Hi ha casos, actuacions del Govern que et fan rumiar i dubtar no ja de la seva eficiencia, sinó de la seva equitat, deu ser alló que es diu que la primera obligació de l'Estat com la de la religió, és: fotre l'home. Vegeu si no el cas del tortosí Josep Aixarch.

Des que l’1 d’octubre del 2009 va entrar en vigor la taxa per salvaments al medi natural, la Generalitat només ha fet gestions per cobrar en cinc casos, un dels quals va tindre lloc a Tortosa. Josep Aixarch va haver de pagar 366,34 euros, perquè, segons la multa que va rebre, hauria activat el dispositiu de rescat del 112 "sense que hi hagués motius objectius per fer-ho". La seva versió, però, contrasta amb la recollida a l'informe dels Bombers que van acudir al rescat, expliquen a nacio digital. 

Els fets es remunten al 12 de novembre passat. La filla d’Aixarch passejava per la vora del canal de l’esquerra de l'Ebre quan es va adonar que un senglar hi havia caigut i no podia sortir de l’aigua. Ràpidament va trucar al seu pare i al 112 per alertar de la situació. "Tenim una sèrie de valors i per a nosaltres tota cosa que batega té vida i mereix un respecte", exposa Aixarch. Preocupat per la seguretat de la seva filla, que volia ajudar l’animal, va trucar la policia local i als Bombres. "Els Bombers em van dir que allò era competència dels Forestals i els vaig trucar, però eren les 10 de la nit i no em va respondre ningú”. 

"Vaig acudir a ajudar la meva filla i vam tornar per localitzar el porc abans d’arribar a la comporta de Campredó. Anava passant el temps i allà no arribava ningú. Vam poder lligar l’animal amb cordes, eren gairebé les 12 de la nit. El més complicat era treure l’animal. Pensàvem que podríem prendre mal i no només això, sinó que volent-lo ajudar encara li podríem haver fet més mal. L’animal es rebotava molt”, exposa Aixarch.

Pare i filla van seguir trucant els Bombers, però, segons expliquen no els feien cas. "Sabien des de feia dues hores que estàvem intentant treure l’animal del canal. Vam dir-nos que no era just. Nosaltres paguem els nostres impostos".

Davant la desesperació, Aixarch va dir a la filla: “Digues que el teu pare ha caigut al canal”. I així ho va fer. “En dir això no van tardar gens en arribar, però quan van ser-hi de seguida van veure que havia estat una enredada i el primer que van fer va ser trucar al 112 per informar que es tractava d'una falsa alarma”. “Quatre bombers ens van ajudar a treure el senglar del canal. El vam subjectar, vam treure-li les cordes i va marxar corrent”, explica. A més, Aixarach assenyala que va ser el mateix cos de Bombers "qui va mobilitzar el 112".

La policia local li va demanar la documentació i al cap d’uns dies els Aixarch van rebre la denúncia a casa. Indignat, va intentar parlar diversos cops amb el funcionari sotasignat de la multa per explicar-li els fets. "Em van dir que em trucarien i encara els espero", lamenta. "Vaig pagar emprenyadíssim, però recórrer suposava pagar l’advocat i vaig deixar-ho estar”.

El que més greu li sap de tot plegat "és haver quedat com un mentider de cara als mitjans”. "Em fa enfadar que per la tortuga babau s'anunci per TV3 que cal trucar al 112. Per una tortuga babau sí, i per un senglar, no?". "Tindré molts de defectes, però tinc molta sensibilitat envers la gent i els animals i continuaré ajudant a tothom. Ara si he de tornar a avisar al 112... això no em tornarà a passar mai més”,explica Aixarch.

Aixarch ha estat multat amb 366 euros, per salvar un animal de quatre potes, un senglar d'aquells que es varen repoblar fa anys per què els serveis d'intel·ligencia medi ambientals de la Generalitat deien estaven en perill d'extinció, però ja és veu que els serveis d'emergències nomès acudeixen al rescat dels animals de dues potes o la tortuga babau. Burocracia institucionalitzada, pasant-se la pilota els un als altres i l'ase dels cops sempre el mateix, per això quan veig un vehicle de l'ajuntament que duu escrit 'al servei del ciutadà' no puc evitar un somriure de desencis i penso que millor no haver patir aquest servei, segur que em costaria diners.