ÚLTIMS ESCRITS

INTENTAR SER UN MATEIX


Hi ha en la frase “ser un mateix” una aparent senzillesa, com si n'hi hagués prou d'escoltar-la per saber què fer. Però els anys ens ensenyen que darrere d’aquesta consigna s’hi amaga una empresa delicada, ambigua, i potser la més bella de l’existència. Ser un mateix no és una conquesta definitiva, ni una revelació sobtada, sinó una manera d’habitar-se. El jo no és una estàtua —ferma, marmòria— sinó una criatura que respira, dubta, es contradiu i evoluciona. Un pot passar-se mitja vida creient que ha trobat la seva veritat, i un dia descobrir que aquella veritat ja no li serveix. No per error, sinó perquè ha canviat.

A la joventut, potser un s’afanya a afirmar amb vehemència allò que és, com si hagués de defensar-se del món. Però amb el pas del temps, aquesta vehemència s’endolceix. I s’aprèn que ser un mateix no exigeix proclamar-se, sinó escoltar-se. La fidelitat a la pròpia veu es torna més íntima, més callada, però no menys profunda.

La societat, tanmateix, ens ofereix identitats com qui ven roba de temporada. Ens suggereix qui hauríem de ser, què hauríem de voler, com hauríem de sentir. I entre aquestes suggerències, un corre el risc de disfressar-se, de callar aquell murmuri interior que reclama autenticitat. Ser un mateix, aleshores, és treure’s el disfraz sense rancúnia, quedar-se amb la pell que ens escau, encara que no estigui de moda.

Luis Eduardo Aute va escriure: “Reivindico el espejismo de intentar ser uno mismo...” —una frase que reconeix la dificultat d’aquest intent, el seu caràcter a vegades il·lús, però que el celebra igualment. Perquè en aquest afany hi habita una bellesa secreta: la de viure en coherència amb la mirada, amb els somnis, amb la fragilitat que ens defineix. Joan Manuel Serrat, per la seva banda, canta: “Cal guanyar temps als somnis, cal anar més enllà de les paraules...” —com qui apressa a viure de debò abans que el temps ens robi els somnis. És una crida a no quedar-nos només en el dir, sinó en el fer; a ser com som “de soca-rel”, des de l’arrel, sense maquillatges ni poses. Com Pessoa, que deia: “Ser uno mismo es no tener otro rostro que el de uno mismo.” O com Octavio Paz, que escrivia: “Soy otro cuando soy, los actos míos son más míos si son también de todos.”—I amb això assenyalava que el jo no és només interior, sinó també teixit en allò comú, en allò compartit. O Jabés quan deia: mireu, no tinc rostre, el que exhibeixo és la cara de l'instant. O com en la frase atribuïda a Oscar Wilde: "Sigues tu mateix. Els altres llocs estan ocupats".

I així, potser ser un mateix és un art que no s’ensenya, però es practica. Una manera de caminar sense trair les pròpies petjades. Un intent —potser fallit— però honest, de mirar-se sense disfressa, de parlar sense eco, d’habitar el propi nom com s’habita una casa: amb amor, amb memòria, amb finestres obertes a allò que ha de venir. 

Comparteix:  

Comentaris

  1. Ser uno mismo, realizarse, el hombre nuevo...cuánta palabra contradictoria que viene d e lejanos tiempos y hoy suena más hueca que nunca.

    ResponElimina
  2. Ser uno mismo, conocerse uno mismo no tiene nada que ver con el hombre nuevo, quizás con el nuevo hombre el 'homo honestus'

    ResponElimina
  3. Hombre, pues sí, se ha de intentar "ser uno mismo", que no implica que no te adaptes a los tiempos. Tus orígenes ,tus enseñanzas morales y religiosas, si las tienes, que te formaron, eres tú. A mi me ha ido bien, lo reconozco. Mira ahora estoy de niñera con mi bebe, pero es mi deber, sería otro si no lo hiciera. Bueno lo hago con gusto

    ResponElimina
  4. Ejercer de abuelo se nos da mucho mejor que ejercer de padre, supongo porque disponemos de más tiempo.

    ResponElimina
  5. Y yo hago memoria de lo de Errejon...persona y personaje.

    ResponElimina
  6. Don Iñigo Errejon, el fiestero de Jodemos.

    ResponElimina
  7. Ya sabes....
    Se le presenta Dios a Satanás, después de haber creado el PSOE, y le dice:
    - A ver, Lucifer, ¿podéis crear algo más malo que esto?...
    Y Satanas, va y responde:
    -¡Podemos¡...¡Podemos!

    ResponElimina
  8. Je je: Clar, Satanás es zurdo, sap de que va la pínicula o flim.

    ResponElimina
  9. Ser uno mismo: Los gilipollas lo tienen muy fácil. Nadie discutirá que lo son.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La qüestió rau en el fet que els gilipolles no ho saben que son gilipolles, atès si ho sabessin ja no serien gilipolles.

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada