França va celebrar el 14 de juliol amb grans fastos, focs artificials, l'etapa reina del Tour i la tradicional satisfacció de la grandeur. El primer ministre, François Bayrou, es va esperar l'endemà per anunciar un sever pla anticrisi perquè l'economia francesa no acabi com la grega. Posant-se a la pitjor de les situacions, el Govern francès prepara la congelació de les pensions i del sou dels funcionaris, la fixació de nous impostos als més rics, l'eliminació de dos dies festius i la rebaixa en el pagament de medicaments, entre un gran paquet de mesures per buscar l'estalvi a les arques públiques. Bayrou va parlar directament de fallida dels comptes francesos i va declarar que França està “a l'última estació abans del precipici”.
La solemne declaració del primer ministre francès es va produir només 48 hores després de l'anunci efectuat pel president Emmanuel Macron diumenge passat de fer un esforç suplementari de 6.500 milions d'euros els propers dos anys per a despeses en defensa. El Govern francès, doncs, s'enfronta a una situació peculiar: disparar la despesa militar mentre congela salaris i pensions.
No es pot evitar fer una comparació entre la situació que viu avui França i la que viu a Espanya. Mentre l'economia espanyola segueixi com fins ara, Sánchez té unes vides extres en relació amb totes les crisis que l'afecten. Que França entri en una situació crítica tampoc no és una notícia per alegrar-se, ja que podria arrossegar en la caiguda d'altres economies europees, com l'espanyola. Però sí que és una dada que serveix per temperar el desànim general que es viu avui a Europa.
Tot i que les mesures anunciades per François Bayrou estan enfocades a França, Espanya es podria veure afectada per diversos canals:
Confiança en els mercats: Si França aconsegueix estabilitzar el deute, podria millorar la percepció de la zona euro. Però si hi ha inestabilitat política o social, podria generar incertesa financera que afecti Espanya.
Pressió fiscal europea: Espanya també ha de presentar el seu propi pla fiscal davant de Brussel·les. Tot i que Pedro Sánchez ha promès que no hi haurà retallades, es preveu un ajustament d'uns 6.000 milions d'euros el 2026.
Efectes econòmics compartits
Tipus d'interès: Si França emet més deute o perd credibilitat, els tipus d'interès a tota la zona de l'euro podrien pujar, encarint el cost de finançament per a Espanya.
Inversió i consum: Un clima d'austeritat a França pot frenar el consum i la inversió transfronterera, afectant empreses espanyoles amb presència allà.
Interdependència comercial: França és un dels socis comercials principals d'Espanya. Menys despesa pública i menys creixement a França podrien reduir la demanda de productes espanyols.
En resum, encara que Espanya no està obligada a aplicar retallades tan dràstiques com França, l'onada d'austeritat europea podria influir en les decisions pressupostàries i en l'entorn econòmic general. Veurem en els propers mesos si segueix al capdavant del Govern Pedro Sánchez. Aconseguir aprovar els Pressupostos, encara que siguin de mínims, seria una garantia que donaria seguretat i tranquil·litat, i no només a Espanya.
El plan de Bayrou
-El déficit público debe pasar del 5,8% en el 2024 al 2,8% en el 2029.
-De cada tres funcionarios que se jubilen en todo el país, solo se sustituirán dos.
-Congelación en el 2026 de las pensiones y los sueldos de los funcionarios.
-Supresión de dos días festivos.
-“Contribución de solidaridad” (impuesto) para los ciudadanos más ricos.
-Reforma de la prestación de desempleo para incentivar a trabajar.
-Tasa sobre los pequeños paquetes (mensajería) para defender los comercios de la competencia desleal.
Será el nuevo sistema. Te has dejado que los medicamentos serán prescritos por unidades y dejarán de ser las cajas de siempre con las unidades que lleven a no ser que se sea crónico.
ResponEliminaEls medicaments els tenen des de fa un temps una mica més controlats, de totes maneres que redueixin a unitats em sembla be, s'abusa molt dels medicaments els que no són crònics. Recordo que la meva sogra cap al final, sovint l'havien d'ingressar al Parc Tauli i com sovint també li canviaven la medicació, acumulava capses i capses, de manera que quan va morir vaig portar a la Farmàcia dues bosses plenes de medicaments. Aquesta és una altra, a les Farmàcies si hi tornes medicaments te'ls agafen, però per destruir-los, no com abans que els donaven als hospitals per aprofitar-los, però ara es veu que a algun iluminat se li va ocórrer que això podia ser perillós, atès algun medicament podria estar contaminat, i ja no els reparteixen.
EliminaEn fi, cosas mas raras veredes amigo Miquel.
Salut.
No está España en la misma circunstancia, porque ya nos apretaron los tornillos con Rajoy. Pero Sánchez debería ser prudente, con sus promesas a otros partidos para gobernar, ahora tiene la coartada perfecta.
ResponEliminaEl único problema que tiene Sánchez, ahora para aprobar los presupuestos, es Podemos y su rencor. De no ser por ellos, ahora lo tiene a huevo, porque a ningún partido de los que le apoyan le interesa ir a nuevas elecciones ahora, a Podemos tampoco, pero cegados por su rencor (justificado) no lo saben ver, y evidentemente tampoco saben que significa la frase, sentido de Estado.
ResponEliminaSaludos.
Una buena respuesta, si señor
EliminaRecuerdo una frase de Jabés: no es la pregunta, sino la respuesta la que incendia el edificio
EliminaS'hi acaba de sumar la baixada de Renault a la Borsa i l'abandó en la investigació del hidrògen com a combustible, d'Stellantis.
ResponEliminaAcabo de escuchar en radio que nuestro ínclito ex ministro estrella de Hacienda está implicado en asunto de corrupción y manipulación de fondos públicos.
ResponEliminaEl que fue martillo de defraudadores, inquisidor fiscal de famosos y famosillos interpretando a su manera las leyes fiscales, y que instituyó la costumbre de publicar las listas de los mayores defraudadores del reino tambien tiene los bolsillos llenos de dinero untado en mierda.
Aquí no hay nadie limpio en la esfera politica.
Saludos
El tema Montoro fa ja SET anys que cueja, el que passa és que als del PP no se'ls investiga amb la celeritat que als del PSOE.
EliminaLa investigación judicial contra el exministro de Hacienda Cristóbal Montoro comenzó en 2018, aunque permaneció bajo secreto de sumario durante siete años.
Això de l'hidrogen de Stellantis ho vaig llegir ahir, però no sé de què va, ni si és molt important o no, o l'afectació que pugui suposar a Espanya.
ResponEliminaMe refiero a Cristobal Montoro, que curiosamente tiene bastante parecido con el Golum de "El Señor de Los Anillos".
ResponEliminaJo crec que s'assembla més al Sr. Burns dels Simpson.
ResponEliminaLas medidas me suenan a parches. Y si la crisis económica es tan severa como dicen ellos no se va a arreglar con medidas tan leves (para algunos) aunque tan graves para los que menos tienen. Pero eso sí, que La Grandeur no falle.
ResponEliminaSuenan bastante a globo sonda, a ver como reacciona el personal, si con estas medidas piensan reflotar la economía Francesa, van dados.
ResponEliminaEl hidrògen, si no fos tan car i complicat de produïr, seria el més ecològic dels combustibles.
ResponEliminaTinc entès que és massa lleuger, que és molt volàtil.
ResponElimina