Cada cop hi ha més imbècils? és pregunta Neus Tomàs a 'el diario.es'. Una teoria intenta demostrar que sí. El periodista Pino Aprile publica un provocatiu assaig en què teoritza sobre l'ocàs de la intel·ligència i conclou que l'estupidesa guanya terreny i que això no ha de ser dolent per a l'espècie humana.
És difícil que un llibre que es titula 'Nou elogi de l'imbècil' (Gatopardo) no cridi l'atenció. Si a més aspira a ser un tractat en què es teoritza que aquest és un món on avança la idiotesa en detriment de la intel·ligència, és gairebé impossible no sucumbir a la temptació de llegir-lo. L'autor és Pino Aprile (Bari, 1950), un periodista que en una primera entrega, 'Elogi de l'imbècil' (Temas De Hoy, 2004), ja va començar a investigar sobre l'estupidesa.
Ara torna a la càrrega amb assaig provocatiu i probablement en algunes de les asseveracions no sobrats de rigor. Tampoc no sembla que sigui el que persegueix. Només el fet de preguntar-se, preguntar-nos, si cada cop hi ha més imbècils és un bon punt de partida, més enllà de si es comparteix o no la tesi de l'autor. Aprile defensa que cada cop hi ha més estúpids i que hi ha diferents causes que ho explicarien. La primera és física: el volum cranial. Pot semblar una demostració de caminar de casa, però perquè s'entengui ràpid, en síntesi seria que la mida del cervell importa i el que es pot constatar és que amb el temps s'ha anat reduint.
"En l'home modern, cada quilo (de pes corporal, ossos, músculs i altres) equival a uns vint grams de cervell, si arriba. Aquesta proporció ja es va assolir fa entre dos milions i un milió i mig d'anys amb el nen de Taung, exemplar de l'espècie Australopithecus africankis: una cria sis-cents grams de cervell”, descriu en un dels capítols.
A partir d'aquesta dada i altres de similars defensa que, a jutjar per la mida del cervell, la nostra espècie ha fet tres passos endavant i un enrere en el camí de la intel·ligència. "A costa, com sempre del millor: l´home de Neandertal, l´obra fallida de la nostra espècie", conclou. La referència al neandertal es justifica perquè tenia molta matèria grisa i, segons Aprile, ni abans ni després n'hi ha hagut un altre tan ben dotat pel que fa a cervell.
Arguments com aquest i altres són rebatuts a través de breus cartes per un filòsof austríac amic del Premi Nobel Konrad Lorenz (mort el 1989), a qui el periodista italià va esbossar la seva teoria sobre la proliferació d'imbècils al món. Per exemple, el filòsof considera que els dots intel·lectuals no tenen a veure amb la mida del cervell sinó amb allò que fem amb ell.
Un altre exemple. L'autor argumenta que l'únic valor de l'espècie humana és la supervivència, més enllà de com sobreviu i això el porta a considerar que en la nostra evolució preval el pitjor perquè és el més útil. Per contra, el professor replica que és ben al contrari i que la intel·ligència és un dels factors que ens han ajudat a subsistir. En allò que tots dos coincideixen és que l'evolució avança “a l'atzar i sense cap pla”.
Aprile va arribant a diferents conclusions com les que ja s'han apuntat i d'altres com que la intel·ligència el que fa és expandir l'estupidesa. Recorrent a un principi aristotèlic, que som animals socials i ens agrada viure en comunitat, el periodista apunta que en realitat aquesta vida en comú ens torna “tontos”. La seva tesi és que quan un de nosaltres és especialment brillant el que fa és posar el talent al servei de la resta, de manera que la comunitat s'empobreix intel·lectualment. Ens limitem a imitar-ho o aprofitar-nos de les idees. El professor li replica que a la intel·ligència humana mai no li faltaran motius per exercitar-se i, per tant, sempre hi ha motius per activar-la. Aprile ha desmuntat amb el seu llibre l'efecte Flynn, que ja venia tocat des de 1975.
Que al món hi ha molts imbècils sembla poc refutable. Si cada vegada són més és difícil de calcular. I si necessitem molta intel·ligència o cap per sobreviure és debatible, tal com es comprova en aquest llibre on, a més, es conclou que l'estupidesa és necessària perquè funcionem com a societat. Sona a trist consol. El drama és que qui confia en els imbècils acaba comportant-se com un imbècil (Paul Auster).
El drama és que qui confia en els imbècils acaba comportant-se com un imbècil (Paul Auster)., un hecho incuestionable.
ResponEliminaSalut
Entre imbècils i estúpids, no tenim cap possibilitat d'escapolir-nos de l'escomesa. Salut
ResponEliminahttps://blocfpr.blogspot.com/2013/05/el-poder-de-lestupidessa.html
Hay momentos en los que reconozco, me he comportado como un imbécil, lo bueno es saber que lo eres cuando pasas esa fase, ese momento. Tiene cura, desde luego, sólo hay que pararse y pensar en el porqué de esta actitud (afortunadamente momentánea), y si hay remedio y se puede solucionar.
EliminaTodo se soluciona con diálogo y sabiendo humillarse si es preciso. Humillarse no es humillante y forma parte del manual de quien quiere dejar de ser imbecil.
tengas buen día ahh, y me acabo de enterar (ayer me fui a la cama a las 21´30, estaba muy cansado de la caminata del día) y hoy, en el 24H he visto que habeís sido campeones.
salut...i pesetes ¡
Puede que sea cierto que cada vez hay más imbéciles; solo hay que ver las colas que se forman a la hora de ir a votar. Ahora bien; el artículo me parece, también, bastante idiota, sobre todo cuando afirma que la vida en común nos vuelve tontos. Hay que estar muy descolocado para creer semejante barbaridad. Desde la neurología hasta la sociología, pasando por la psicología afirman precisamente lo contrario.
ResponEliminaLa vida en comunitat ens condiciona, de fet depèn del que penja.
EliminaI no ens oblidem de Cipolla: https://blocfpr.blogspot.com/2018/01/allegro-ma-non-troppo.html
EliminaNomés des de la ignorància es pot opinar de tot i de tots, per tant, tots som ignorants. Només ens salva el fet de ser-ne conscients. Aplica-ho a la imbecil·litat i l'estupidesa.
ResponEliminaSense oblidar-nos de l'axioma de Cole: «La quantitat d'intel·ligència al planeta és un valor constant, mentre que la població creix constantment».
Salut.
«La quantitat d'intel·ligència al planeta és un valor constant, mentre que la població creix constantment».
EliminaAixò, em sembla una altra barbaritat més. Sembla voler donar a entendre que la quantitat d'intel·ligència individual seria el resultat de dividir una hipotètica quantitat total (sense explicar d'on surt aquest valor fals suposadament constant) pel nombre d'habitants. Com si la intel·ligència fos, no sé... l'aire respirable en un recinte tancat. No se m'acut una ximpleria més gran.
Ricard, un axioma és una proposició tan clara i evident que s'admet sense demostració. I el de Cole n'és un exemple, el comparteixis o no.
EliminaÉs que d'axioma no en té res. És una bajanada, que em recorda molt aquella altra parida que diu que si una persona menja dos pollastres i una altra cap, l'estadística considerarà que de mitjana cadascú ha menjat un pollastre.
EliminaÉs la teva opinió, clar, encara que un axioma no és una estadística, a més l'axioma conté una bona dosi d'ironia.
EliminaLa meva, evidentment. La que he d'oferir, encertadament o equivocadament. Dels talla i enganxa ja se n'encarreguen d'altres. Per acabar, diria que no és que cada cop hi hagi més imbècils, sinó que passa semblant al fenomen de les sexualitats alternatives. No n'hi ha més, simplement que ara surten més fàcilment de l'armari
EliminaLes sexualitats alternatives han estat sempre les mateixes, de vell, només que com bé dius ara han sortit de l'armari. Quan al talla i enganxa, tallo i enganxo a Fuster: Sovint, val més que s'escriguin plagis de coses sensates, que escriure ximpleries originals.
EliminaGràcies.
EliminaCreo que hay un problema grande entre el cerebro y el corazón, tan grande que el segundo anula muchas veces el pensamiento racional, y nos confunde.
ResponEliminaEn alguna ocasión no he querido ir a votar (cerebro), perque considero que no estoy representado por nadie, y que mi pensamiento no está reflejado en ninguna opción, pero ¿qué pasa?, que te tira un partido en especial y vas a votar (corazón), aunque no te sientas representado, con la excusa de que los otros son peores y no quieres que salgan.
A la hora de la verdad, si las personas enfadadas por una cosa de unos, y por las cosas que no han hecho los otros, no fueran a votar y se encontraran con un 50% de votos de la población activa, ya se lo mirarían, porque su papeo depende de los votos. Mientras la cosa fluya a un 70% no habrá problemas, porque siempre pondrán la excusa de que es lo "normal", todo lo que sea bajar del 50% ya les fastidia, y creo que el ciudadano no debe dar ventaja al político, a ninguno, pues el poder corrompe, a todos sin excepción, ya no se trata de partidos, se trata de que el ser humano hay que atarlo corto, porque siempre ha pasado lo mismo y siempre pasará.
Salut
Miquel, votar és un acte de responsabilitat democràtica, que pels que tenim una edat va costat molt poder fer-ho. SI NO ANÉS A VOTAR NINGÚ....seria la hostia, pero sabem que això no passarà.
ResponEliminaSalut.
Me preocupa que la imbecilidad sea cada vez más una conducta asumida y hay múltiples comportamientos que lo demuestran. Creer las mentiras de las redes o de la prensa amarilla, no levantar la vista del móvil al andar por la calle, no escuchar al otro, votar a aquellos que van a ir en contra de tus necesidades e intereses, etc., un sinfín de conductas, dentro y fuera de las casas.
ResponEliminaCreo que Paul Auster resume tu reflexión: "El drama es que quien confía en los imbéciles acaba comportándose como un imbécil".
ResponElimina