En un gest inusual en Rajoy, fa quinze dies va fer un tímid intent d'autocrítica sobre la seva maldestre gestió del conflicte català. 'Hauré d'explicar millor que fins... ara les meves raons i els meus arguments', va dir el president des d'Austràlia a l'anunciar una pròxima visita a Catalunya que ja s'ha produït o no. Perquè Rajoy no va venir la setmana pasada exactament a Catalunya a parlar i explicar-se amb els catalans: el vaig estar esperant a casa i no es va presentar, en puc donar fe, car si sortia deixava al pare de vguàrdia per si de cas.
Mariano va venir a Catalunya a parlar amb i per els seus, o el que en queda del PPc a l'hora de rebre vots a les properes eleccions. Els arguments que empra l'objecte inane president del Govern Espanyol són els mateixos de fa dos anys, quan va menysprear per passatger l'esclat independentista (el souflé en deia), no són suficients per afrontar una crisi territorial que per ara no ha sabut ni volgut calmar. Deixant a un costat els retrets a Artur Mas, el míting va estar mancat d'una extraordinària absència d'empatia amb els anhels de multitud de catalans: els dos milions llargs que, independentistes o no, van votar el 9-N, però també els que no per recelar d'aquella cita renuncien a pronunciar-se sobre el futur de Catalunya en una consulta vinculant.

Creuen ells que enviant un allau de visites ministerials a la colònia ja tenen el tema ressolt, diuen quatre paraules boniques, fotesses variades i tornen a la Villa i corte tan cofois com han vingut i sense entendre res.

Si el que va exposar el president en la seva estada de la setmana passada és tot el que pot oferir, l'independentisme pot estar d'enhorabona. Podria ser que Rajoy fos un infiltrat del sobiranisme, sinó no s'enten la seva habilitat per atiar a l'alça el moviment sobiranista amb el seu absurd comportament. Aquesta visita de la setmana passada em recorda un vell i surrealista acudit d'Eugenio:

Un home truca a la porta d'una casa:

Toc, toc - ¡Buenas! (Rajoy)

- no estoy  - contesten des de dins - (Mas)

¡Uy! pues menos mal que no he venido - diu el de fora. (Rajoy)

I s'en va. (Rajoy)
Ho deia Groucho: creguin-me és realment un idiota. No ha entès res de Catalunya, lo qual no deixa de ser molt preocupant en un alt dirigent com el President del Govern Espanyol, entestat com fa de vell Espanya en despreciar quan ignora. Rajoy és la visita que no ha vingut.