ÚLTIMS ESCRITS

RODALIES PERJUDICA LA SALUD MENTAL DELS PASSATGERS


Té conseqüències psicològiques per a la salut mental dels passatgers el caos ferroviari a la xarxa de trens regionals i de Rodalies, especialment profund al sud de Catalunya per la deixadesa en el servei i el manteniment de la infraestructura, aguditzat amb les obres del corredor del Mediterrani a l'últim any. Un estudi pioner del departament de Psicologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ara avala amb dades i informacions concretes la percepció dels soferts passatgers i les queixes reiterades dels plataformes d'usuaris.
Els que freqüenten més els trens més símptomes d'ansietat, depressió i malestar físic tenen si es compara amb els valors de referència de la població en general. “No saber si arribaràs a la feina, si podràs fer un examen o arribaràs al metge per rebre un tractament genera una incertesa que òbviament té conseqüències”, destaca Sergi Martín-Arbós, investigador del Departament de Psicologia de la URV, que ha liderat el projecte.

"No ens sorprèn, confirma el que fa molt de temps que denunciem. Les nostres queixes ara són un diagnòstic, no som uns histèrics, som víctimes d'un maltractament diari, vivim amb angoixa, ansietat i depressió. No és un patiment només dels usuaris, també de la nostra gent: família, parella o amics", destaca Ana Gómez, portaveu de la Plata.

Els resultats obtinguts a l'estudi psicològic "no fan cap diagnòstic clínic", adverteixen des de la URV, "però apunten que els valors d'aquests indicadors són significativament més alts en les persones que fan servir el tren, especialment les que ho fan sovint". Uns nivells superiors als de referència de la població en analitzar l'ansietat, la depressió, l'hostilitat i les somatitzacions: malestars físics com mals de cap o digestions pesades associades a l'estrès.

Els investigadors han detectat que hi ha una part dels usuaris, farts, els més habituals i els que tenen més dependència amb el tren, que s'han vist obligats a introduir canvis en la seva manera de viure. "Hi ha persones que han canviat de domicili, de feina o d'estudis. Quan veus que és una situació que s'allarga en el temps i que sembla que no té una solució clara és lògic començar a buscar altres alternatives", constata Martín-Arbós (URV). Van ser els usuaris dels trens regionals del sud els qui van tenir la iniciativa, la voluntat de posar ciència i dades al patiment dels passatgers. El departament de Psicologia de la URV va rebre l'encàrrec i se'l va fer seu a la primavera, com va avançar Esteve Giralt a La Vanguardia, i els resultats són concloents i alarmants.

Un poderós aval científic que els retards continuats, l'escassa fiabilitat dels horaris i els serveis, o les pèssimes condicions en què sovint es viatja en regionals i rodalies, dempeus o mal asseguts, en temperatures elevades, generen un enorme desgast en el benestar emocional.

La Plataforma Dignitat a les Vies confia a poder situar d'una vegada els usuaris al centre del debat per accelerar les inversions i aturar el caos ferroviari. Una raó de pes per pressionar les administracions. L'estudi de la URV continua obert, amb l'equip d'investigadors, analitzant més en profunditat els resultats de les enquestes realitzades a 700 usuaris, en una mostra diversa quant a l'edat i el gènere, l'orientació sexual, la situació laboral o el nivell d'estudis.

L'equip del departament de Psicologia vol estudiar ara diferències segons el gènere, la situació familiar i altres variables personals perquè se sospita que la salut mental empitjora a una dependència més gran amb el tren, quan amb prou feines hi ha opció de buscar alternatives (el cotxe o la línia d'alta velocitat) ni de canviar d'ocupació o lloc de residència. Un dels objectius és ampliar la mostra. El qüestionari continua obert a la xarxa. Una vegada més els estudis serveixen sovint per confirmar què és un clam de la ciutadania, i que en el cas de Rodalies no ajuda gens al rendiment laboral dels seus soferts viatgers.

En el mentrestant, hauríem d'anar jubilant aquell vell anunci de Renfe "Papá ven en tren", potser cambiar el text "Papá ven cuando puedas en el tren"
Comparteix:  

Comentaris

  1. Hombre, yo que no tengo horario laboral pero necesito saber si el tren va a pasar puntualmente y ya le he cogido manía.
    La última fue el jueves: El Prat a Clot el tren de las 9:16...Un compañero de hace muchos años , de primero en Teología que no se encuentra muy fino porque el hombre es mayor y está cascado. Quedamos a las 10:15 en Clot..pues el tren que debía pasar por el Prat todavía se le espera. y se solapó con otro por problemas en no se que de Garraf.
    Le llamé y hemos pospuesto la cita para el miercoles entrante.
    Esto es una mierda. Tal como suena y por mi, intento no cogerlo porque me fastidia siempre y la gente está hasta las narices.

    ResponElimina
  2. T'has de comprar un patinet elèctric o una bici elèctrica. Rodalies és un desastre, en canvi, els FGC Terrassa, Sabadell, Barcelona, funcionen com un rellotge, ¡ah! i RENFE també

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quan fas aquest tipus de comentaris, de vegades em pregunto si saps realment que hi ha món més enllà de Sabadell, Terrasa i Barcelona. I per descomptat, em pregunto quantes vegades agafes el tren.
      Jo ho faig una mitjana de 3, 4 vegades per setmana, moltes vegades per simple lleure a la ciutat. Però el que et puc aportar, és que si, per contra, es tracta d'anar al metge o qualsevol altra cosa subjecta a horari, em puc arribar a avançar i agafar el tren tres o quatre hores abans perquè la fiabilitat és nul·la.

      Elimina
  3. Prou vegades per saber que aquesta línia dels FGC funciona com un rellotge, la meva neta l'agafa cada dia des de fa 1 any i no ha tingut cap problema; ho sento, però és així en el meu món, en l'altre ja ho sé que no funciona. Prou que ho he explicat manta vegades, i tu també, però en el meu món funciona.

    ResponElimina
    Respostes
    1. D'acord i disculpa. És que m'havia semblat entendre que estàvem comentant sobre el problema a tota Catalunya.

      Elimina
    2. Es que el problema es nomes a una part de Catalunya, i on mes afecta es vilafranca i Tarragona

      Elimina
  4. Aprecio mucho estas informaciones que nos trasladas pero no tengo especial opinión; me limito a escucharos a todos para estar mejor enterado.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Lo de Rodalíes, en el día a día de los sufridos usuarios, es un problema muy serio, sobre todo los del área metropolitana de Barcelona.

      Elimina
  5. Un problema mental, no sé, pero que te tienes que buscar la vida, por supuesto. Coche, moto, autobús, hasta que se arregle, posible, pero complicado. Basta ver el tramo de vía, que va desde Vilanova a Sitges, por el Garraf

    ResponElimina
  6. A ver si con el traspaso se soluciona el problema, entre eso y cuando acaben las obras del corredor mediterráneo, parece que hay alguna catenaria que es del año del catapún.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada