El discurs inicial de Mariano Rajoy en el debat d'investidura de Pedro Sánchez ha tingut aires barrocs. El president del Govern en funcions ha trufat la seva intervenció de termes, conceptes i expressions ambientades en l'edat mitjana, encara que també d'algun anglicisme. A 'el periódico' n'han fet una breu recopilació. De fet, és el que he dit sempre, Espanya, o millor dit  Madrit, o millor dit el PP, o millor dit encara, la dreta rancia espanyola, resta ancorada al segle XIX; caspa, pura i rància caspa.

BLUF

El mateix líder del PP ha llegit a la tribuna del Congrés la definició que dóna la RAE per desqualificar el candidat del PSOE a la presidència del Govern: "Muntatge propagandístic destinat a crear un prestigi que posteriorment es revela fals".

RIGODON

-"La seva negociació ha sigut un rigodon amb canvi de parelles: ha consumit el mes repartint promeses i esperances amb les mans buides".

Encara que a molta gent li hagi pogut passar pel cap el fidel majordom de Willy Fog a la mítica sèrie de dibuixos animats de TVE, el rigodon que evocava Rajoy és una dansa d'origen francès dels segles XVI i XVII, caracteritzada per un de moviment viu i alegre i executada per quatre o més parelles.

'MATUTE'

-"Han volgut colar l'acord amb Ciutadans de 'matute' en aquest debat". Segons la RAE, fer una cosa 'de matute' és fer-la d'amagat, clandestinament.

VODEVIL

-"Han representat amb Podem, Izquierda Unida i Compromís un vodevil de 23 persones mentre es feia fotos reunint-se al mateix temps amb Ciutadans".

És habitual sentir que una negociació política s'assembla a un vodevil, un gènere de teatre de varietats que va triomfar entre el 1880 i el 1930. Es tractava d'una comèdia frívola, lleugera i picant, d'argument basat en la intriga i l'equívoc, que pot incloure números musicals i de varietats.

FLORILEGI

-"Vostè, senyor Sánchez, ha anat improvisant programes, com qui prepara el menú del casament, i acaba d'improvisar un florilegi, com les dietes dels convalescents".

Un florilegi és una col·lecció de trossos selectes d'obres literàries.

BÀLSAM DE 'FIERABRÁS'

-"¿Què és aquesta panacea? ¿El bàlsam de 'fierabrás'?".

La RAE defineix 'fierabrás' com una persona gran i forta, especialment fanfarrona. Al desè capítol del del primer volum del Quixot, després d'una de les seves nombroses pallisses, Don Quixot esmenta a Sancho Panza que ell coneix la recepta del bàlsam de 'fierabrás', una poció màgica capaç de curar tots els mals del cos humà que formava part de les llegendes del cicle carolingi.

TOROS DE GUISANDO I COMPROMÍS DE CASP

-"El pacte que ens porta amb Ciutadans sembla que estigui al nivell del pacte dels Toros de Guisando, el Compromís de Casp o els Pactes de la Moncloa".

Els Toros de Guisando són un conjunt escultòric vetó que s'ubica al turó de Guisando, a El Tiemblo (Àvila). Allà es va firmar el 18 o 19 de setembre del 1468 un tractat entre el rei de Castella Enric IV i la seva germanastra Isabel pel qual aquesta era proclamada princesa d'Astúries i reconeguda com a hereva de la Corona de Castella. Alguns historiadors discuteixen la seva veracitat.

El Compromís de Casp va ser un pacte establert el 1412 entre els regnes de la Corona d'Aragó per elegir un nou rei després de la mort el 1410, sense descendència ni successor nomenat, de Martí I. Va suposar l'entronització de Ferran d'Antequera, un membre pertanyent a la dinastia dels Trastàmara.

... a tall d'inventari, Rivera i Iglesias han actuat sense papers, tot el contrari de Rajoy i Sánchez que portàven escrites fins i tot les répliques. És la nova i la vella política, si és que realment la nova no deixa de ser vella amb una aparença de nova.
s