BLOC D'EN FRANCESC PUIGCARBÓ
BLOC D'ACTUALITAT
Home » » ELS MORTS DE KENIA

ELS MORTS DE KENIA

- Francesc Puigcarbó - diumenge, 5 d’abril de 2015 - 5.4.15


Els grans mitjans de comunicació europeus van oferir una intensa cobertura de l'atemptat a la redacció de 'Charlie Hebdo' i més recentment el sinistre de l'avió de Germanwings. Però en canvi l'assassinat de 148 estudiants a Kenya no va cridar tanta l'atenció dels periodistes.
L'atac contra els estudiants de la Universitat de Garissa ha estremit Kenya, on els mitjans destaquen que ha estat la pitjor atrocitat terrorista comesa al país des de l'atemptat de 1998 contra l'ambaixada dels EUA a Nairobi. No obstant això, segons el diari 'El País', la cobertura per part dels mitjans europeus de la tragèdia a la universitat kenyana va ser menor que la del sinistre de l'avió alemany, de la que van informar i encara ho segueixen fent fins a la sacietat.

La preferència per donar cobertura a unes víctimes davant d'altres es regeix per la 'jerarquia de la mort' descrita a 'The Guardian'. Aquest sistema consisteix en dos índexs: el de la proximitat i el de la qualitat de la informació. El factor de la proximitat suposa que ens interessa més el que passa al nostre país i en països propers. El segon índex fa referència a la presència o absència de mitjans i recursos necessaris per a transmetre informació. I hi ha un tercer índex: eren negres i van ser assassinats en un lloc del tercer món, on moltíssims europeus ni saben que hi ha universitats ni sabrien situar Kenya en un mapa d'Àfrica. 148 estudiants assassinats són molt pocs a Kenya perquè els mitjans de comunicació europeus donin importància a la notícia, haurien d'haver estat com a mínim uns mil, potser llavors si li haurien donat el tractament que es mereix la notícia; però això és demanar la lluna en un cove. 
Els morts no s'expliquen o no compten si es produeixen en segons quins països .


SHARE

- Francesc Puigcarbó

1 Comentaris :

  1. Los hay de primera aunque sean low cost, y los hay de low cost aunque sean de primera.

    ResponElimina