Samah Matar, palestina, sosté en braços al seu fill malnutrido Youssef. Mahmoud Issa / Reuters
La fam s'ha cobrat la vida de 59 palestins a Gaza només en el que va de 2025, va afirmar aquest dijous el Ministeri de Sanitat de l'enclavament després de registrar dues noves defuncions, un número que supera la xifra conjunta dels dos anys anteriors.
“Els hospitals de la Franja de Gaza van registrar dues noves morts per fam i desnutrició en les últimes 24 hores”, va anunciar Sanitat, que va elevar a 113 el còmput total des que Israel iniciés la seva ofensiva bèl·lica contra Gaza a l'octubre de 2023.
L'any passat, la desnutrició es va cobrar la vida de 50 palestins, mentre que quatre més van morir per aquesta causa en 2023. Dels 113 morts, 81 eren menors i 32 adults. “Hem menjat pa. Cadascun hem menjat un tros petit de pa”, explicava en un intercanvi de missatges amb EFE un gazatí en la tarda del dimecres.
“És molt difícil trobar menjar en el mercat i si la trobem, no tenim diners per a comprar-la. És molt cara”, va afegir.
Sanitat denuncia a més que la falta d'aliments i d'una dieta nutritiva entre les mares gazatíes ha disparat els naixements prematurs, que eleva a 1.556 en 2025; o els avortaments i les morts fetals, amb un total de 3.120. “A l'Hospital Nasser, en el centre de Gaza, 168 pacients ingressats a les sales de pediatria i maternitat no van poder rebre aliments els dies 20 i 21 de juliol”, va denunciar aquest dijous en un comunicat Caroline Wellman, coordinadora de projectes d'MSF en Ciutat de Gaza.
La Sanitat gazatí va registrar 28.677 casos de desnutrició entre nens des de principi d'any. “La majoria dels nens que atenen els nostres equips estan demacrats, febles i corren un alt risc de morir si no reben el tractament que necessiten urgentment”, va assegurar per la seva part en X el director de l'agència de l'ONU per als refugiats palestins (UNRWA), Philippe Lazzarini.
Els estralls de la desnutrició a Gaza van ser a més aquest estiu, que segueix a onze setmanes, del 2 de març al 18 de maig, de bloqueig total per part d'Israel a l'accés de béns bàsics a Gaza, entre ells menjar, medicines i combustible. Encara que Israel va permetre que camions amb ajuda tornessin a entrar a Gaza el 19 de maig, el número ha estat molt limitat i la seva distribució arriscada, amb més de 1.000 morts per trets de l'Exèrcit israelià prop de punts de repartiment o les rutes dels camions segons Sanitat.
“L'encreuament fronterer de Kerem Shalom no és un autoservei de McDonald's on parem i recollim el que hem demanat”. L'Exèrcit israelià culpa a les agències de l'ONU de no recollir i distribuir uns 950 camions amb ajuda que es troben ja dins de Gaza, però a la frontera. Aquests organismes, per part seva, denuncien les traves que imposa Israel per a recollir-la.
“L'encreuament fronterer de Kerem Shalom no és un autoservei de McDonald's on parem i recollim el que hem demanat”, va denunciar el portaveu de l'ONU Stephane Dujarric el dimecres.
Per a recollir l'ajuda, els camions de l'ONU necessiten nombrosos permisos de l'Exèrcit fins a arribar a Kerem Shalom, que poden allargar el procés hores. Així mateix, han d'esperar que els bombardejos i combats per les carreteres per les quals circulen es detinguin i, una vegada allí, passar el contingut del camió que espera en l'encreuament a aquell que distribuirà l'ajuda, va recordar Dujarric.
“Nosaltres, en UNRWA, tenim l'equivalent a 6.000 camions carregats de menjar i recursos mèdics a Jordània i Egipte”, va escriure en X Lazzarini.
En aquest context, l'estatunidenca Fundació Humanitària per a Gaza (GHF, en anglès) va acusar l'ONU de “apilar” ajuda en Kerem Shalom i es va oferir a repartir-la “gratis”. A tot això se suma que l'ajuda que acaba en els mercats ho fa a preus desorbitats. “Hi ha gent que compra una llauna de llet a 320 shéquel (uns 95 dòlars)”, va dir a EFE el membre de l'associació d'hospitals Al Awda, Mohammed Salha. “Necessitem que obrin les fronteres i entre l'ajuda”, va afegir.
L'Oficina de l'ONU per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris (OCHA) va assegurar el dimarts que un sac de farina costa a Gaza uns 100 dòlars.
El 21 de novembre de 2024, la Cort Penal Internacional va emetre ordres d'arrest contra el primer ministre d'Israel, Benjamín Netanyahu, i el seu exministre de Defensa Yoav Gallant, per cometre crims de guerra en la Franja de Gaza. Un d'ells és la privació “intencionada i deliberada a la població civil de Gaza d'objectes indispensables per a la seva supervivència, inclosos els aliments”. La vanguardia (agències)
No es tracta de ser reiteratiu, però per més que en parli de l'horror de Gaza, poc ho faig, la situació dels ciutadana de Gaza és insostenible, i la passivitat de la resta de països (i no només els occidentals), és vergonyosa. Una vergonya infinita, com la fam dels ciutadans de Gaza.
Más de ochomil millones de personas organizadas en 193 países reconocidos como soberanos, más dos que se consideran en un limbo extraño (Vaticano y Palestina) ponen de manifiesto la necesidad de Instituciones supranacionales que velen por los derechos humanos y la justicia. Pero las que hay, no están dotadas de la autoridad suficiente. Esto es un hecho incontestable y la raíz de los problemas.
ResponEliminaIniciando el segundo cuatro del siglo XXI vemos que el planeta se rige por la ley del más fuerte y descarado; más o menos como en el Oeste de las películas.
*cuatro no, cuarto
ResponEliminaAquests instItucions supranacionals en teoria ja hi són: OTAN, ONU y UNICEF, però son paper mullat. I a l'altre institucio suprauniversal, que és el Vaticà, tampoc és que li facin massa cas.
ResponEliminaEs justament el que dic. Pel que fa al Vaticà, ni la té ni l'hauria de tenir (autoritat).
EliminaEs que ...mira, ayer salió la Rahola hablando de que hay racismo con los judios, no dijo hebreos, lo señalo para que quede bien claro. En este momento, para mi, ya todos son judíos, profesen o no la religión de la Torá, y lo digo en tanto en cuanto no hay manifestaciones dentro de lo que es Israel contra su presidente para que se pare esta matanza.
ResponEliminaEsto es una ignominia, un holocausto, y hace borrar de la memoria todo aquello por lo que pasaron los antecesores.
Mientras, hablamos y nos tocamos el corazón y miramos al encantado de conocerse, se firmaron al menos 31 contratos (que se sepa seguro) de compra de armamento a Israel desde octubre de 2023, con un valor total de 1.041 millones de euros, incluyendo sistemas electrónicos, placas balísticas y munición, y en mayo de este año 2024, España importó el 78% del material armamentístico israelí vendido ese mes a la UE, destacando la importancia del vínculo comercial en defensa
Armas y municiones 19,79 millones, esto es un !máximo histórico¡ ; casi duplica el gasto del año anterior.
Carros y blindados 21,6 millones Incluye vehículos militares y piezas relacionadas.
No sigo con el resto, pero esto se puede encontrar facilmente si se busca en el Ministerio de Exteriores y las páginas de compra venta que se dejan ver.
Ya te digo que esto es lo que dejan ver, no sabemos de productos secretos, siempre relacionados con el armamento.
Así que no me creo nada de nadie, ni de los Trumpistas ni de los buenistas que se agitan diciendo lo malo que son los demás.
Salut
Llegia ahir que España es el país que havia comprat més material de Guerra a Israel el 2025.
ResponElimina"España fue el país de la Unión Europea que más armas y municiones importó desde Israel entre febrero y mayo de 2025, representando el 78% del total importado por la UE en ese periodo. Alemania es el segundo mayor proveedor de armamento a Israel después de Estados Unidos, y también uno de sus principales compradores"
Com dira aquell: És la política, amic, la puta política,
A mi me sorprende el lenguaje técnico usado en este artículo, oficina, ministerio, mercado. Indica organización, país, estado de Gaza. Los israelitas más más extremos deben enfadarse, porque. lo suyo es demostrar que sólo se tratan de terroristas y encubridores de ellos. Muy bien por el artículo
ResponEliminaAquí la única que se enfada es Pilar Rahola, porque no veo a diario grandes manifestaciones ni aquí ni en Israel pidiendo el fin de la guerra.
ResponEliminaSí, en Israel sí que las hay, para cabreo de su presidente,pero la situación geopolitica, con USA de gran hermano, no da publicidad
ResponEliminaSé que las hay, pero no sabemos la cantidad de gente que protesta, no hay demasiada información, esta de el país es de hace un año.
ResponEliminahttps://www.youtube.com/watch?v=qwyeo0UjiHg
El triunfo del sionismo como ideología supremacista se consolida en Gaza que será mañana una provincia más del Estado de Israel. ¿Ha siso siempre así la Historia?
ResponEliminaNo la franja, de Gaza no siempre ha sido territorio palestino. Con este historial la cosa no podía acabar bien:
ResponEliminaLa Franja de Gaza ha sido históricamente parte de la región de Palestina, pero su control ha cambiado varias veces a lo largo de los siglos:
Época antigua y otomana - Gaza tiene una historia milenaria como ciudad portuaria estratégica en el Mediterráneo oriental. Desde el siglo XVI hasta principios del XX, fue parte del Imperio Otomano, dentro del distrito de Jerusalén.
Mandato británico (1920–1948) - Tras la Primera Guerra Mundial, Gaza pasó a formar parte del Mandato Británico de Palestina, administrado por el Reino Unido.
Administración egipcia (1948–1967) - Después de la creación del Estado de Israel en 1948 y la guerra árabe-israelí, Gaza quedó bajo administración militar egipcia. Durante esta etapa, se convirtió en refugio para cientos de miles de palestinos desplazados por la Nakba.
Ocupación israelí (1967–2005) - En la Guerra de los Seis Días (1967), Israel ocupó Gaza junto con Cisjordania y Jerusalén Este. Aunque Israel se retiró unilateralmente en 2005, mantiene control sobre fronteras, espacio aéreo y marítimo.
Gobierno palestino y Hamás (desde 2007) - Gaza es considerada parte del Estado de Palestina, junto con Cisjordania. Desde 2007, está gobernada de facto por Hamás, tras una guerra interna con Fatah.
Aunque Gaza ha sido parte de la región histórica de Palestina, no siempre ha estado bajo control palestino. Su estatus ha sido moldeado por imperios, colonización, guerras y acuerdos internacionales. Hoy, es reconocida como territorio palestino ocupado por gran parte de la comunidad internacional.
Y a todo eso, nosotros de jóvenes admirando a Moshe Dayan y su parche, convencidos que era de los buenos,. de los nuestros.