El cas, o suposat cas de l’empresari català entrevistat pel Herald Tribune durant la mani de l’11 de setembre, l’he publicat a Collonades, però he estat pensant que valdría la pena posar-lo tambè aquí. Demostra amb quina lleugeresa es donen les informacions per part dels mitjans sense contrastar cap dada.
"Perquè després diguin que els diners i els empresaris són covards: mentre es disposava a participar en la manifestació independentista de l'11 de setembre, el chief executive de Palex Medical SA, Xavier Carbonell, va declarar a Herald Tribune, que encara que la independència de Catalunya té seus riscos a curt termini, el més important és defensar i respectar "el dret d'un poble a l'autogovern ia administrar els seus recursos i els seus diners".
Pel context s'entén que els riscos a curt termini fan referència a la viabilitat de la seva empresa. Palex Medical S.A. es dedica a la venda de materials hospitalaris, des de Barcelona i província. Segons Herald Tribune, factura 150 milions d'euros, dels quals 120 es realitzen a Espanya, però fora de Catalunya.
Arriscant el futur de l'empresa
Mai vaig imaginar a un empresari que subordines el futur de la seva empresa a la seva participació en el debat públic. Tan grans fanfarronades són pròpies de polítics, el futur personal i patrimonial no depèn de clients, de vendes, d'empleats; tampoc estranya veure des d'institucions tipus Cambra de Comerç, Circula d'Empresaris o Cercle d'Economia, la manca de risc és similar a la dels polítics, perquè en el fons pertanyen a la mateixa superestructura. Un empresari singular-i molt menys, en propietari d'una empresa-mai s'arriscaria la xifra de negocis per opinar sobre qüestions polítiques polèmiques.
Però contra el que un servidor imaginava, aquí estava Xavier Carbonell, amb un parell: assegurant a la primera pàgina de Herald Tribune que l'autogovern està per sobre dels contractes de Palex Medical SA amb els hospitals espanyols. Practicant el periodisme de base de dades i amb l'afany d'entendre qui era el conseller delegat que posava alegrement en risc el futur de la seva empresa, o l'empresa dels seus ocupadors, investigar en la pàgina web de la companyia i en eInforma. Resultat desconcertant: resulta que ni Palex Medical SA factura 150 milions d'euros (que més voldria), ni el Sr Xavier Carbonell és el seva chief executive. De fet, ni tan sols apareix citat.
Independència o compte de resultats
Dos errors - dues mentides?-A la primera pàgina del que tinc pel segon millor diari del món, que sens dubte transmeten a una audiència global una realitat falsa: els empresaris catalans prefereixen la independència sobre qualsevol altra cosa. Siguem sensats: els empresaris catalans, com els bascos, valencians i madrilenys estan al que estan: el compte de resultats. Què tots s'imaginen un escenari millor, amb menys impostos, més seguretat jurídica, millors condicions creditícies? Sens dubte. Però cap està disposat, llevat que vegin immediates avantatges econòmics, que no és el cas, a sacrificar la seva empresa ni per la unitat de la Pàtria, ni pel federalisme fiscal. Senzillament, no és el seu paper en la societat.
Xavier Carbonell, si és que existeix, ni és empresari ni sap de què va la beina. Encara que digui Herald Tribune.-JOSE MARÍA GARCÍA-HOZ -- LAINFORMACION.COM"
Yo me dedico a vender camiones, me importa tres quien me les compre. La economía se mueve por intereses mutuos, (o debiera, por lo menos) y de economía sabe más un ama de casa que muchos imbéciles con titulo, que hacen previsiones según se levantan de la cama y que con rectificarlas a posteriori vale...
ResponElimina¿Cuantas empresas de España se han ido a Maruecos, a Eslovenia a China?
y también y no menos importante, ¿cuantos compramos con criterio de dejar el euro en el país?. yo por lo menos lo intento, otros ni eso y se venden por dos céntimos.
Habra empresarios responsables cuando los clientes también lo sean...
Imagino que estaras compungido por perder "la esperanza"...
que fort!.
ResponEliminaConeixo molts pocs empresaris que exportin, però si que existeixen. Ara, crec que els importa un bledo la independència.
osties...perdón...ostias ¡¡¡
ResponEliminaAris, més del cincuanta per cent del que es produeix a Catalunya va a l'exportació. Però l'escrit no va d'aixó, sinó de com no comproben els diaris les informacions que donen.
ResponElimina