Asda és una cadena d'hipermercats de Regne Unit que des d'avui ha fet el món una mica més fàcil per a les persones amb diversitat funcional. Simon Lea és el gerent d'un establiment ASDA en Cheetham Hill, Manchester, i va presenciar a la seva botiga un succés que li va fer reflexionar sobre la política del centre. En declaracions per a Manchester Evening News, Lea va explicar per què va decidir introduir aquesta nova mesura: "Vaig veure un noi amb la seva mare al supermercat, estava cridant i picant de peus i ella semblava esgotada. Em va explicar que el seu fill patia autisme i que estava tenint un atac".

Per calmar el noi, el gerent li va oferir un val de 50 penics i una pilota de futbol: "El noi em va mirar i va començar a jugar amb la pilota. La seva mare semblava la persona més feliç que he vist mai tan sols per haver-li donat una pilota al seu fill". Després de consultar amb experts i clients amb diversitat funcional, Simon va decidir implantar la "hora tranquil·la", a més de canviar la seva perspectiva vital.

"Cal ajudar la gent. Sis mesos abans hagués dit a la senyora que controlés el seu fill, fins i tot sent jo pare. Però parlar amb gent amb autisme i diversitat funcional m'ha ajudat a pensar com puc fer de la meva botiga un lloc millor per comprar. Vaig patir ansietat fa anys, odiava les botigues abarrotades. Hi ha molta gent que no parla sobre això, tenim molts clients amb diversitat funcional i volem fer la botiga millor per a ells ", va expressar el gerent després de presentar la iniciativa.


aqui el Simon a la foto
La iniciativa promoguda per Simon consisteix a fer de l'espai un lloc lliure de sorolls i llums agressives. Per exemple, es pararan les escales mecàniques, igual que les televisions i el fil musical del centre comercial, per crear una atmosfera agradable a les persones que pateixen d'autisme. El comerç també oferirà als seus clients un mapa de la botiga, amb més imatges que text perquè sigui intuïtiu i comprensible a primera vista, la qual cosa facilitarà el desplaçament a través de la botiga. A Espanya, unes 450.000 persones pateixen autisme, que es desenvolupa de múltiples maneres ja que és un trastorn psicològic que altera el comportament, la comunicació o la interacció social. Iniciatives com l'hora tranquil·la haurien d'implantar-se per fer més visible l'autisme i normalitzar un model de societat més inclusiva per a tothom.

Aquesta mesura es podria aplicar també a les botigues de roba modenna, la supressió de la música seria una benedicció del cel, fins i tot es podria entrar a comprar alguna cosa sense aclaparar-se sota aquell soroll 'sonar' eixordador. De fet, podrien estar així tota l'estona que estiguessin els centres oberts, bé, deixant en funcionament les escales mecàniques. L'ansietat en els centres comercials o establiments modennos afecta molta gent, com és el cas de qui us està escrivint, que en un Baricentro no aguanta més de 25/30 minuts sense aclaparar-se i necessita urgentment sortir a l'exterior a respirar. I és que molts establiments o centres comercials més que acollir als seus clients, els agredeixen directament. 

Imagineu-vos que aneu a Aurgi a canviar l'oli o comprar un pneumàtic i s'us apareixen Rebeca (la noia d'una sola i perenne cançó) i Mario Vaquerizo vestits els dos de cuir mentre canten 'duro de pelar' revised. Només d'imaginar-ho m'aclaparo, m'angoixo i m'angustiu.