Durant un parell de segles o una mica més (que tampoc és tant de temps) només hi ha hagut dos tipus d’homínids a la societat occidental, els que creien en la Bíblia i els que no. Però a finals del segle XX i començaments del XXI ha sorgit una tercera via dintre dels homínids ... els qui estan connectats a la xarxa i els que no, i dins d'aquesta xarxa, hi ha la biblia del segle XXI: "la Wikipedia".
Però clar, la xarxa és també un terreny abonat per escampar fal·làcies o manipular informació al gust. Farem una prova si voleu, de com un es pot inventar un personatge, crear doncs una falsa identitat i adornar-la, dotar-la d'un cert passat i fer que sembli autèntic, totalment versemblant. No és res de nou, Quim Monzó ja és va inventar fa anys un fals escriptor maleït iugoslau crec que era i uns quants ho varen donar per bo, i també un periodista britànic va crear un pintor abstracte maleït fins el punt que es va veure obligat a pintar ell mateix uns quants quadres que varen impressionar als entessos, fins que en agafar volada i cotització erl periodista va explicar que es tractava d'un muntatge.

La història d'Amina Arraff, la blogaire siriana defensora dels drets dels gais pretesament detinguda pel règim de Baixar al-Assad, ha estat una falsificació. Els principals mitjans de comunicació internacionals van publicar entrevistes amb la suposada activista i van fer-se ressò de la seva detenció per les informacions publicades al blog A Girl Gay in Damascus. Ahir, Tom MacMaster, un nord-americà que estudia a Escòcia, va penjar un post al blog discupant-se per haver-se inventat el personatge. O avui s'ha sabut que Bill Graber, de 58 anys i constructor retirat d'Ohio, ha reconegut ser l'editor del blog Lez Get Real, en funcionament i molt actiu des del 2008. Graber es feia passar per una tal Paula Brooks.
La identitat del blogaire es va començar a posar en qüestió dissabte passat, coincidint amb la polèmica generada pel blog sirià. Liz Henry, una activista feminista que escriu a BlogHer.com, va questionar la vinculació entre els dos blogs. Abans de començar el blog A Girl Gay in Damascus el febrer, Tom MacMaster va escriure en diverses ocasions a Lez Get Real fent-se passar per Amina Abdullah Araf al Omari.  O el cas de Miquel Roca que en un article d'opinió a La Vanguardia, denuncia "les mentides" que s'han fet circular sobre el seu estat de salut i explica que en aquest cas "via Twitter, segons fonts sindicals de l'hospital de la Vall d'Hebron, el dia 25 d'abril pel que sembla es va tancar un quiròfan especialment per a ell, per instal·lar-li un by-pass. La notícia denunciava que aquell dia era festiu -dilluns de Pasqua- i que en plena època de retallades se li donava un tracte especial, i tot perquè és veu varen col·locar un by-pass a un senyor que es deia Miquel Roca (No sé si i Junyent) però no en dia festiu".

Inventar-se un personatge fictici i recrear-lo en un blog es relativament fàcil, fer circular una noticia falsa que sembli versemblant, també ho és, i aqui és on voldria resaltar la tasca de la Wikipedia, Ni Amina Araff ni Paula Brooks surten a la Wiquipedia, atès no és tan fàcil inventar-se tota una falsa biografia a la Wiki, encara que suposo és questió de temps, ganes i habilitat per fer-ho. Miquel Roca i Junyent si, peró no la seva suposada operació de col·locació de by-pass. Dintre de tot doncs, la Wiquipedia és fiable, - deixem-ho en bastant fiable -, però res millor que seguir la vella norma periodística avui tan en desús de confirmar les fonts i la veracitat d'una noticia abans de publicar-la, però em temo que aixó es passat o ciencia ficció a dia d'avui. Només cal veure com ha obert la portada de paper avui El Periódico amb la noticia en primera plana de la nacionalització immediata de Unnim, Catalunya Caixa, la Cam i Caixa Galicia, lo qual noticia a banda de desinformar és falsa, i haurien de saber-ho, atès en el pitjor dels casos aquesta nacionalització no es produiría fins al 2013, i aixó fins i tot ho sap la Ministrilla Elena Salgado que va aprendre economía en un parell de capvespres amb el mateix professor sevillà que José Luis Rodriguez. Per cert, que aquesta noticia que al Periódico de paper era portada, a l'edició digital aquesta tarda apareix en un breu a la secció d'economía, i s'ha de buscar.