Després de set anys de treball, era d'esperar que l'informe definitiu de la comissió Chilcot sobre la intervenció britànica en la invasió de l'Iraq tingués dimensions descomunals. I les té, el veredicte final és concloent. És tota una condemna a la conducta de Tony Blair i el seu Govern abans de la guerra de l'Iraq, i per extensió es pot considerar una condemna a l'aventura imperial que va acabar amb l'enderrocament de Saddam Hussein i l'inici d'una sèrie d'esdeveniments catastròfics les conseqüències continuen perseguint a Orient Mitjà, Europa i els EUA. 

Contra el que sostenir Blair cop i un altre abans de març de 2003, la decisió d'anar a la guerra es va prendre abans que s'esgotessin les opcions pacífiques, polítiques i diplomàtiques, per al desarmament del règim de Saddam Hussein, diuen les conclusions del informe. La decisió d'envair l'Iraq no era l'últim i inevitable recurs d'actuació en haver-se esgotat altres solucions. L'amenaça que presentava l'arsenal militar, en concret el suposat programa d'armes de destrucció massiva, es va presentar davant l'opinió pública amb un nivell de seguretat que no estava justificat. No es va planificar de manera adequada el que passaria a l'Iraq després d'una dictadura que havia durat dècades, tot i que hi va haver avisos concrets de persones qualificades sobre el que podria ocórrer. Les tropes britàniques no van rebre l'equipament necessari per realitzar la seva missió. En definitiva, els objectius que es va plantejar el Govern de Blair abans de la invasió i amb els quals es va intentar convèncer l'opinió pública, no van aconseguir.

La que podríem anomenar la pista espanyola d'aquesta història confirma també l'abast de l'engany. Tres setmanes abans de la invasió, en una reunió a Madrid de Blair amb Aznar, la descripció de la trobada indica que per afrontar les dificultats creades per "la impressió que els EUA estava decidida a anar a la guerra passés el que passés", Blair i Aznar van acordar posar en marxa una estratègia de comunicació que demostrés que "estaven fent tot el possible per evitar la guerra". Tots dos sabien ja que la decisió -que tots dos apoyaban- estava ja presa a Washington des de fa molt temps i que havia arribat el moment d'intentar avançar-se a les crítiques.

La guerra era un fet ja impossible d'aturar, Blair havia comunicat a Bush molt temps abans que estaria amb ell fins al final, Aznar havia sorprès Blair amb la seva ferma disposició a donar suport a Bush, però els caps de Govern espanyol i britànic volien fer creure a tots que la seva prioritat era evitar la guerra. Va ser una més de les moltes mentides.

Blair va tenir l'enteresa de no tapar la publicació de l'informe i va concedir una roda de premsa un parell d'hores després. Qui esperava que anés a disculpar-se o reconèixer els errors no havia vist els seus dos compareixences davant la comissió Chilcot, especialment la primera, ni llegit les memòries. Sí va admetre algunes de les conclusions de l'informe, però amb una lògica difícil d'entendre. Va dir que hi va haver errors en la planificació de la invasió, pel que fa al que passaria després de l'enderrocament de Saddam Hussein, i en l'ús de la informació facilitada pels serveis d'intel·ligència. Però va dir que tornaria a prendre la mateixa decisió sobre el canvi de règim a Bagdad.

El tercer de la foto de les Açores, no sap no contesta, covardment s'amaga en un silenci culpable, per uns actes dels que no respondrà, ni aquí ningú li demanarà comptes. Sí, José Maria Aznar López, és un covard i un criminal de guerra, com ho són Blair i Bush.