El Parlament ha aprovat el pacte fiscal per àmplia majoria, dit també Concert econòmic, i no se perquè aquest inùtil paripè de CIu, m'ha portat a una molt bona obra de Teatre 'El Concierto de San Ovidio' d'Antonio Buero Vallejo. No em feu cas si no hi veieu relació, em queden tres dies per anar-me'n de vacances.
"SINOPSI - Desenvolupada en un hospici del París de 1771 L'Hospital dels Quinze Veintes, Valindín un negociant aconsegueix que la monja que regenta la institució permeti que, a canvi de 200 lliures, sis captaires cecs que s'hi acullen puguin tocar instruments musicals en la imminent festa de Sant Ovidi. Al contrari del que els pobres cecs es pensen, Valindin no és el seu salvador, sinó un cantamanyanes que l'únic que busca és aprofitar-se de la seva condició de cecs per ridiculitzar-los i treure'n benefici econòmic de la situació. Al final, Valindín proposa als cecs tocar en una altra fira, però, ells es neguen. Adriana se'n va al llit amb Donato només per satisfer-lo i David mata Valindín."
Molta simbologia hi veus. Per cert, una obra excel·lent, encara en recordo l'Estudio 1, poc abans de casar-me, amb Rodero i Bódalo, immensos, em va marcar. De fet els cecs de Buero sempre són 'simbòlics'.
ResponEliminaRecordo perfectament l'obra, en blanc i negre a TV1 i les magistrals interpretacions de Rodero i Bòdalo.
ResponEliminaque bó el Buero Vallejo ¡¡¡ penso ha sigut un escriptor sense cap mena de sort en aquesta Espanya...
ResponEliminaMiquel, jo crec que deunidó la sort que va tenir, que algú condemnat a mort després de la guerra arribés a ser un autor de culte sense 'passar-se a res' i amb una gran dignitat té molt de mèrit, durant anys el seu teatre va ser molt valorat i representat, i també premiat, certament en els darrers anys va restar una mica oblidat a causa dels canvis en els gustos vigents però crec que en qualsevol moment pot ressorgir.
ResponEliminaAnava jo a l'institut cap a mitjans dels seixanta i els profes una mica entenimentats ja ens deien que era el millor i que anéssim a veure les seves obres. Per la tele també n'havien donat moltes.
ResponEliminaA TVE en temps del Paco feien molt bomn teatre. He tret la llista de la wiki, pero deu n'hi do: : Pedro Calderón de la Barca, Tirso de Molina, Félix Lope de Vega, Benito Pérez Galdós, José Zorrilla, Miguel Mihura, Carlos Arniches, Alfonso Paso, Víctor Ruiz Iriarte, Alejandro Casona, Enrique Jardiel Poncela, Hermanos Álvarez Quintero, Carlos Llopis, Jacinto Benavente, Antonio Buero Vallejo.
ResponEliminaAutores no españoles: William Shakespeare, J.B. Priestley, Luigi Pirandello, Oscar Wilde, Antón Chéjov, Arthur Miller, Henrik Ibsen, Molière, George Bernard Shaw.
Sí, encara em sembla mentida que malgrat els temps que corrien veièssim aquells programes. Una vegada vaig escoltar el mateix Buero parlant de la censura i deia que els bons escriptors sabien crear en circumstàncies dolentes, de vegades més fins i tot que quan totes els ponien, ell ho sabia molt bé.
ResponElimina