anomenat capitalisme, que precisament es basa en el fet que la competitivitat és un mecanisme clau per a l’acumulació, individual o col·lectiva. I en política, la interessant hipòtesi formulada pel politòleg francès Jean Guéhenno fa un temps fa llum sobre l’increment de la corrupció política en les democràcies liberals, constatat per Transparency International. A saber: així que es debiliten les ideologies que valoritzen el servei públic, la recerca de la recompensa individual pels actors polítics es monetaritza. Perquè fins i tot la satisfacció del poder és efímera, per això cal aprofitar l’oportunitat per acumular al màxim possible una riquesa que proporciona l’accés als diferents tipus de consum agradable.
Això vol això dir que la política és corrupta? Sí i no. La corrupció està present d’una manera o d’una altra en totes les organitzacions de poder, polític, econòmic o cultural. I és una temptació individual permanent per als qui tenen poder. Per això fan falta regles de convivència, autoritat i justícia sancionadora. El problema sorgeix quan la justícia es corromp (funcionant al servei dels interessos i els valors dels seus sacerdots ) o l’autoritat es fa arbitrària. Tot i això, la generalització de la corrupció no és inevitable. Perquè es poden crear controls i perquè els sentiments ètics poden prevaler en els individus que exerceixen el poder, en aquella lluita entre els dimonis i els àngels que tots portem dins.
La corrupció hi és en la naturalesa humana, biològica i cultural alhora. Sorgeix de l’individualisme asocial i del col·lapse de les institucions solidàries. És el càncer de la societat. Per això cal combatre-la, fins i tot dins de cadascú. - Manuel Castells
No iría a los extremos, ni lo uno ni lo otro, a mi entender.
ResponEliminaSe trata de buscar el equilibrio. El ser humano, siempre quiere un nivel superior, pero entra dentro de lo que es natural. Vivir toda tu vida en una barraca no tiene sentido, como no tiene sentido el quedarte estancado. Ahora bien, y es aquí donde empieza la diatriba: conseguido esto ¿Cuál es el límite?, el límite de lo que queremos almacenar, porque se trata de esto, almacenar: dinero, bienes, objetos, propiedades, poder...
No se trata de conformarse, sino de saber para el humano ¿cuál es el límite?¿Hay que tener tanto dinero como para que tus cinco generaciones siguientes vivan sin trabajar?, ¿o es suficiente como para que tú y los tuyos estén en la situación simple de no preocuparse para llegar a fin de mes?
Salut
Eliminem l'ego i l'ambició, i problema resolt. Ara però, hi ha un problema, estem creant màquines més intel·ligents que nosaltres, i això és molt perillós.
EliminaVaya, hora que los corruptos es cosa de los socialistas, nos dicen que cualquiera puede ser un corrupto que va en nuestra naturaleza. Bueno, pues nada, qué le vamos hacer, pobrecitos míos, le han podido sus instintos naturales
ResponEliminaDe siempre se sabe que los corruptos están en todos los partidos, Maquiavelo o Confucio tocaron el tema a fondo, antes de que hubiera izquierda o derecha. La corrupción no es patrimonio de la derecha ni de los Borbones, es generalizada. El primer caso de la democracia, si no voy confundido, fue el del Hermano de Alfonso Guerra. O sino fue el segundo, quizás el primero fue el escándalo del "regalo" de 10 millones de marcos alemanes al sindicato UGT por parte del Gobierno de la UCD en febrero de 1978.
EliminaYa lo ves, corruptas corruptatis.
Es curioso que los debates sobre corrupción se den en determinados momentos y por intereses poco claros (o sí) cuando es una lacra constitutiva y constante de nuestras sociedades humanas. La corrupción franquista y posfranquista se fue de rositas, menos aquella que salió a relucir opor choques de poder entre falangistas y opusdeístas.
ResponElimina¿Cuánto debate ha habido sobre la corrupción en tiempos de los regímenes post dictadura, por ejemplo? Ahora toca hacer demagogia, pues vale, a tragar que los que vengan más adelante van a ser puros y castos a tenor de la claridad de sus ideas políticas y sus conductas morales, incluidas la boca sucia que muestran en el Congreso.
Si Confucio mentaba ya la corrupción y abominaba de ella, ya ves si viene de viejo. De hecho, és lógico que la corrupción se asocie a la derecha, ostentan el poder desde el pleistoceno.
ResponEliminaDacia Fuster que la derecha siempre está furiosa, y por eso tenía tanto éxito. Mientras la izquierda tiende a ser razonable y se dispersa discutiendo y fragmentándose.
Viví en Sevilla, los años finales de mi primo Felipe. Tenía gracia la cosa, los corruptos que poco antes sin un duro en el bolsillo, descubrieron las mariscadas con langosta, la fiesta con guitarrista y cantaor hasta la madruga. Copiaban a los señoritos andaluces, que tanto odiaban. Eso sí, sin puterismo, que ellos eran fieles a sus esposas.
ResponElimina.
Así fue, y así ha sido siempre, a la que se toca poder los principios éticos se desvanecen.
ResponEliminaRousseau estaba definitivamente equivocado.
ResponEliminaEl poder genera intereses económicos, y estos inevitablemente generan corrupción. Pero no solo la corrupción de cifras astronómicas y portada de informativos, hay otra corrupción de "baja intensidad" y continuada en los diferentes elementos del aparato de la administración. Agilizar expedientes, aprobar otros a sabiendas de que no son correctos, etcetera. Adjudicar empleos a conveniencia, etcetera.
Salvo por el caso de las "sobrinas" del Abalos, toda esta mierda pasa desapercibida.
Lo necesario seria tener instrumentos para poder corregir todo esto de una manera efectiva e independiente.
Pero con un Tribunal de Cuentas plagado de parásitos emparentados entre ellos, que acumula más de ocho años de retraso en sus verificaciones, y un cuerpo de interventores inerme y capado, no hay esperanza a la vista.
Saludos.
Lo mejor y lo peor está dentro del hombre desde siempre , creo q el hombre ni es bueno ni malo per se..Tiene la posibilidad de ser ambas cosas , las circunstancias ambientales , epigenéticas y al final, las decisiones propias trazan el camino de cada uno...Todos somos corruptos en potencia, los valores y la voluntad es lo q lo impide o su ausencia, lo q lo l hace posible, la falta de oportunidad hace q se nos lleve la boca llenos de autoridad moral... y sin embargo creo q es como el homicidio, nadie está libre de cometerlo, depende de q se den o no las condiciones propicias. Saber esto nos haría ser más prudentes en nuestros juicios a los demás.
ResponEliminaPara mí lo imperdonable no es el hecho de q alguien caiga en la tentación de corromperse..porque en un momento determinado todos podemos caer...Lo imperdonable, es criticar a los demás , llevar la bandera de la defensa del débil, de la anticorrupción, proclamar a los siete vientos tu honestidad y después ser tan o más corrupto q el peor de los corruptos...Lo siento, pero en este sentido la iglesia y la izquierda se llevan la palma y ha sido así a lo.largo de toda la humanidad. Un abrazo fuerte!
Amén.
EliminaClaro, la corrupción és inherente en el ser humano, simplemente se tiene que dar la ocasión, la oportunidad de corromperse, y habría que tener más en cuenta y castigar también al corruptor, que siempre acaba yéndose de rositas.
EliminaEn política hay dos tipos de corrupción, la que es en beneficio propio (más grave) y la que es para financiar al partido (menos grave).
Un abrazo!
La pregunta seria: qui jutja als jutges?, i si realment algú pot ser jutge sense ser part.
ResponEliminaSalut.